Το PSI καρκινοβατεί στον δρόμο προς τις εκλογές..

Σοφία Βούλτεψη
Σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να παραμένει το PSI παρά τις σχετικές θριαμβολογίες για την «επιτυχή ολοκλήρωσή» του.
Το υπουργείο των Οικονομικών έδωσε χθες και νέα παράταση – ως τις 20 Απριλίου - για την ανταλλαγή ομολόγων των σειρών εκείνων των οποίων οι τροποποιήσεις δεν εγκρίθηκαν από τις συνελεύσεις των ομολογιούχων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την… πρόθεσή του να ολοκληρώσει στις 11 Απριλίου 2012 την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου και των εγγυημένων ομολογιακών δανείων των ΔΕΚΟ, συνολικής αξίας 20,27 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Έτσι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κάτοχοι ομολόγων συνολικής αξίας 20.270.573.914,35 ευρώ, τα οποία υπάγονται σε ξένο δίκαιο ή εκδόθηκαν από κρατικές εταιρείες και εγγυώνται από το Δημόσιο, αποδέχθηκαν ήδη την προσφορά του ελληνικού δημοσίου και θα συμμετέχουν στο PSI. Για τους συγκεκριμένους ομολογιούχους, η ανταλλαγή των τίτλων θα ολοκληρωθεί στις 11 Απριλίου.

Για τους ομολογιούχους, οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν ή οι συνεδριάσεις τους διακόπηκαν ή αναβλήθηκαν, η προσφορά του ελληνικού δημοσίου λήγει στις 20 Απριλίου και ως ημερομηνία ανταλλαγής ορίστηκε η 25η Απριλίου.

Την ίδια ώρα, ο μέχρι πρότινος αρμόδιος για το PSI και τώρα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εξέταζε την «κατάσταση στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, την πορεία προς τις εκλογές, τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος και την… ολοκλήρωση του PSI», με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σμίθ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε στον κ. Σμίθ ότι η Ελλάδα πάντα προσβλέπει στην καλή συνεργασία τόσο σε διμερές πεδίο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα λίγο πριν από τις εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι οι συσχετισμοί στην ελληνική κοινωνία είναι δύσκολοι, οι πολίτες νιώθουν οργή και αγανάκτηση και γι’ αυτό η προσέγγιση του Κινήματος είναι πως «είναι απαραίτητο όλοι να μιλούμε μόνο τη γλώσσα της αλήθειας».

Όσον αφορά στην πορεία της οικονομίας, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ σχετικά με το PSI επισήμανε ότι είναι ένα τεράστιο εγχείρημα, χάρη στο οποίο δόθηκε μια ευκαιρία στην Ελλάδα να ολοκληρώσει τις προσπάθειες για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

Προχθές, σε συνάντησή του με ανθρώπους της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για τα «μεγάλα διλήμματα των εκλογών», όπως η παραμονή ή μη στο ευρώ, επαναλαμβάνοντας πως η θέση της Ελλάδας είναι οριστικά διασφαλισμένη μέσα στην Ευρωζώνη, «εφόσον ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και εφόσον εφαρμόσουμε το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης» και σπεύδοντας να προειδοποιήσει πως «τίποτα δεν είναι διασφαλισμένο οριστικά εάν εμείς δεν θέλουμε να το διασφαλίσουμε, εάν δεν σεβαστούμε και δεν προστατέψουμε τις θυσίες που έχει ήδη κάνει ο ελληνικός λαός».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του κ. Βενιζέλου όπου ανέφερε πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο εκφασισμού, από την στιγμή που, όπως ανέφερε, διαρρηγνύεται ο κοινωνικός ιστός, ανατρέπονται αξίες, καταλύονται βασικά προτάγματα, ενώ η οργή εναλλάσσεται με τον φόβο και τίποτα από αυτά τα δυο δεν μετατρέπεται σε πρόταση εξουσίας.

Επικαλέστηκε μάλιστα και το παράδειγμα της «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης» (1919-1933), λέγοντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμα και ενός κοινοβουλίου εχθρικού προς τον κοινοβουλευτισμό, από την στιγμή που η κρίση απειλεί εν τέλει την εθνική συνοχή.

Όλα αυτά, στη σκιά της αυτοκτονίας του 77χρονου συνταξιούχου στο Σύνταγμα…

http://www.elzoni.gr/html/ent/645/ent.20645.asp

Σχόλια

  1. Aς υποθέσουμε ότι έτσι έχουν τα πράγματα και λόγω PSI πάμε σε αναβολή των εκλογών. Μετά κάτι άλλο θα μηχανευτούν για να αναβληθούν και οι άλλες και πάει λέγοντας. Κατά την γνώμη μου θα πρέπει όλα τα κόμματα να εκδηλώσουν την θέση τους για την πραγματοποίηση των εκλογών στις 6 Μαϊου. Αν από πλευράς κυβέρνησης, δηλαδή ουσιαστικά του ΠΑΣΟΚ, υπάρξει προσπάθεια αναβολής τότε να δηλώσουν όλοι ότι άμεσα θα αποσύρουν την όποια υποστήριξη τους, κοινοβουλευτικά, στην κυβέρνηση του Παπαδήμου να τον καταγγείλουν ως κοινό πολιτικό απατεώνα και μετά ότι ήθελε προκύψει. Σε άλλες εποχές θα υπήρχε ο φόβος της επιβολής δικτατορίας. Σήμερα όμως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει και αν μερικοί το ονειρεύονται πλανώνται πλάνη οικτρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.