Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη Χαλκιδική, η δήλωση Μπουτάρη, περί «κωλοχώρι»

Τις έντονες αντιδράσεις φορέων της Χαλκιδικής, προκάλεσε το σχόλιο του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την περασμένη Πέμπτη τη χαρακτήρισε ως «κωλοχώρι». «Τι θα ήταν εξάλλου η Χαλκιδική χωρίς τη Θεσσαλονίκη; Ένα κωλοχώρι». Αυτό είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης, προκαλώντας την οργή φορέων και πολιτικών οργανώσεων της Χαλκιδικής, που με ανακοινώσεις τους επιτέθηκαν στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης.
«Όταν συγκρίνουμε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική
μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό τουριστικό προϊόν. Η Χαλκιδική είναι η κορυφαία χερσαία τουριστική περιοχή στην Ελλάδα, άρα και μόνο από αυτό δεν μπορεί να είναι κωλοχώρι όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Μπουτάρης», σχολίασε, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος. Ο κ. Τάσιος μάλιστα σημείωσε πως η καταστροφή που υφίσταται η Χαλκιδική, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους Θεσσαλονικείς. «Η άναρχη ανοικοδόμηση που υπάρχει στην περιοχή μας, έχει να κάνει με την δεύτερη κατοικία που θέλουν να έχουν οι Θεσσαλονικείς στην περιοχή μας. Επίσης η σημερινή άσχημη κατάσταση που υπάρχει στο οδικό δίκτυο οφείλεται στα συμφέροντα. Π.χ. Δεν υπάρχει κανένας καλός δρόμος, στη Χαλκιδική, εκτός από αυτόν, των Μουδανιών, ο οποίος φτιάχτηκε για να έχουν εύκολη πρόσβαση στην Κασσάνδρα».

Ο κ. Τάσιος όσον αφορά τη δήλωση του Γιάννη Μπουτάρη, σημείωσε επίσης: «θεωρώ πως ήταν μία άτυχη στιγμή για τον κ. Μπουτάρη η τοποθέτησή του. Εμείς από την πλευρά μας βλέπουμε μπροστά και αγωνιζόμαστε για να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο τουριστικά ο τόπος μας. Εξάλλου μην ξεχνάμε πως η Θεσσαλονίκη προσπαθεί τώρα να αποκτήσει τουρισμό, ενώ η Χαλκιδική ήδη έχει».


«Απαράδεκτος ο χαρακτηρισμός εις βάρος του τόπου μας»

Για απαράδεκτο χαρακτηρισμό εις βάρος της Χαλκιδικής, κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η ΟΝΝΕΔ Χαλκιδικής, η οποία ζητάει από το Γιάννη Μπουτάρη να ανακαλέσει δημόσια. «Ως Χαλκιδιώτες καλούμε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να ανακαλέσει δημόσια, τον απαράδεκτο χαρακτηρισμό εις βάρος του τόπου μας», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.

Επίσης, επισημαίνει πως «οι έξι συν τη Θεσσαλονίκη νομοί που αποτελούν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δεν συγχωνεύτηκαν στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης όπως υπονόησε ο κ. Μπουτάρης. Προφανώς και η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι το διοικητικό κέντρο της Κεντρικής Μακεδονίας και το μεγάλο αστικό κέντρο της Βορείου Ελλάδας. Άλλωστε, πολλοί από εμάς την θεωρούμε πόλη μας. Άλλοι σπουδάζουν, εργάζονται, ζουν μόνιμα ή την επισκέπτονται καθημερινά. Η σχέση είναι στενή και αμοιβαία. Τα υπέρ και τα κατά της σχέσης αυτής τα γνωρίζουμε όλοι. Είναι περιττό, να συζητάμε για κοινά συμφέροντα και συνεργασία, πράγματα δεδομένα και στον πιο απλό νου. Είμαστε βέβαιοι πως ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν εκφράζει το κοινό αίσθημα των συμπολιτών του», σημειώνουν και προσθέτουν πως «δεν αρμόζει σε αιρετό μέλος της ΠΕΔΚΜ και ΚΕΔΕ να τοποθετείται με τέτοιον τρόπο, αλλά και σε αιρετό άρχοντα γενικότερα. Ως ‘’ κ…..παιδα’’ και εμείς μιάς και καταγόμαστε από το υπέροχο ’’κ….χώρι’’ να δηλώσουμε πώς θα περιμέναμε στήριξη σε όσα διεκδικούμε από έναν άρχοντα που χιλιάδες συνδημότες του έχουν περιουσίες στην περιοχή μας, και όχι απαξίωση. Μας είναι αρκετή ήδη η απαξίωση από το κράτος εδώ και δεκαετίες»."

Εν τω μεταξύ ανακοίνωση εξέδωσε και η ΝΟΔΕ Χαλκιδικής, στην οποία τονίζει πως «την εποχή που οι χειμαζόμενες, από την πολύμορφη κρίση, κοινωνικές μάζες στην Ελλάδα, αναζητούν τρόπους να στηρίξουν την πατρίδα που τους γέννησε και τους εξέθρεψε, διάλεξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης, για να εκφράσει τα «εγκάρδια» συναισθήματα του για τον πιο όμορφο ελληνικό τόπο, τη Χαλκιδική, καρφιτσώνοντας της τον χαρακτηρισμό «κωλοχώρι», προς τέρψη, αποκλειστικά και μόνο, της δήθεν φιλοπροοδευτικής ελευθεροστομίας του».

Στην ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Χαλκιδικής συνεχίζει λέγοντας πως «θα αποφύγουμε περαιτέρω χαρακτηρισμό της εν λόγω συμπεριφοράς από σεβασμό στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, τους οποίους θεωρούμε συμπατριώτες μας, αλλά θα θυμίσουμε στον κ. Μπουτάρη ότι: Η Χαλκιδική δεν είναι «επίνειο» της Θεσσαλονίκης. Είναι ένας ευλογημένος τόπος που τρέφει και τρέφεται από τη «Μάνα» Θεσσαλονίκη.

Η Χαλκιδική είναι μια δεξαμενή ανθρωπίνου δυναμικού, που στο πλαίσιο της εσωτερικής μετανάστευσης, έχει χαρίσει τις καλύτερες μονάδες της στην αγαπημένη Θεσσαλονίκη. Η Χαλκιδική είναι ο τόπος που συμμετέχει με μεγάλο ποσοστό στο ακαθάριστο εθνικό κεφάλαιο με όχημα τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή.

Η Χαλκιδική είναι ο τόπος που πετυχαίνουν επαγγελματικά οι Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες και ο τόπος που διάλεξαν να κάνουν δεύτερη πατρίδα τους και κατοικία τους δεκάδες χιλιάδες Δημότες της Θεσσαλονίκης

Η Χαλκιδική είναι ο τόπος που έβγαλε το μεγαλύτερο Έλληνα Φιλόσοφο και ακτινοβόλησε το μήνυμα της Ορθοδοξίας από το Περιβόλι της Παναγίας.

Διαχρονικά Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική συμπορεύτηκαν σε ένα δρόμο προκοπής και ανάπτυξης, στηριζόμενες σε σχέσεις αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης».

Η ανακοίνωση ολοκληρώνεται τονίζοντας πως «το στοίχημα των καιρών απαιτεί συνεργασία και σύμπραξη των δυναμικών στοιχείων των δύο κοινωνιών, μιας και Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική έμαθαν να ζουν και να επιβιώνουν στους αιώνες ΜΑΖΙ».



Σχόλια