Υπουργέ...Αγρανάπαυσης Σκανδαλίδη, τι τουρκικές μεθοδεύσεις είναι αυτές;

Τουρκική τράπεζα Ζιραάτ: Ύποπτες μεθοδεύσεις και πρωτοφανείς πρακτικές. Εθνικισμός και στο ...βαμβάκι!
 Έφθασαν καταγγελίες στην εφημερίδα μας για ύποπτες μεθοδεύσεις της τουρκικής τράπεζας Ζιραάτ, με τους αγρότες της Ελληνικής Θράκης. Ειδικότερα, μας κατήγγειλαν ότι έχει στηθεί ένα δίκτυο συμφερόντων με στόχο να προσανατολίσουν και να υποχρεώσουν μουσουλμάνους, αλλά και χριστιανούς αγρότες να συνεργαστούν ετσιθελικά με την τουρκική τράπεζα.
Συγκεκριμένα, εξαγωγική εταιρεία της Καβάλας (συμφερόντων
οικογενείας Αυγερινού) στη φετινή βαμβακοσυλλεκτική περίοδο, συγκέντρωσε βαμβάκια από την περιοχή της Ελληνικής Θράκης, προκειμένου να τα εξαγάγει σε κλωστοϋφαντουργίες της Τουρκίας. Αυτό που προκάλεσε αγανάκτηση, είναι η πρωτοφανής πρακτική της εταιρείας, να διαχωρίσει τους πελάτες της με θρησκευτικά κριτήρια, σε χριστιανούς και μουσουλμάνους και να μοιράσει επιταγές πληρωμής στους μεν χριστιανούς από ελληνική τράπεζα (PROBANK) στους δε μουσουλμάνους, από την Τουρκική τράπεζα Ζιραάτ.
 Η απαράδεκτη αυτή πρακτική, που ευθυγραμμίζεται με την επεκτατική και υπονομευτική πολιτική της Τουρκίας στη Θράκη, είχε και δυσμενέστερη εξέλιξη.
 Ενώ, σε χριστιανούς αγρότες ανέφεραν ότι εντός διημέρου από την παράδοση των βαμβακιών θα τους δώσουν επιταγές της PROBANK, στη συνέχεια τους είπαν ότι …τελείωσαν τα μπλοκ της ελληνικής τράπεζας και άρα θα παραλάβουν επιταγές της τουρκικής τράπεζας, ώστε να υποχρεωθούν να περάσουν το κατώφλι της Ζιραάτ. Υπήρξαν εντονότατες διαμαρτυρίες από χριστιανούς…
Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν ουρές στο υποκατάστημα της Ζιραάτ στην Κομοτηνή, από χριστιανούς και μουσουλμάνους αγρότες, οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες δεν θα πήγαιναν ποτέ στην τουρκική τράπεζα. Είναι βέβαιο ότι η επιβολή διαχωριστικών γραμμών ακόμα και στο οικονομικό επίπεδο είναι μια επικίνδυνη πρακτική που εξυπηρετεί τα σχέδια της Άγκυρας, δηλαδή να ορθώνονται τείχη παντού: στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την οικονομία.
 Αγρότες χριστιανοί, αλλά και μουσουλμάνοι δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν ποτέ ξανά βαμβάκια στη συγκεκριμένη εταιρεία της Καβάλας.

Σχόλια