25 αρχιτεκτονικές σχολές από 19 πόλεις πάνε Θεσσαλονίκη

Είκοσι πέντε αρχιτεκτονικές σχολές από 19 πόλεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και συγκεκριμένα από Κωνσταντινούπολη, Προύσα, Σεράγεβο, Λιουμπλιάνα, Τίρανα, Σόφια, Μπολόνια, Βενετία, Μπάρι, Βελιγράδι, Σκόπια, Βουκουρέστι, Λευκωσία, Αθήνα, Βόλο, Πάτρα, Χανιά, Ξάνθη και Θεσσαλονίκη συμμετέχουν στην 1η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε σήμερα με θέμα «Αρχιτεκτονική και πόλη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Είκοσι πέντε αρχιτεκτονικές σχολές από 19 πόλεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και συγκεκριμένα από
Κωνσταντινούπολη, Προύσα, Σεράγεβο, Λιουμπλιάνα, Τίρανα, Σόφια, Μπολόνια, Βενετία, Μπάρι, Βελιγράδι, Σκόπια, Βουκουρέστι, Λευκωσία, Αθήνα, Βόλο, Πάτρα, Χανιά, Ξάνθη και Θεσσαλονίκη συμμετέχουν στην 1η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης που θα ξεκινήσει αύριο με θέμα «Αρχιτεκτονική και πόλη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Την οργανώνουν το τμήμα αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε και την Κίνηση των 5 Μουσείων. Η 1η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης γίνεται το 2012 που είναι επετειακό έτος για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, ενώ εντάσσεται και στις εκδηλώσεις του ΥΠΠΟΤ: «Θεσσαλονίκη 2012 Νοτιοανατολική Ευρώπη, Σταυροδρόμι Πολιτισμών».
Η έκθεση έχει ως στόχο τη συζήτηση για τον ρόλο των αρχιτεκτονικών σχολών στα ζητήματα αρχιτεκτονικής και πόλης και ιδιαίτερα σε θέματα του δημόσιου και του κοινωνικού χώρου, της πολιτισμικής διαφοράς, των πολιτικών της μετακίνησης και του περιβάλλοντος όπως αυτά εκδηλώνονται στις μητροπόλεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αύριο, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα γίνουν οι πρώτες παρουσιάσεις από τους συμμετέχοντες, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και θα ακολουθήσει η κεντρική ομιλία του αρχιτέκτονα Ηλία Ζέγγελη, με θέμα «Αστικές Παρεμβάσεις: Από το Δημόσιο στον Κοινό Χώρο».
Στη συνέχεια θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Εξωτερικές Σχέσεις. Νέοι Αρχιτέκτονες από τη Γερμανία». Οι παρουσιάσεις των 25 συμμετοχών, θα συνεχιστούν και τις δύο επόμενες ημέρες (19 και 20 Ιανουαρίου) και το τριήμερο θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής στις 20.00, στη Μονή Λαζαριστών, όπου το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια της έκθεσης του με τίτλο «Σύνθεση-Κατασκευή-Παραγωγή. Ρωσική Πρωτοπορία και Σύγχρονη Τέχνη».(Εθνος)

Σχόλια