Μόνο η Σουηδία στηρίζει άμεσα την πρόταση Μέρκελ για εποπτεία της Ελλάδας..

Σύμφωνα με πληροφορίες του EUobserver, μόνο η Σουηδία (μια από τις πατρίδες του ΓΑΠ) υποστηρίζει ένθερμα της πρόταση Μέρκελ, για τον ορισμό επιτρόπου προυπολογισμού στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα ο Σουηδός πρωθυπουργός Fredrik Reinfeldt ήταν μεταξύ των πιο θερμών υποστηρικτών της ιδέας. Είπε ότι
κατάλαβε την απογοήτευση της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες είναι δεν υλοποιήσαν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υποσχεθεί στους άλλους.
Ο Φινλανδός ομόλογό του Jyrki KATAINEN ήταν πιο διαλακτικός λέγοντας: "Είναι πολύ φυσικό οι χώρες που βοηθούν Ελλάδα, να χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Εμείς απλά πρέπει να βρούμε έναν κατάλληλο συμβιβασμό για την Ελλάδα, που να είναι κατάλληλος για τις αρχές μας και να ικανοποιεί την ανάγκη μας για περισσότερες πληροφορίες.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Jean-Claude Juncker αντιτάχθηκε στον ορισμό ενός Επιτρόπου ειδικά επιφορτισμένου με την διατήρηση της υπερχρεωμένης Ελλάδας στη γραμμή.
"Δεν νομίζω ότι αυτή η γερμανική πρόταση θα πρέπει να αφορά μόνο  στην Ελλάδα. Είμαι έντονα αντίθετος στην επιβολή Επιτρόπου με αυτή την αποστολή μόνο στην Ελλάδα."
Η Αυστρία, που συνήθως υιοθετεί σκληρή γραμμή σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική στους παραβάτες, συμμερίζεται τις ίδιες ανησυχίες όπως το Λουξεμβούργο,
"Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά δεν νομίζουμε ότι είναι μια καλή ιδέα να σταλεί ένας ειδικός επίτροπος μόνο για την Ελλάδα. Θα ήταν καλύτερα αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέχιζε την παρακολούθηση,το κάνει για όλες τις χώρες του προγράμματος διάσωσης" είπε ο καγκελάριος Werner FAYMANN.

Σχόλια