Διώκεται ο Καπελέρης, αλλά «καίγεται» και ο Βενιζέλος!

Σε θρίλερ για γερά νεύρα και με φόντο την εσωκομματική διαμάχη για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται το θέμα της εισαγγελικής δίωξης σε βάρος του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Καπελέρη. Ο Ευ. Βενιζέλος έσπευσε, λίγη ώρα μετά την απόφαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, να ζητήσει την παραίτηση Καπελέρη, αλλά η πλευρά του γενικού γραμματέα υποστηρίζει ότι την είχε ήδη υποβάλει «για λόγους ευθιξίας».
Οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών υποστήριζαν χθες ότι ο αποπεμφθείς γενικός γραμματέας είχε αποστείλει
με δική του πρωτοβουλία την περίφημη εγκύκλιο της 26ης Αυγούστου που αφορούσε την αναστολή προστίμων για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί διακίνησης καυσίμων. Ο Γ. Καπελέρης όμως αρνείται τις κατηγορίες και θεωρεί εαυτόν θύμα της σύγκρουσης κορυφής στο ΠΑΣΟΚ και όσων δεν έβλεπαν με καλό μάτι τις πολιτικές του φιλοδοξίες στον Πειραιά. Σε δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha υποστήριξε ότι «είναι ζητούμενο εάν οι εκπρόθεσμες ενημερώσεις ενός συστήματος αποτελούν λαθρεμπορική πράξη».

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παραπέμπουν στην «εξαιρετικά επείγουσα» εγκύκλιο και επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο να είχε συνταχθεί με ιδία πρωτοβουλία. Με την εγκύκλιο ο Γ. Καπελέρης ενημέρωνε τις υπηρεσίες ότι «επίκειται νομοθετική ρύθμιση» για το θέμα των προστίμων σε εμπόρους καυσίμων που παραβίασαν τη νομοθεσία περί λαθρεμπορίου καυσίμων. Γι’ αυτό αρκετοί θεωρούν ότι είχε λάβει το πράσινο φως από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, κάτι το οποίο αρνείται τώρα η πλευρά Βενιζέλου, η οποία διέρρεε ότι ο υπουργός εξεπλάγη όταν ενημερώθηκε για την εγκύκλιο και έσπευσε να ζητήσει έλεγχο. Στο εσωκομματικό παρασκήνιο εντάσσονται και οι βολές κατά των χειρισμών του (στενού φίλου της οικογένειας Παπανδρέου) Γ. Κεπελέρη από τον (προσκείμενο στον Μιχ. Χρυσοχοΐδη) νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτη.

Η επίμαχη εγκύκλιος ήρθε στην επιφάνεια ταυτόχρονα με την παραίτηση του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομ. Σπινέλλη. Ο κ. Σπινέλης, που είχε καταθέσει στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, φέρεται να μίλησε για παρεμπόδιση της είσπραξης των προστίμων που συνδέονται με το λαθρεμπόριο. Ο Γ. Καπελέρης είχε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή (όπως και οι εκπρόσωποι των εμπόρων καυσίμων) ότι τα πρόστιμα αφορούσαν λάθη καταχώρισης στο σύστημα «Ηφαιστος», στο οποίο καταγράφονταν τα τιμολόγια διακίνησης πετρελαίου.

Κάποια στιγμή οι υπηρεσίες ανακάλυψαν ότι περίπου 48.000 τιμολόγια είχαν καταχωριστεί εκπρόθεσμα και με πολλές διορθώσεις. Οταν ρώτησαν την πολιτική ηγεσία για το τι πρέπει να κάνουν, επειδή τα πρόστιμα ανέρχονταν σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ (περίπου 15.000.000), έλαβαν την εγκύκλιο που υπέγραφε ο Γ. Καπελέρης, με την οποία αναστελλόταν η επιβολή τους. Σε κάθε περίπτωση, οι ελεγκτικές αρχές καθυστέρησαν να παρέμβουν ώστε να αντιμετωπιστεί η ομοβροντία των λαθεμένων τιμολογίων και αντί να προχωρήσουν σε ελέγχους (ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται πράγματι για λάθη και δυσλειτουργίες του συστήματος), ετοίμαζαν νομοθετική ρύθμιση. Χθες ο κ. Καπελέρης υποστήριξε ότι «εάν πράγματι διεγράφησαν πρόστιμα από την πλευρά μου, να πληρώσω», επισημαίνοντας τα τεχνικά προβλήματα του «Ηφαιστος».

«Αδικη και λανθασμένη» χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Υγρών Καυσίμων την απόφαση να ασκηθεί ποινική δίωξη στον Γ. Καπελέρη. Η Ομοσπονδία επαναλαμβάνει ότι τα πρόστιμα επιβλήθηκαν για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους και δεν έχουν καμία σχέση με λαθρεμπόριο.
Φοίβος Κλαυδιανός
Εφημερίδα "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"

Σχόλια