Καθυστερήσεις και ανεπάρκεια στη διαχείριση της κρίσης

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι κατηγορεί σε σημερινή του συνέντευξη στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) τη Γερμανία για καθυστερήσεις στη διαχείριση της κρίσης.
Σύμφωνα με τον κ. Πρόντι η Γερμανία αντιδρούσε πάντα καθυστερημένα και ανεπαρκώς. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρεται στο παράδειγμα της Ελλάδας που ενώ στην αρχή το πρόβλημα ήταν μικρό, δεν υπήρξε άμεση και δυναμική παρέμβαση της ευρωζώνης
και η χώρα διολίσθησε σε μια βαθιά κρίση, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτήθηκαν τελικά μεγαλύτερα δανειοδοτικά ευρωπακέτα.
Ο Ιταλός πολιτικός υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι πια διατεθειμένη να κάνει θυσίες, αλλά πρέπει να γίνει κάτι για τη συμπίεση των υψηλών επιτοκίων, διότι συνιστούν παράγοντες αποσταθεροποίησης της οικονομίας σε κάθε χώρα.
Η Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων σημαίνει «αυτοκτονία και καταστροφή»
Ο κ. Πρόντι θυμάται ότι όταν ως πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία να μην παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας φρόντισαν να τους υπενθυμίσουν ότι για τα δημοσιονομικά είναι υπεύθυνα τα εθνικά κράτη και όχι η Κομισιόν.
Ο Ιταλός πολιτικός εκτιμά ότι εάν η ευρωζώνη και η ΕΕ μετατραπούν σε μία Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων, θα προκαλούσε πραγματική καταστροφή, θα ήταν μια αυτοκτονία. Και αυτό, όπως πιστεύει, το γνωρίζουν πολύ καλά και οι Γερμανοί επιχειρηματίες και βιομήχανοι.
Παράλληλα αναμένει στη σημερινή κρίση να παίξει πιο ισχυρό, παρεμβατικό ρόλο η ΕΚΤ με παράλληλο τιθάσευση και έλεγχο των δημοσιονομικών των εθνικών κρατών.
Τέλος τόνισε πως η Ευρώπη χρειάζεται μια δυναμική ηγεσία, διότι το εγχείρημα Ευρώπη, απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και όχι βραχυπρόθεσμο και στοχοπροσηλωμένο στα κομματικά οφέλη και τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
DLF / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15573000,00.html

Σχόλια