Η καθιστική ζωή κάνει τα Ελληνόπουλα τα πιο υπέρβαρα της Ευρώπης

Η έλλειψη άσκησης, που δεν συνάδει με την ηλικία του παιχνιδιού και της σκανταλιάς, φαίνεται να ευθύνεται για την «πρωτιά» των Ελληνόπουλων στο βάθρο των πιο υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στην Ευρώπη.
Τα στοιχεία μιας μεγάλης ευρωπαϊκής μελέτης για την πρόληψη της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία (
ENERGY) που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εξαιρετικά ανησυχητικά για τη νέα γενιά των Ελλήνων, καθώς κατέγραψε την έλλειψη άσκησης ως έναν από τους βασικούς παράγοντες για την αύξηση του σωματικού βάρος στα παιδιά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η μελέτη έδειξε ότι στην Ελλάδα και την Ισπανία (αντίθετα με τις υπόλοιπες χώρες) αντίστοιχο πρόβλημα εμφάνισαν τόσο τα παιδιά γονέων με χαμηλό, όσο και με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Το… καθισιό σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, όπως είναι η παράλειψη του πρωινού γεύματος, μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για το σωματικό βάρος και κατ’ επέκταση την υγεία των παιδιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 10-12 ετών από επτά διαφορετικές χώρες:
·         ένα στα δύο Ελληνόπουλα αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους
·         περίπου το 20% των μαθητών Δημοτικού στην Ελλάδα έχει πρόβλημα παχυσαρκίας,
·         επιπλέον 30% είναι υπέρβαρο.

Μάλιστα, οι ερευνητές διερωτήθηκαν γιατί τα ελληνόπουλα αθλούνται λιγότερο από τους ευρωπαίους συνομηλίκους τους, όταν από κλιματολογικής άποψης, η Ελλάδα προσφέρεται για άσκηση και μάλιστα σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. κολύμβηση, ποδηλασία, πεζοπορία κλπ).

Η μελέτη κατέγραψε, μεταξύ άλλων, και τις ώρες που τα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση και κατέληξε ότι στην Ελλάδα τα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση για 123 λεπτά την ημέρα (ένα από τα υψηλότερα ποσοστά) σε σύγκριση με τη Νορβηγία, όπου καταγράφηκε  ο χαμηλότερος χρόνος τηλεθέασης (101 λεπτά την ημέρα).
Επίσης, κατέγραψε πόσα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο με ποδήλατο: το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στις Κάτω Χώρες και τη Νορβηγία και το χαμηλότερο στην Ελλάδα και την Ισπανία.
Ο συντονιστής της έρευνας, καθηγητής Johannes Brug του VU University Medical Centre του Άμστερνταμ περιέγραψε τις δυσκολίες που υπάρχουν ως προς το να αποκωδικοποιηθούν οι διαφορές που προκύπτουν ανά χώρα. «Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά στην Ελλάδα έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα αθλητικών δραστηριοτήτων, τα παιδιά στην Ουγγαρία παρακολουθούν περισσότερο τηλεόραση, τα παιδιά στο Βέλγιο κοιμούνται πιο πολύ και οι μικροί Ολλανδοί καταναλώνουν τα περισσότερα ποτά με ζάχαρη». (E-mail αναγνώστη Γ. Γ)

Σχόλια