Ο Κάρατζιτς ζητάει την κλήτευση του κ. Κάρολου Παπούλια στην δίκη του..

Σύμφωνα με το iwpr.net , ο πρώην πρόεδρος των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς αυτή την εβδομάδα ζήτησε από τους δικαστές, την κλήτευση του σημερινού πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ώστε να του απευθύνει ερωτήσεις η ομάδα υπεράσπισης του κατηγορουμένου.
Σε γραπτή αίτηση που κατατέθηκε στις 26 Ιανουαρίου, ο Κάρατζιτς υποστηρίζει ότι συνάντησε τον Κάρολο Παπούλια, πρόεδρος από το 2005 και υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κατά το μεγαλύτερο μέρος του πολέμου της Βοσνίας, δέκα ημέρες
μετά από μια επίθεση με όλμους σε στην αγορά Markale του Σεράγεβο στις 5 Φεβρουαρίου 1994. Στην επίθεση σκοτώθηκαν περισσότερα από 60 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 100.
Κατά τη διάρκεια της δίκης του, ο Κάρατζιτς έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η επίθεση αυτή οργανώθηκε από τη βοσνιακή κυβέρνηση, και ότι τα σώματα που βρέθηκαν στη σκηνή ήταν "ανδρείκελα και παλιά πτώματα".
Στην αίτηση, ο Κάρατζιτς υποστηρίζει ότι συναντήθηκε με τον Παπούλια στις 15 Φεβρουαρίου 1994, τον ενημέρωσε ότι "οι Σέρβοι της Βοσνίας δεν ήταν υπεύθυνοι για το κέλυφος του όλμου που έπεσε στην αγορά Markale".
Στην ίδια συνάντηση, ο Κάρατζιτς δήλωσε ότι, είπε στον τότε Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών ότι, "οι Σέρβοι ήταν έτοιμοι να θέσουν μερικά από τα βαρέα όπλα τους υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ".
Ο κατηγορούμενος συνεχίζει να περιγράψει διάφορες άλλες συζητήσεις που είχε με τον κ. Παπούλια κατά τη διάρκεια του πολέμου, μεταξύ άλλων όσον αφορά το προσωπικό του ΟΗΕ που ήταν όμηροι το 1995, και την επιθυμία του Κάρατζιτς για μια "ειρηνευτική διαδικασία".
"Υπάρχουν αρκετοί λόγοι να πιστεύει κανείς ότι, ο Πρόεδρος Παπούλιας έχει πληροφορίες που είναι σχετικές και απαραίτητες για την υπεράσπιση του Δρ Κάρατζιτς ..."
Σε προηγούμενες επικοινωνίες μεταξύ της ομάδας υπεράσπισης του Κάρατζιτς και της κυβέρνησης της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Παπούλιας επεσήμανε ότι "δεν έχει καμία πρόθεση να ικανοποιήσει το αίτημα του Δρ Κάρατζιτς" για μια κατάθεση. Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι μια κλήση του κ. Παπούλια είναι απαραίτητη.

Σχόλια