«Ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της απασχόλησης» Στο «κοινωνικό πουθενά» νέοι και γυναίκες

Με αφορμή τη σημερινή δημοσιοποίηση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το ποσοστό ανεργίας που αγγίζει το 21%-υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (10.1%)- επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Πουπάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
"Ο μαζικός «εξοστρακισμός» στην ανεργία συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση για τους Έλληνες εργαζόμενους, την ώρα που η χώρα μας κατακτά άλλη μια αρνητική ευρωπαϊκή πρωτιά με την ύφεση να φθάνει το 7%. 
Μόνο τον τελευταίο χρόνο, σχεδόν 300.000 συμπολίτες μας (η μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε. κατά 40.9%) βρέθηκαν στις λίστες απόγνωσης και απογοήτευσης του ΟΑΕΔ, που πλέον μοιράζει «φιλοδωρήματα ντροπής» όταν οι ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης υπερβαίνουν τα όρια της αισχροκέρδειας. 
Τα ποσοστά ανεργίας των νέων έως 34 ετών παραπέμπουν σε κράτη της Βορείου Αφρικής, με την «πτώχευση» κάθε επαγγελματικής ελπίδας και προοπτικής να μετατρέπει την «ξενιτιά» σε μονόδρομο για το πιο πολύτιμο αναπτυξιακό κεφάλαιο του τόπου μας. 
Η αδυναμία εύρεσης εργασίας εκτοξεύει τον αριθμό των μακροχρόνια ανέργων αλλά και το μέσο χρόνο παραμονής στην ανεργία διαμορφώνοντας συνθήκες απόλυτης φτώχειας για χιλιάδες νοικοκυριά. 
Οι γυναίκες συνεχίζουν να αποτελούν τον «εύκολο στόχο» της απόλυσης και τα βασικότερα θύματα του «εργασιακού περιθωρίου». Χρήσιμοι και κρίσιμοι πόροι είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω άλλων Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων (π.χ. Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση) χάνονται μεταξύ γραφειοκρατίας και ανικανότητας κάποιων ανευθυνοϋπεύθυνων, καθώς τα ποσοστά απορροφητικότητας των κονδυλίων για τη στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση και κατάρτιση των ανέργων «σπεύδουν βραδέως»… 
Το αρνητικό πρόσημο στη σχέση οικονομικά ενεργού και μη ενεργού πληθυσμού αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα που υπονομεύει τη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων, την κοινωνική ζωτικότητα και την οικονομική ανάκαμψη. 
Το «ανεξέλεγκτο κούρεμα» της αγοράς εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια αποδεικνύει πως η απασχόληση δεν αυξάνει με τον εξευτελισμό των μισθών ούτε με την κατάργηση ή καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
 Όσο αγνοούμε την αναπτυξιακή επίλυση του προβλήματος και τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου, τόσο θα συνεχίζουμε να «παράγουμε» λουκέτα και να «εξάγουμε» ανέργους." 
Για περισσότερες πληροφορίες: www.kpoupakis.gr 
  
Κωνσταντίνος Πουπάκης 
Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σχόλια