Η λίμνη που αγαπάνε τα πουλιά

«Σημαντική περιοχή για τα πουλιά» θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί, με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα των σπάνιων και απειλούμενων ειδών, η περιοχή της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, όπως προκύπτει σε μελέτη ορνιθοπανίδας που διενεργήθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή.
Πρόκειται για έρευνα που υλοποίησε κατά τη διάρκεια του 2011 ο βιολόγος-ερευνητής της Ορνιθολογικής Εταιρείας Ελλάδος Δημήτρης Μπούσμπουρας, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας - Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί το απόγευμα της Παρασκευής, σε ημερίδα με θέμα: «Η ορνιθοπανίδα της λίμνης Πολυφύτου-Αλιάκμονα», που διοργανώνουν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού - Σιάτιστας στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού.
Αναλύοντας τα στοιχεία της μελέτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Μπούσμπουρας, τόνισε το γεγονός ότι καταγράφηκαν 128 είδη πουλιών, από τα οποία 82 φωλιάζουν στην περιοχή.
«Πρόκειται για σημαντικό στοιχείο, καθώς παρατηρήθηκαν περίπου το 1/3 των ειδών που απαντούν συστηματικά στην Ελλάδα» εξήγησε.
Στην περιοχή διαχειμάζουν και παρατηρούνται κατά τη μετανάστευση, υδρόβια και παρυδάτια πουλιά, με σημαντικότερα τον αργυροτσικνιά και τη χαλκόκοτα, ενώ αποτελεί και μεταναστευτικό διάδρομο, αφού παρατηρήθηκαν είδη, όπως το φοινικόπτερο (φλαμίγκο) και αβοκέτα. 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια