Πάνε να μας τελειώσουν....Θα χρειαστεί και δεύτερο κούρεμα;

Παρά το κούρεμα του ελληνικού χρέους οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί. Πολλοί δεν αποκλείουν μάλιστα και νέο κούρεμα το προσεχές διάστημα, το οποίο θα επιβάρυνε αυτή τη φορά τους φορολογούμενους
Το ζήτημα απασχόλησε ημερίδα του Bloomberg που διοργανώθηκε πρόσφατα στη Φρανκφούρτη και στην οποία συμμετείχε και ο Χανς Χιουμς, πρόεδρος του hedge fund Greylock Capital Management και μέλος της επιτροπής του IIF που διαπραγματεύθηκε την ανταλλαγή των ομολόγων. Για τον ίδιο το διακύβευμα ήταν μεγάλο καθώς το ένα στα δέκα δολάρια του fund είναι επενδυμένο σε ελληνικά ομόλογα. Στο παρελθόν ο ίδιος έχει ζήσει από κοντά και άλλες αναδιαρθρώσεις, όπως στο Μεξικό, την Αργεντινή, τον Ισημερινό αλλά και στην Ρωσία και τις Φιλιππίνες. Ποιες οι ομοιότητες;

«Όταν μια χώρα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της και να δανειστεί εκ νέου, τότε ως επενδυτής δεν έχεις άλλη επιλογή από το να αναζητήσει λύσεις. Για εμάς θα ήταν τελείως παράλογο να διακόπταμε τις συνομιλίες και να επιμείναμε στην πλήρη αποπληρωμή. Γιατί η εναλλακτική επιλογή είναι να καταρρεύσει η οικονομία αυτή και για 20 χρόνια να μην μπορούν να μας επιστρέψουν χρήματα».

Για την Greylock Capital το ελληνικό κούρεμα συνεπάγεται τεράστιες απώλειες. Για κάθε δολάριο που έχει επενδύσει, το fund θα λάβει μόλις 30 περίπου σεντ.

Νέο κούρεμα βλέπει η Pimco


"Με το πρώτο κούρεμα τα προβλήματα της Ελλάδας δεν έχουν επιλυθεί"
Στην επενδυτική εταιρία Pimco που είχε «ξεφορτωθεί» εγκαίρως τα ελληνικά ομόλογα που κατείχε, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Την ίδια ώρα πάντως, ο Άντριου Μπόσομγουορθ, κορυφαίος μάνατζερ της Pimco, εκτιμά ότι με το πρώτο κούρεμα τα προβλήματα της Ελλάδας δεν έχουν επιλυθεί, αντιθέτως, "εκτιμούμε ότι θα υπάρξει και δεύτερο κούρεμα στην Ελλάδα. Γι΄ αυτό και αποφεύγουμε τα ελληνικά ομόλογα".

Την εκτίμηση αυτή συμμερίζεται και ο Χανς Χιουμς που βλέπει και δεύτερη αναδιάρθρωση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Ο Άντριου Μπόσομγουορθ της Pimco εκτιμά ότι το δεύτερο κούρεμα θα πλήξει όχι τους ιδιώτες, αλλά κυρίως τα κράτη που δάνεισαν στην Ελλάδα: «Σωστά, γιατί πρόκειται εν τω μεταξύ για σχεδόν 3/4 του ελληνικού χρέους. Ως εκ τούτου ενδεχόμενη νέα αναδιάρθρωση δεν θα πλήξει σε τόσο μεγάλο βαθμό τις χρηματαγορές, όπως εκτιμούσαμε μέχρι πρότινος».

Στην πρώτη αναδιάρθρωση υπέστησαν απώλειες μόνον οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, δηλαδή, τράπεζες ασφαλιστικές και funds. Ενδεχόμενο νέο κούρεμα θα έπληττε αυτή τη φορά το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, εντέλει δηλαδή και τους ευρωπαίους φορολογούμενους.
Deutsche Welle

Σχόλια