Λειτουργία Αυτοτελών Υπηρεσιών Eποπτείας Ο.Τ.Α.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:
1)κ. Υπουργό Εσωτερικών
2)κ. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Θέμα: <<Λειτουργία Αυτοτελών Υπηρεσιών Eποπτείας Ο.Τ.Α. >>
Το Πρόγραμμα <<Καλλικράτης>>,η νέα διοικητική δομή της χώρας, προέβλεπε, μεταξύ άλλων, νέους θεσμούς για τον έλεγχο ,τη διαφάνεια, τη νομιμότητα των πράξεων των δήμων και των περιφερειών καθώς και των νομικών προσώπων αυτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 215 του ν. 3852/2010, ιδρύεται στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. που είναι αρμόδια για τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ και για τον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών κατά το άρθρο 102 παράγραφος 4 του Συντάγματος.

Σε κάθε Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. συνιστάται θέση προϊσταμένου αυτής ,που φέρει τον τίτλο Ελεγκτής Νομιμότητας ,ο οποίος είναι ανώτατος υπάλληλος που διορίζεται με πενταετή θητεία και λαμβάνει αποδοχές υπαλλήλου με βαθμό1ο κατηγορίας ειδικών θέσεων.
Oι Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας Ο.Τ.Α. όμως δεν έχουν ακόμα στελεχωθεί με προσωπικό, παρά το ότι σύμφωνα με το άρθρο 239 προβλέπονταν ρητά τρίμηνη προθεσμία, από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων μετάταξης των υπαλλήλων στις υπηρεσίες αυτές.
Ενώ επίσης, εκκρεμεί και η επιλογή των Ελεγκτών Νομιμότητας, από την πενταμελή επιτροπή, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ και τέσσερις συμβούλους του ΑΣΕΠ οριζόμενους από αυτόν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 51 παρ. 2 περ. β) του ν.3905/10.
Το παράδοξο όμως είναι, ότι ενώ ο σημαντικός αυτός θεσμός για την εύρυθμη λειτουργία του <<Καλλικράτη>>, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της νομιμότητας στη λειτουργία των Ο.Τ.Α., στην πράξη παραμένει ανενεργός, στο πρόσφατο επικαιροποιημένο <<Μητρώο Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης>> έκδοση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που αναρτήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 στο δικτυακό τόπο του υπουργείου, αναφέρεται ότι:
Στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης λειτουργεί σύμφωνα με το άρθρο 215 του ν.3852/2010 μία <<Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α.>> η οποία αποτελεί αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπ. Εσωτερικών και υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Εσωτερικών.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1)Πως το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εμφανίζει τις υπηρεσίες αυτές να υπάρχουν και να λειτουργούν, μέσω του Μητρώου Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης;
Δεν προχώρησε σε επαλήθευση των παρεχομένων, από τα Υπουργεία, στοιχείων για την κατάρτιση του Μητρώου;
2)Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετείται με την παρατηρούμενη εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών σημαντική καθυστέρηση στη στελέχωση και τη λειτουργία των Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ στις έδρες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας;
3)Γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών αποφεύγει επιμελώς να παράσχει στην Εθνική Αντιπροσωπεία τα σχετικά στοιχεία της διαδικασίας στελέχωσης των Αυτοτελών Υπηρεσιών ΟΤΑ και επιλογής των Ελεγκτών Νομιμότητας, που έχουν ζητηθεί, στα πλαίσια άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου;

Αθήνα,8 Δεκεμβρίου 2011
Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Ζώης


Σχόλια

  1. O κ. Ζώης παρακαλείται να απαντήσει αν είναι υπέρ της Κάρτας του Πολίτη ή όχι. Περιμένουμε απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.