Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν νησιά μας για ανάπτυξη, γιατί να μην πωληθούν; Δηλωση σοκ από τον τ. σύζυγο της κυρίας Κουτσίκου, πρόεδρο του Ελληνοτουρκικού επιμελητηρίου!

Άξιος - Άξιος! Για να συνωστίζονται οι τουρίστες βρε κουτά! Τσάμπα πληρώσαμε τα περιβόητα βιβλία ιστορίας;

Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν νησιά μας για ανάπτυξη, γιατί να μην πωληθούν;

Πρέπει να παραδειγματιστούμε από την Τουρκία δηλώνει στο traveltimes.gr o πρόεδρος του Ελληνο- Τουρκικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Κουτσίκος

Αποκαλυπτική η συνέντευξη που ακολουθεί με τον πρόεδρο του Ελληνο- Τουρκικού Επιμελητηρίου Παναγιώτη Κουτσίκο, ο οποίος μας μιλά για την κρίση στην ευρωζώνη και κατά πόσον θα επηρεάσει την οικονομία της Τουρκίας. Μιλά για τα λάθη των

κυβερνώντων με αιχμή του δόρατος την πολιτική που δεν ακολουθήθηκε, ώστε να ήταν ομαλή η μετάβαση από την δραχμή στο ευρώ. Εμφανίζεται υπέρμαχος της αξιοποίησης γιατί όχι και πώλησης των ελληνικών νησιών ακόμη και των πιο μικρών για τουριστική αξιοποίηση, ενώ καλεί τους κυβερνώντες να παραδειγματιστούν από την πολιτική Ερντογάν.
(Η συνέντευξη παρατίθεται σε δυο μέρη)

Η κρίση στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα κατά πόσον μπορεί να επηρεάσει την Τουρκία;

Η οικονομία είναι παγκοσμιοποιημένη σήμερα και η κρίση σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη επηρεάζει όλες τις υπόλοιπες.

Μπορεί η παρούσα κρίση να επηρεάσει το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας;

Εξαρτάται εάν η κρίση θα είναι τραπεζική, ευρύτερα οικονομική σίγουρα αυτό θα επηρεάσει. Και μην ξεχνάμε ότι οι τουρκικές τράπεζες έχουν υποκαταστήματα σε ευρωπαϊκές χώρες… Συνεπώς, το ένα επηρεάζει το άλλο. Η κρίση μεταδίδεται σαν το νερό. Δεν μπορείς να το σταματήσεις. Βέβαια, υπάρχουν διαβαθμίσεις και η κρίση της ευρωζώνης εν προκειμένω επηρεάζει σημαντικά την Τουρκία, και μην ξεχνάμε 12 εκατ. Τούρκοι ζουν στην Γερμανία και στέλνουν εμβάσματα. Μιας που θέσατε το ζήτημα της ευρωζώνης, εγώ βλέπω μια γενικότερη κρίση που θα φανεί μετά από ένα με ενάμισι χρόνο. Δεν είμαι βέβαιος αν στην ζώνη του ευρώ θα παραμείνουν και οι 17 χώρες ή αν θα επανέλθουμε στα εθνικά νομίσματα. Βλέπουμε ότι το ευρώ άλλους ευνόησε και άλλους όχι. Βλέπουμε το κατάντημα της χώρας μας και βέβαια να θυμηθούμε ότι όταν έγινε στην Ελλάδα η μετατροπή της δραχμής σε ευρώ, δεν έγιναν οι κατάλληλες κινήσεις, ώστε να ελεγχθούν οι τιμές των προϊόντων. Χάσαμε με το ευρώ, το πλεονέκτημα που είχαμε με την δραχμή μέσα σε μια νύχτα και αυτό δεν οφείλεται σε εσένα, ούτε σε μένα. Οφείλεται σε αυτούς, που είχαν εντολή από τον ελληνικό λαό να γίνει η νομισματική μετάβαση με ομαλό τρόπο, πράγμα που δεν έγινε. Ποιος φταίει; Γιατί μήπως νομίζετε ότι με τα λεφτά που χρωστάμε θα βγούμε ποτέ από το τέλμα;

