Πλησιάζει η ώρα σας…. για τον Κορυδαλλό

Η κατάθεση του πρώην αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ
Πώς περιγράφει ο κ. Ν. Λογοθέτης τις διαδικασίες προσδιορισμού του ελλείμματος το 2009
Κατάθεση του πρώην αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Νίκου Λογοθέτη περιέχεται στη δικογραφία η οποία εστάλη στη Βουλή και η οποία όπως φαίνεται δρομολογεί και πολιτικές εξελίξεις εντός ΠαΣοΚ - και όχι μόνον. Σε αυτήν περιγράφονται διαδικασίες προσδιορισμού του ελλείμματος το 2009 οι οποίες δεν συνάδουν με την αποστολή της Ανεξάρτητης Αρχής, αλλά και μυστική αλληλογραφία
με τον επικεφαλής της Eurostat Radermacher. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, η Αρχή φέρεται να καθοδηγείται από το εξωτερικό, ενώ ο επικεφαλής της κ. Ανδρέας Γεωργίου εμφανίζεται πρόθυμος να «λάβει και γραπτώς» την καθοδήγηση από τον κ. Radermacher. Καταγγέλλεται εξάλλου ότι δεν έχει διευκρινιστεί αν η αξία των swaps που μπήκε στο έλλειμμα του 2009 έπρεπε να μπει. Περιγράφεται και σκηνή με τον πρώην υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την οποία παρουσία του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Πλασκοβίτη φέρεται να του ζήτησε την παραίτησή του αλλιώς θα τον κατέστρεφε επαγγελματικά οδηγώντας την υπόθεση στη Βουλή - και τότε θα «μάτωνε η Ελλάδα» φέρεται στην κατάθεσή του να του λέει ο υπουργός.
Ο επικεφαλής της Αρχής φέρεται να επιβάλλει τον νόμο της σιωπής στην ΕΛΣΤΑΤ, ενώ τα στοιχεία του ελλείμματος χαρακτηρίζονται από αυτόν ως «κρατικά μυστικά απόλυτης διαβάθμισης». Τα κυριότερα στοιχεία της κατάθεσής του είναι τα εξής:
«Κατόπιν αποστολής για τη θέση του αντιπροέδρου της Αρχής του βιογραφικού μου επελέγην από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με την εύφημη μνεία του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι "ο κ. Λογοθέτης είναι στέλεχος του ιδιωτικού τομέα και θα βοηθήσει πολύ την Αρχή σε ό,τι αλλαγές χρειάζεται". Πρόεδρος επελέγη ο κ. Ανδρέας Γεωργίου, οικονομολόγος ο οποίος εργαζόταν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο... Δυστυχώς από πολύ νωρίς ο κ. Γεωργίου ήρθε σε ρήξη με τα λοιπά μέλη του Συμβουλίου και με τον Σύλλογο Εργαζομένων, δεν μας ενημέρωνε για την πρόοδο σοβαρών θεμάτων λ.χ. σχετικά με τη διόρθωση του ελληνικού χρέους και του ελλείμματος και αρνήθηκε σθεναρά τη συνεισφορά μου σχετικά με: α) την ορθολογική αναδιοργάνωση της ΕΛΣΤΑΤ και β) την υιοθέτηση στην ΕΛΣΤΑΤ του ελληνικού προτύπου διαχείρισης έργων ώστε να εγκρίνεται η υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων από το ΕΣΠΑ».
