Ηλιος στο καμπαναριό!

Ζεστά Χριστούγεννα «δείχνουν» μέχρι στιγμής οι μετεωρολογικές προβλέψεις. Κλειστά πιθανότατα τα περισσότερα χιονοδρομικά
Ο ουρανός της 4ης Δεκεμβρίου, την ημέρα της Αγίας Βαρβάρας, «δείχνει» τον καιρό των Χριστουγέννων, λέει ο λαός και πιθανότατα θα επαληθευτεί φέτος (σε μεγάλο βαθμό), αφού η ηλιόλουστη γιορτή του Πυροβολικού δεν προμηνύει... ούτε παγωμένη Αγια Νύχτα ούτε χιόνια στο καμπαναριό!
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής μετεωρολογικά στοιχεία, ο καιρός των Χριστουγέννων
δεν επιφυλάσσει καμία ακραία «συμπεριφορά», αλλά το αναμενόμενο -για Δεκέμβρη μήνα- κρύο, με τον υδράργυρο σε φυσιολογικά επίπεδα και χιονοπτώσεις μόνο σε υψόμετρο άνω των 1.500 μέτρων. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι οι λάτρεις των χειμερινών σπορ δεν θα έχουν «πού» να ξεδώσουν (!), καθώς θεωρείται απίθανο να λειτουργήσουν τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, ενδεχομένως, με εξαίρεση μόνο κάποιες πίστες στη βόρεια Ελλάδα. Γενικά, οι ταξιδιώτες δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά την εορταστική «απόδρασή» τους.

«Την εβδομάδα που θα μας οδηγήσει στα Χριστούγεννα, δηλαδή, από τις 18 Δεκεμβρίου και έπειτα, το σκηνικό του καιρού θα γίνεται πιο χειμωνιάτικο τουλάχιστον σε σύγκριση με τις προηγούμενες “ζεστές” ημέρες, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η χώρα μας θα επηρεαστεί σημαντικά από ένα βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο» λέει ο φυσικός - μετεωρολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Νίκος Μαζαράκης. Οπως εξηγεί, η εισβολή αυτού του ψυχρού κύματος θα ρίξει τη θερμοκρασία «αλλά σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, δηλαδή 8-10 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια Ελλάδα και 12-14 βαθμούς στις ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές», ενώ θα κατεβάσει βροχές στα πεδινά και λευκές νιφάδες στα ορεινά «αλλά μόνο πάνω από τα 1.500 μέτρα».

«Εχουμε μπροστά μας δύο εβδομάδες για τις γιορτές. Σε γενικές γραμμές, η ερχόμενη εβδομάδα θα χαρακτηριστεί από λίγες τοπικές βροχές και από νοτιάδες, ενώ η δεύτερη από συννεφιά σε όλη τη χώρα, περισσότερες βροχές ή ενδεχομένως και καταιγίδες κυρίως στα νησιά και χιόνια στα βουνά». Ουσιαστικά, τα... μποφόρ, τα σύννεφα και το θερμόμετρο των Χριστουγέννων (και φυσικά της εβδομάδας προς την Πρωτοχρονιά) θα καθορίσει η κίνηση του βόρειου ρεύματος από την κεντρική Μεσόγειο, το οποίο, ενώ βρισκόταν σε σταθερή τροχιά βόρεια των Βαλκανίων, άρχισε να κατεβαίνει νοτιότερα.

Και μέχρι να έρθουν τα χιόνια... ζέστη παντού! Ο λόγος για τη νέα εβδομάδα, η οποία δεν θα θυμίζει σε τίποτα ότι πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. «Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες κατά 3-4 βαθμούς Κελσίου, αλλά και οι νότιοι άνεμοι που θα προκαλούν βροχές στη δυτική Ελλάδα και στο ανατολικό Αιγαίο», όχι όμως ακραία φαινόμενα.
Ελένη Ευαγγελοδήμου
Εφημερίδα "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"

Σχόλια