Τα υποκατάστατα νικοτίνης δεν βοηθούν...

Τα έμπλαστρα και οι τσίχλες νικοτίνης δεν βοηθούν αποτελεσματικά τους καπνιστές να κόψουν για πάντα το τσιγάρο, ακόμη και όταν αυτές οι θεραπείες συνδυάζονται με συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης, υποστηρίζει μια αμερικανική έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
"Η έρευνα αυτή δείχνει ότι τα υποκατάστατα νικοτίνης, όπως τα έμπλαστρα και οι τσίχλες....


δεν είναι πιο αποτελεσματικά στη διακοπή του καπνίσματος απ' ότι αν προσπαθούσε κάποιος μόνος του, χωρίς αυτά", δήλωσε ο Χίλελ Άλπερτ, της σχολής δημόσιας υγιεινής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο βασικός συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης Tobacco Control.

Οι ερευνητές επικέντρωσαν τη μελέτη τους σε 787 ενήλικους καπνιστές από τη Μασαχουσέτη που είχαν πρόσφατα κόψει το τσιγάρο. Τους παρακολούθησαν σε τρεις διαδοχικές περιόδους: 2001-2, 2003-4 και 2005-6. Οι συμμετέχοντες όφειλαν να δηλώσουν τι είδους υποκατάστατα χρησιμοποιούσαν --έμπλαστρα, τσίχλες, ρινικά σπρέι ή πίπες-- καθώς και πόσο χρονικό διάστημα ακολούθησαν, χωρίς διακοπή, αυτή τη θεραπεία. Έπρεπε επίσης να διευκρινίσουν αν στην προσπάθειά τους να κόψουν το τσιγάρο λάμβαναν βοήθεια από κάποιο γιατρό ή άλλον ειδικό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σχεδόν το ένα τρίτο απ' όσους είχαν κόψει το τσιγάρο, τελικά ξανάρχισαν το κάπνισμα. Εξετάζοντας αυτούς που επέστρεψαν στην κακιά συνήθειά τους, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία διαφορά μεταξύ όσων είχαν χρησιμοποιήσει υποκατάστατα επί έξι και πλέον εβδομάδες και εκείνων που δεν χρησιμοποίησαν τίποτα. 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια