Όταν η αλληλεγγύη των Ελλήνων συναντά την πίστη και την πολιτική ευφυΐα.

«ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ»
Αυτό είναι το σάλπισμα ενός πραγματικού αγώνα και όχι κάποιο θεωρητικό ευχολόγιο με νότες πατριδοκαπηλείας. Ένα υπόδειγμα πολιτικής δράσης που μπορεί στην τελική του εικόνα να φαντάζει σύνθετο Μα στην πραγματικότητα ξεκινά από το δομικό συστατικό της πολιτικής αξιοπρέπειας: Τον αγώνα για το σύνολο, για την πόλη, για την πατρίδα. Που υλοποιείται μόνο όταν η πολιτική αποφασιστικότητα υπερβαίνει την ιδιοτελή εγωπάθεια και τα στεγανά των επιδιώξεων οικονομικών ή άλλων μειονοτήτων.
Όταν η ηγεσία αποδεικνύει και πείθει για το ευγενές των προθέσεων, τότε μπορει να δομήσει και τα πλέον εξειδικευμένα και περίπλοκα συστήματα διοίκησης.

Μπορεί όμως και να εμπνέει τον ισχυρό να ενισχύσει το κοινωνικό του περιβάλλον. Τον πολίτη να εγερθεί απέναντι στα κοινά προβλήματα. Και όταν οι Έλληνες εγείρονται, καμμία κρίση δεν μπορεί να τους γονατίσει. Αυτό είναι το μυστικό του μοντέλου διοίκησης του Δήμου Πειραία, που θα πρέπει να γίνει πιλότος για όλη την Ελλάδα. Διότι στον Πειραιά, ο εθελοντισμός είναι απόρροια της χρηστής διοίκησης που δημιουργεί την ηθική ευμάρεια εκεί που οι αριθμοί δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις. Στον Πειραιά δεν υπάρχει πλέον άνθρωπος χωρίς κρεβάτι, ένα πιάτο φαΐ και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και ο Μιχαλολιάκος πρώτα πράττει και μετά κοινοποιεί:
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος και η Πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ κ. Πασχαλίνα Καλαγιά- Καραμαλάκου, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου σήμερα, στο δημαρχείο της πόλης, κάνοντας μεγάλο κάλεσμα αλληλεγγύης και προσφοράς προς τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.
Με κεντρικό σύνθημα «ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ»,
στην πλατεία Κοραή, σε ειδικό χώρο, ο Δήμος Πειραιά συγκεντρώνει από σήμερα μέχρι και την Μεγάλη Πέμπτη 12 Απριλίου, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία θα διανεμηθούν από τη Δημοτική Τράπεζα Αγάπης και Προσφοράς.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, μιλώντας στους εκπροσώπους του τύπου, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, που για εμάς είναι προϋπόθεση λειτουργίας μας, όχι απλώς για την ενημέρωση, αλλά γιατί ο ενημερωμένος
πολίτης είναι προϋπόθεση λειτουργίας της δημοκρατίας και ο ενημερωμένος πολίτης, υπάρχει μόνο μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Για μας, η κοινωνική πολιτική είναι μακράν η πρώτη μας προτεραιότητα. Θα μου πείτε, δεν είναι η καθαριότητα; Είναι και η καθαριότητα. Αλλά δεν υπάρχει καθαριότητα χωρίς κοινωνική πολιτική, όταν υπάρχει έστω και ένας συνάνθρωπός μας, χωρίς ένα πιάτο φαγητό, χωρίς ένα κρεβάτι να κοιμηθεί, χωρίς γιατρούς και φάρμακα. Αυτό ως χαρακτηριστικό στοιχείο της λειτουργίας της πόλης μας, μας δεσμεύει.
Θέλω να πω ότι είμαι εξαιρετικά τυχερός, γιατί σε αυτή τη μάχη μου έχω άξιους συνεργάτες, όπως είναι η Πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ κα Πασχαλίνα Καλαγιά και ο Αντιπρόεδρος, ένας εκ των κορυφαίων γιατρών της Ευρώπης καθηγητής κ. Νίκος Σταυριανέας. Βεβαίως και το στελεχιακό δυναμικό της πρόνοιας, οι εργαζόμενοι. Η συμμαχία Δημοτικής Αρχής –Εργαζομένων – Δημοτών.
Λένε μερικοί ότι δεν μπορείς να κάνεις κοινωνική πολιτική χωρίς χρήματα. Μπορεί και να έχουν δίκιο. Έλεγα προεκλογικά ότι τα μεγάλα έργα θέλουν χρήματα. Τα πολύ μεγάλα έργα θέλουν πρώτα ισχυρή πολιτική βούληση και υψηλή δημοτική πλειοψηφία, όχι κομματική ή παραταξιακή. Να το θέλουν οι πολλοί.
