Προσοχή στα malware του Αγίου Βαλεντίνου

Για τις επιθέσεις που θα δεχθούν τα υπολογιστικά συστήματα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνο προειδοποιεί η Panda Security. Για την αποφυγή αυτών των επιθέσεων τα εργαστήρια της εταιρείας ασφάλειας, τα Panda Labs, δίνουν τις ακόλουθες συμβουλές:
- Μην ανοίγετε emails ή μηνύματα που λαμβάνετε από κοινωνικά δίκτυα με άγνωστους αποστολείς.
- Μην κάνετε ποτέ απευθείας κλικ πάνω σε links που περιλαμβάνονται σε emails, ακόμη και αν έρχονται από αξιόπιστες πηγές.
Είναι καλύτερα να πληκτρολογείτε το URL απευθείας μέσα στον browser. Ο κανόνας αυτός ισχύει γενικώς για τα μηνύματα που λαμβάνονται μέσω οποιουδήποτε mail client, καθώς και από τα Facebook, Twitter, ή άλλα κοινωνικά δίκτυα ή εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, κλπ. Αν ωστόσο κάνετε κλικ σε τέτοιου είδους links, δείτε περί τίνος πρόκειται και αν δεν αναγνωρίζεται κάτι που να σας αφορά, κλείστε αμέσως το πρόγραμμα περιήγησης.
- Μην εκτελείτε επισυναπτόμενα αρχεία, που προέρχονται από άγνωστες η μη αξιόπιστες πηγές. Ειδικά αυτές τις ημέρες, να είστε πάντα σε επαγρύπνηση για αρχεία τα οποία διατείνονται ότι είναι ευχετήριες κάρτες για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.
- Ακόμη και αν η σελίδα φαίνεται νόμιμη, αλλά ζητά να κατεβάσετε κάτι, πρέπει να είστε καχύποπτοι και να μην αποδεχτείτε τη λήψη. Αν, εν πάση περιπτώσει, κατεβάσετε και εγκαταστήσετε οποιουδήποτε τύπο εκτελέσιμο αρχείο και βλέπετε ασυνήθιστα μηνύματα στον υπολογιστή σας, πιθανόν να έχετε μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό.
- Αν πραγματοποιείτε αγορές on line, πληκτρολογήστε τη διεύθυνση του καταστήματος στο πρόγραμμα περιήγησης, αντί να κάνετε κλικ σε links που σας έχουν αποσταλεί. Προτιμήστε τις αγορές σας από αξιόπιστους δικτυακούς τόπους που έχουν μια καλή φήμη και προσφέρουν ασφαλείς συναλλαγές, κρυπτογραφώντας όλες τις πληροφορίες που εγγράφονται στη σελίδα.
- Μην χρησιμοποιείτε δημόσιας χρήσης υπολογιστές, ή δημόσιες ανασφαλείς ασύρματες συνδέσεις, για τις οn line συναλλαγές σας.
- Να έχετε πάντα εγκατεστημένη μια αποτελεσματική λύση ασφάλειας, ικανή να ανιχνεύει γνωστούς αλλά και νέους τύπους malware.

Σχόλια