Κατά πόσον ευσταθούν τα σενάρια πώλησης των ελληνικών νησιών;

Δεν έχουν βάση όλα αυτά. Βεβαίως, υπάρχουν ιδιωτικά νησιά, τα οποία πωλούνται, αλλά ανήκουν σε ιδιώτες. Κρατική περιουσία δεν πωλείται. Ακούστηκαν προ καιρού σενάρια ότι Τούρκοι θα έρθουν να αγοράσουν τα νησιά μας. Αυτά είναι αστειότητες. Γιατί αγοράστηκε κανένα; Ή αν θέλει ένας επενδυτής να αγοράσει, είναι υποχρεωτικό να φαίνεται ότι ο αγοραστής είναι Τούρκος. Ούτως ή άλλως, υπάρχουν επιχειρήσεις, που κάνουν τις αγορές και κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι μέτοχοι. Το θέμα είναι εάν χρησιμοποιηθούν νησιά μας για ανάπτυξη, γιατί να μην πωληθούν; Δηλαδή εάν τα έχουμε σήμερα και δεν τα κάνουμε τίποτα, ενώ σε ένα νησί μπορεί να δημιουργηθεί μια πολύ μεγάλη ξενοδοχειακή υποδομή με γκολφ, να δημιουργηθούν δηλαδή όλα αυτά που μας λείπουν και προσελκύσει τουρισμό υψηλού επιπέδου… Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην έρθουν επενδυτές; Από κει και πέρα δεν μπορούμε να ελέγξουμε ποιος θα είναι ο αγοραστής. Εμείς ως Ελλάδα χρειαζόμαστε ανάπτυξη από όπου κι αν έρθει είναι καλοδεχούμενη.

Μας λέτε ουσιαστικά να εξετάσουμε προσεκτικά το παράδειγμα της Τουρκίας;

Ναι. Θα σας πω μόνο ότι η Τουρκία το 2001 ήταν σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι είναι η Ελλάδα σήμερα. Μπήκανε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Φέρανε έναν Τούρκο από την Αμερική, ο οποίος ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών, ύστερα εξελέγη ο Ερντογάν και έδιωξε το ΔΝΤ και έκανε ακριβώς τα αντίθετα, από αυτά που είχε εισηγηθεί το ΔΝΤ. Δηλαδή τι είχε εισηγηθεί; Μείωση μισθών, μείωση συντάξεων και περικοπές σε όλα, αυτά που συμβαίνουν και εδώ και τα βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας. Ο Ερντογάν, λοιπόν, έκανε ακριβώς το αντίθετο. Είχαν 35% φορολόγηση των επιχειρήσεων τότε και ο Ερντογάν την μείωσε στο 25% και τώρα είναι στο 10%. Αποφάσισε να επιδοτήσει όλες τις ξένες επενδύσεις. Μείωσε το κόστος των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Ουσιαστικά, πήρε μια σειρά από μέτρα, με αποτέλεσμα η Τουρκία αυτή τη στιγμή να συγκαταλέγεται στις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες. Έτσι, λοιπόν και ο τουρισμός αναπτύχθηκε και η βιομηχανία. Το 2011, η Τουρκία είχε εξαγωγές που ανήλθαν στα 110 δισ. ευρώ. Ήμαρτον. Η Ελλάδα διαρκώς χάνει… Θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από την Τουρκία γιατί εκεί κάνουν μεθοδική δουλειά!

Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Σχόλια

  1. Ουστ, προδότη. Πάρε δρόμο ρε μίασμα, πήγαινε να κάνεις παρέα με τους τούρκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ALLOS ENAS MOGGOLOS , SORRY GIA TA GREEKKLISH DEN GRAFO APO PC

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως παίρνετε λάθος φάρμακα καί λέτε μπούρδες κύριε τζιτζιφιόγκο?
    Άν όχι, τότε νά πείτε τού ιατρού σας νά αλλάξει τήν συνταγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.