Υπολογισμός ελλείμματος
«Από την αρχή της διαδικασίας», αναφέρει στην κατάθεσή του, «δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχουμε σε οποιοδήποτε είδος επικοινωνίας με τη Eurostat. Δεν μας γνωστοποιήθηκε ο τρόπος υπολογισμού ή τα στοιχεία του ελλείμματος για το 2009, στοιχεία που έπρεπε να εγκριθούν από το Συμβούλιο της Αρχής. Η πλήρης άρνηση του κ. Γεωργίου για κοινοποίηση των στοιχείων στο Συμβούλιο και η παντελής αδιαφάνεια σχετικά με το ύψος (που έχει βαπτιστεί πολλές φορές πρώτα 12,5%, μετά ως 12,7%, 13,6%, και τώρα 15,7%) παραπέμπει τον οποιοδήποτε σκεπτόμενο πολίτη στην υποψία ότι δεν υπάρχουν τελικά επαρκή και αξιόπιστα στοιχεία και ότι η απόφαση για το ύψος του ελλείμματος ενδεχομένως να ήταν αυθαίρετη...».«...Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας δεν εξηγήθηκε ποτέ ο λόγος της αυθαίρετης και βεβιασμένης, χωρίς στατιστική μελέτη, ένταξης συγκεκριμένων ΔΕΚΟ στους φορείς της γερμανικής κυβέρνησης... Σχετικά με τα swaps τον Δεκέμβριο 2010 αποκαλύφθηκε επιστολή (8.10.2010) του κ. Radermacher προς τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τα Goldman Sachs swaps, όπου αποδεικνύεται η επιστολή καθοδήγησης και περιγράφονται με λεπτομέρειες οι προτάσεις της Eurostat για ποσοτική αναθεώρηση προς τα πάνω του ελληνικού χρέους για κάθε έτος από το 2001 και μετά. Η επιστολή τελειώνει υπενθυμίζοντας στον κ. Γεωργίου την επιθυμία του να λάβει γραπτώς την καθοδήγησή τους (δηλαδή της Εurostat) πριν από την ολοκλήρωση των προσαρμογών». «Αυτή η επιστολή», σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, «καθώς και άλλα στοιχεία χαρακτηρίστηκαν από τον κ. Γεωργίου ως απόρρητα και το ίδιο φέρεται να δήλωσε ο κ. Γεωργίου και στην εισαγγελέα Κυβέλου, όταν η υπόθεση έφτασε στην Εισαγγελία...».«...Τα ηλεκτρονικά μηνύματα όμως δόθηκαν στη Δικαιοσύνη τελικά και μεταξύ αυτών υπάρχει και ηλεκτρονικό μήνυμα του κ. Radermacher για την καθυστέρηση των ελληνικών Αρχών να εξηγήσουν στη Εurostat γιατί δεν έχει εντάξει ακόμη στο ελληνικό χρέος τα "swap transactions" που είχαν συναφθεί με την Goldman Sachs... Στις 8.9.2010 ένα πολύ αρνητικό δημοσίευμα του ιδίου του Radermacher εμφανίστηκε στο Bloomberg σχετικά με την καθυστέρηση της Ελλάδας να αποκαλύψει τις "μυστικές" συμφωνίες με τα swaps ώστε να αποκαλυφθεί το πραγματικό χρέος! Ως αποτέλεσμα του δημοσιεύματος ήταν να εκτιναχτούν τα spreads δεκαετών ομολόγων στις 980 μονάδες. Αναρωτιέται κανείς ποιον συνέφερε η εκτίναξή τους εκείνη τη δεδομένη στιγμή; Αυτή ήταν η δεύτερη εκτίναξη των spreads σε αυτά τα ύψη, η πρώτη είχε συμβεί λίγο πριν από την υπογραφή του μνημονίου τον Μάρτιο 2010».
Η συζήτηση στη Βουλή
Στη συνέχεια ο κ. Λογοθέτης περιγράφει πώς επιχείρησε να γνωστοποιήσει στον γγ του υπουργείου Οικονομικών τα τεκταινόμενα στην Aρχή και κυρίως πώς ο κ. Γεωργίου την είχε μετατρέψει σε ενός ανδρός Αρχή... Μετά τον Δεκέμβριο 2010 μάλιστα όπως λέει προωθήθηκε σχέδιο νόμου με υπερεξουσίες στον πρόεδρο της Αρχής και προσθέτει ότι τον Οκτώβριο του 2010 με αφορμή διαρροή εγγράφου συναντήθηκε με τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, ο υπουργός του είπε ότι «εφόσον η Eurostat είναι ευχαριστημένη με τον κ. Γεωργίου εγώ δεν έχω πρόβλημα» και του είπε ότι ο κ. Radermacher τον είχε πληροφορήσει ότι κατά τη συνάντησή τους κατηγόρησε σε αυτό τον επικεφαλής της Αρχής, κάτι που εκείνος αρνείται.
Σε βάρος του κ. Λογοθέτη ασκήθηκε δίωξη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Επειτα από αυτή τη δίωξη εκλήθη στην επίμαχη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών (7.2.2011), παρουσία και του κ. Πλασκοβίτη. Να πώς την περιγράφει στην κατάθεσή του:«Στην ερώτησή μου αν έγινα ξαφνικά εχθρός της Ελλάδας επειδή τόλμησα να αμφισβητήσω τον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέδρασε έντονα λέγοντας "με φοβίζετε κ. Λογοθέτη υπονοείτε δηλαδή ότι φουσκώσαμε επίτηδες το έλλειμμα;". Ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε τέλος στη συνάντησή μας δηλώνοντάς μου ότι "αν δεν υπέβαλα την παραίτησή μου από την ΕΛΣΤΑΤ ως τα μεσάνυχτα της ιδίας ημέρας, ο ίδιος θα προωθούσε το θέμα στη Βουλή, θα το μάθαιναν όλα τα ΜΜΕ και ως συνέπεια θα καταστρεφόμουν επαγγελματικά και θα μάτωνε η Ελλάδα...».
Η συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την ΕΛΣΤΑΤ θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής και μάλλον θα ψηφιστεί, αφού υπάρχει συμφωνία τόσο της ΝΔ όσο και του ΠαΣοΚ.
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=441990

Σχόλια