Αρνητική απόφαση για αναδρομικά βουλευτών

Απορρίφθηκε χτες η πρώτη από τις δεκάδες σχετικές αιτήσεις που δικαιώθηκαν πρωτόδικα Αρνητική ήταν η απόφαση που εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο στο αίτημα βουλευτών, ευρωβουλευτών και πρώην βουλευτών, που είχαν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας αναδρομικές διαφορές των αποδοχών τους. 
Συνολικά, 150 και πλέον βουλευτές ή πρώην βουλευτές προσέφυγαν στα δικαστήρια διεκδικώντας με το νόμιμο τόκο τις διαφορές των αποδοχών που δεν τους αποδόθηκαν, μετά την αύξηση των αμοιβών στους δικαστικούς λειτουργούς.
Μετά τη γενική κατακραυγή, την οποία αποπροσανατολιστικά προσπάθησαν να αξιοποιήσουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., για να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους στην πτώχευση του λαού, μόνο 43 παραιτήθηκαν από τις αξιώσεις τους, εκ των οποίων οι 24 ανήκουν στη ΝΔ και 17 στο ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται ορισμένοι βουλευτές να έχουν καταθέσει παραιτήσεις και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Υπενθυμίζεται ότι κανένας βουλευτής ή πρώην βουλευτής του ΚΚΕ δεν εμπλέκεται στην υπόθεση και πως το ΚΚΕ έχει καταθέσει ακόμα και με τη μορφή της πρότασης νόμου τη θέση του για κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης. Παράλληλα, ζητάει την κατάργηση της αποζημίωσης για συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές, όπως και τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης. Οι βουλευτές που έχουν προσφύγει διεκδικούν κατά μέσο όρο περίπου 250.000 ευρώ, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί το ακριβές ποσό, αφού τα διεκδικούμενα ποσά εξαρτώνται από το χρονικό διάστημα που έχει διατελέσει κάποιος βουλευτής και από το πόσες αγωγές έχει καταθέσει. Επίσης, κάθε βουλευτής διεκδικεί και 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη που υπέστη από τη μη αναπροσαρμογή των αποδοχών του. Αρχικά στο Διοικητικό Πρωτοδικείο οι βουλευτές είχαν δικαιωθεί. Ωστόσο, στο Διοικητικό Εφετείο, η πρώτη εφετειακή απόφαση που εκδόθηκε ήταν αρνητική. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας με την υπ' αριθμό 13/2012 απόφασή του απέρριψε έφεση πρώην βουλευτή της ΝΔ για τέσσερις κοινοβουλευτικές περιόδους (1993-2004), ενώ έκανε δεκτή την έφεση του ελληνικού δημοσίου κατά της πρωτόδικης απόφασης. Στο Διοικητικό Εφετείο αναμένεται η έκδοση και άλλων προσφυγών, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν και αντίθετες αποφάσεις. (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

Σχόλια