Εδώ λοιπόν, στον Πειραιά, έχουμε την έκφραση της Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ένα βαθμό εξαιρετικά ικανοποιητικό. Από το υστέρημά μας δίνουμε και για τον διπλανό μας. Οι φτωχοί δίνουμε στους φτωχότερους. Και οι πλούσιοι δίνουν, όχι όλοι ακόμη. Άρα λοιπόν, μετά τους συνεργάτες, τους εργαζόμενους να ευχαριστήσω εκ βαθέων, όλους όσους δίνουν. Όσους δίνουν αγάπη δηλαδή. Είτε αυτό είναι ένα ευρώ είτε είναι ένα πακέτο μακαρόνια είτε ένα πουκάμισο είτε μια κουβέρτα είτε γιατρό είτε φάρμακα.
Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος από το γεγονός ότι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα ακόμη και σε ξενοδοχείο που θεωρούνταν πολυτελείας, να καλύψουμε τις στεγαστικές ανάγκες των αστέγων.
Έρχονται ημέρες του Πάσχα και θέλω να ευχαριστήσω ορισμένους ιδιαίτερα επώνυμους, που δίνουν με τον όρο: να μην γίνει γνωστό ότι δίνουν. Δίνουν τα πραγματικά κίνητρα και την πραγματική τους ανθρωπιά.
Έχουμε κεντρικό σύνθημα, τώρα το Πάσχα και για την καθημερινή μας δράση: «ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ». Δεν θέλουμε η κοινωνική πολική να είναι προέκταση της επιθυμίας ενός πολύ πλούσιου ανθρώπου και να καλύπτει τον Πειραιά. Θέλουμε να είναι εκείνο που χαρακτηρίζει την ίδια την ψυχολογία του μέσου Πειραιώτη. Κοινωνική Αλληλεγγύη, ο ένας για τον άλλον και όλοι μαζί για την πόλη μας.
Το περίπτερο άρχισε να λειτουργεί από σήμερα, που θα συγκεντρώσει όλους τους εθελοντές αιμοδότες αγάπης, που θέλουν να δώσουν αγάπη και να συγκεντρώσει και όλους όσους έχουν οποιαδήποτε ανάγκη.
Στόχος μας είναι να πηγαίνουμε στο σπίτι του οικονομικά αδύναμου συμπολίτη μας, χωρίς τις κάμερες, χωρίς να ποδοπατούμε τη δική του αξιοπρέπεια, για να κάνουμε εμείς πολιτική. Γιατί έτσι τον εξαθλιώνουμε δύο φορές. Αυτό που κάνουν πολλές φορές, που τους βάζουν στην ουρά με μια κάμερα και προβάλλουν την κοινωνική πολιτική. Εμείς θέλουμε κοινωνική πολιτική ανθρωπιάς, που να τη χαρακτηρίζει η διακριτικότητα, ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους.
Το ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ πραγματοποιείται από σήμερα στις 9:00 το πρωί μέχρι και τη Μ. Πέμπτη, 12 Απριλίου, στην πλατεία Κοραή, στο κέντρο του Πειραιά, από τις 9:00 το πρωί έως τις 6:00 το απόγευμα.
Να το πω έτσι, όπως το είπε ένας μεγάλος πολιτικός ηγέτης: είμαστε σε πόλεμο ως χώρα, να νικήσουμε τη φτώχεια, να νικήσουμε τις πιέσεις για εξάρτηση. Και ως γνωστό στα χαρακώματα δεν υπάρχουν άθεοι. Εμείς και σε περίοδο ειρήνης, κάνουμε την προσευχή μας και θέλουμε τη βοήθεια του Θεού. Πόσο μάλλον τώρα που είμαστε σε αυτήν την κατάσταση.
Τις προσεχείς ημέρες, θα εγκαινιαστεί το γραφείο που βρίσκεται στην είσοδο του Δημαρχείου. Θα γίνει γραφείο Αγάπης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Φιλοδοξία μας είναι να εκτινάξουμε τον εθελοντισμό οργανωμένα, ώστε όλοι οι Πειραιώτες να μπορούν να είναι εθελοντές.
Ο Πειραιάς δεν έχει χρήματα. Ο Δήμος έχει χρεοκοπήσει. Πολλές δράσεις του Πειραιά θα γίνουν στη λογική του εθελοντισμού. Όταν θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμα, θα είμαστε περισσότερο έτοιμοι.
