Τα γερμανικά σχέδια για την αλλαγή των Συνθηκών

Αρχίζουν να συγκεκριμενοποιούνται τα γερμανικά σχέδια για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Welt, ο υπ. Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ κατέθεσε ένα στρατηγικό σχέδιο τεσσάρων σημείων
Μεταξύ άλλων προβλέπεται: μείωση του ανώτατου ορίου χρέους, σταδιακή μείωση του ανώτατου ορίου ελλείμματος που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας από το 3 στο 2 %. Επίσης, οι προτάσεις του Φίλιπ Ρέσλερ προβλέπουν έναν πιο αυτοματοποιημένο μηχανισμό κυρώσεων για τους δημοσιονομικούς παραβάτες. Ως παράδειγμα αναφέρεται το πάγωμα της διάθεσης κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία.


Σταδιακή μείωση του ανώτατου ορίου ελλείμματος από το 3 στο 2 %Σταδιακή μείωση του ανώτατου ορίου ελλείμματος από το 3 στο 2 %Προτείνεται επίσης η σύσταση μιας «επιτροπής σταθερότητας ανεξάρτητων ειδικών», όπως αποκαλείται στο έγγραφο, που θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, να καταθέτει προτάσεις για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, να ελέγχει τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών αλλά και να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διαδικασίες ελέγχου της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής πολιτικής.

Οι προτάσεις αυτές του υπ. Οικονομίας, σύμφωνα με την Welt, έχουν αποσταλεί στην καγκελαρία ενώ αύριο αναμένονται οι κυβερνητικές δηλώσεις της Α. Μέρκελ για την ευρωπαϊκή της πολιτική ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.
Μέρκελ: Απαιτείται πολιτικό θάρρος
Η Μέρκελ δεν αποκάλυψε εάν και σε ποιο βαθμό έχει συμφωνήσει ήδη με τον Σαρκοζί σε αλλαγέςΗ Μέρκελ δεν αποκάλυψε εάν και σε ποιο βαθμό έχει συμφωνήσει ήδη με τον Σαρκοζί σε αλλαγέςΧθες η γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε εκ νέου υπέρ της εμβάθυνσης της συνεργασίας στην ευρωζώνη. «Η Ευρώπη χρειάζεται πολιτικό θάρρος για μια στενότερη συνεργασία, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών», δήλωσε χθες η Α. Μέρκελ στο Μέζεμπεργκ, στο προοίμιο της συνάντησής της με τον νορβηγό πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ. «Ως εκ τούτου απαιτείται μια περιορισμένη αλλαγή των Συνθηκών για τα μέλη της ευρωζώνης», πρόσθεσε.
Η καγκελάριος δεν αποκάλυψε εάν και σε ποιο βαθμό έχει συμφωνήσει ήδη με τον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί σε αλλαγές. Παράλληλα πάντως εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μια επαρκής ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και η βοήθεια προς την Ελλάδα να επιφέρει σταθερότητα.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15569392,00.html

Σχόλια