Σε εξέγερση καλεί τους Κούρδους το PKK

Το PKK κάλεσε σε εξέγερση αντιδρώντας στην προχθεσινή πολύνεκρη επίθεση της τουρκικής αεροπορίας με 35 θύματα αμάχους στα σύνορα με το βόρειο Ιράκ. Για «λυπηρό ατύχημα» έκανε λόγο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης.
"Καλούμε το λαό του Κουρδιστάν να εξεγερθεί και να αντιδράσει σε αυτό το μακελειό", τόνισε ο Μπαχόζ Ερντάλ, διοικητής του στρατιωτικού βραχίονα του PKK. Ο Ερντάλ κατηγόρησε μάλιστα
τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για "οργανωμένο και σχεδιασμένο μακελειό". Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια μας στην Κων/πολη Αριάνα Φερεντίνου, οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Ερντογάν και η ομολογία του μοιραίου λάθους, τόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο όσο και από το γενικό επιτελείο, εξόργισαν ακόμη περισσότερο τον κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας. Ταραχές ξέσπασαν στις νοτιοανατολικές επαρχίες και στην Κων/πολη.
Το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είχε ανακοινώσει αρχικά ότι η επίθεση έπληξε Κούρδους μαχητές. Χθες βράδυ όμως ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνητικού κόμματος AKP Χουσεΐν Τσελίκ χαρακτήρισε σε δηλώσεις του το περιστατικό «λυπηρό ατύχημα». Η αναγνώριση των θυμάτων έδειξε ότι επρόκειτο τελικά για λαθρεμπόρους.
Deutsche Welle

Σχόλια