Βεβαίως, επειδή εμείς δεν κάνουμε τίποτα που να έχει παραταξιακό χαρακτήρα, ίσως γνωρίζετε ότι ζήτησα από όλες τις κυρίες που είναι Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, να συγκροτήσουν και μια παράλληλη επιτροπή της δράσης μας, με Πρόεδρο την Πρόεδρο της ΚΟ.Δ.Ε.Π., την κα Καλαγιά. Η επιτροπή αυτή κάνει παράλληλα ένα εξαιρετικό καθήκον, έναν αγώνα.
Είχαμε μια δημόσια αυτοκτονία. Ζητώ συγγνώμη ως μέλος του πολιτικού συστήματος. Δεν είμαστε όμως για να κατεβάσουμε πλερέζες. Δεν είμαστε μόνο για να λέμε μοιρολόγια. Εγώ κατάγομαι από τη Μάνη. Τον άρρωστο δεν τον κλαίμε. Τον άρρωστο παλεύουμε να τον κάνουμε καλά. Τον νεκρό κλαίμε.
Εμείς εδώ στον Πειραιά, θα σηκώσουμε σημαία ελπίδας και αισιοδοξίας. Υπάρχει πάντοτε στην καρδιά μας πρώτης προτεραιότητας πολιτική, η οποία είναι εφικτή, υλοποιήσιμη, ρεαλιστική. Να τα κόψουμε όλα τα άλλα, για να μην υπάρχει ένας συνάνθρωπός μας, χωρίς κρεβάτι, χωρίς φαγητό.
Καλούμε τους συνανθρώπους μας να ανταποκριθούν και ανταποκρίνονται. Ξέρετε πότε; Όταν εμπιστεύονται εκείνον που προσκαλεί. Όποιος θέλει φαγητό, μακαρόνια, λάδι κλπ, θα τα πάρει. Δεν θα τον βάλω στην «κρησάρα» των κριτηρίων. Έχουμε καθημερινή επαφή με την κυρία Καλαγιά. Όσοι έρχονται στο γραφείο μου και θέλουν φαγητό της λέω, δώσε. Ποιος θα σε κοροϊδέψει για μισό κιλό μακαρόνια; Αν έχει το πάθος, αυτήν την αρρώστια, ας την εξωτερικεύσει.
Μπορούμε λοιπόν. Είμαστε και ένα μοντέλο αν θέλετε. Να το υιοθετήσουν και άλλες δυνάμεις εξουσίας στη χώρα. Να χτυπήσουμε τη σπατάλη, να χτυπήσουμε τη διαφθορά, να ιεραρχήσουμε τις πολιτικές μας και να προχωρήσουμε μπροστά.»
H Πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ κ. Πασχαλίνα Καλαγιά – Καραμαλάκου, στην ομιλία της, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η χώρα μας όπως όλοι γνωρίζουμε και βιώνουμε, περνάει μία πολύ μεγάλη οικονομική κρίση, υπάρχουν πάρα πολλές οικογένειες που υποσιτίζονται.
Ο Δήμαρχος μας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε αυτόν τον τομέα, όπως και όλοι οι συνάδελφοι και έχουμε καταφέρει, να μην υπάρχει Πειραιώτης, που να μην έχει ένα πιάτο φαγητό, ένα κρεβάτι και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Έχει γίνει μια χαρτογράφηση από την ΚΟΔΕΠ, υπάρχουν σήμερα πάνω από 1100 οικογένειες που έχουν πρόβλημα.
Γι αυτό κάνουμε πρόσκληση αλληλεγγύης αυτές τις ημέρες, ώστε να μην υπάρχουν συνάνθρωποί μας, που θα περάσουν τις άγιες ημέρες του Πάσχα, χωρίς τα αναγκαία. Και με τη δική σας την προσπάθεια, θα έχουμε μεγαλύτερη προσφορά.
Θέλω να σας πω με μεγάλη χαρά, ότι σε αυτή μας την προσπάθεια θα συμμετέχει και η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Το Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι, θα είναι εδώ στην πλατεία Κοραή, όλοι οι παίχτες του Ολυμπιακού για να βοηθήσουν την προσπάθεια μας, θα μιλήσουν και θα μοιράσουν αυτόγραφα στα παιδιά.
Ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού ο κ. Μαρινάκης, θα βοηθήσει οικονομικά αυτήν την προσπάθεια.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι, έγινε αναφορά για την προσφορά: της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, του Ερυθρού Σταυρού Πειραιά, των ΜΚΟ: «Εθελοντές του κόσμου», «Οι Γιατροί του Κόσμου», «Κρίκος ζωής» και του Ιδρύματος Λασκαρίδη.

Σχόλια