Καταδίκη (στην Γερμανία) για μίζες γερμανικών υποβρυχίων στην Ελλάδα

Το Πρωτοδικείο του Μονάχου ανακοίνωσε την ποινή σε δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Ferrostaal. Αντιμετώπιζαν την κατηγορία της δωροδοκίας αξιωματούχων στην Ελλάδα και την Πορτογαλία για πωλήσεις γερμανικών υποβρυχίων.
Σε ποινή φυλάκισης 2 χρόνων με αναστολή καταδικάστηκαν δύο πρώην μάνατζερ της Ferrostaal που κατηγορούντα ότι δωροδοκούσαν αξιωματούχους της Ελλάδας και της Πορτογαλίας για να προωθούν παραγγελίες υποβρυχίων. Επίσης τους επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 36.000 ευρώ ο ένας και 18.000 ο άλλος. Η ίδια η εταιρία θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο ύψους 140 εκατομ. ευρώ.
«Ντιλ» με τη δικαιοσύνη

Η καταδικαστική απόφαση ήταν αναμενόμενη. Δικαστές, εισαγγελία, εκπρόσωποι της εταιρίας και συνήγοροι είχαν έρθει σε επαφή από το καλοκαίρι για να βολιδοσκοπήσουν, αν θα μπορούσε να κλείσει η υπόθεση με συμβιβασμό βάσει του άρθρου 257c του γερμανικού Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Το δικαστήριο δέχτηκε να επιβάλει ήπιες ποινές με αντάλλαγμα τις ομολογίες των δύο κατηγορουμένων. Έλαβε επίσης υπόψη το προχωρημένο της ηλικίας τους, 73 χρονών σήμερα. Η Ferrostaal θα καταβάλει το χρηματικό πρόστιμο σε 4 δόσεις μέχρι το 2014.
Σύμφωνα με την εισαγγελία του Μονάχου, μεταξύ 2000 – 2007 δαπανήθηκαν συνολικά πάνω από 62 εκατ. ευρώ για μίζες. Προκειμένου να επηρεάσουν την ανάθεση της παραγγελίας «οι κατηγορούμενοι εξυπηρετήθηκαν από διάφορους μεσάζοντες και «συμβούλους», οι οποίοι ήταν εξοικειωμένοι με τις τοπικές συνήθειες και διέθεταν την απαραίτητη πρόσβαση στους αρμόδιους υψηλόβαθμους φορείς αποφάσεων για τις αναθέσεις παραγγελιών», ανέφερε η ανακοίνωση της Εισαγγελίας τον περασμένο Απρίλιο.
Σύμφωνα με την απόφαση οι δύο πρώην μάνατζερ της Ferrostaal ακόμη και μετά την αλλαγή του νόμου στη Γερμανία το 2000, διέθεσαν διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ της εταιρίας για τη δωροδοκία ξένων υψηλών αξιωματούχων. Ο ένας εκ των μάνατζερ, ο Γιοχαν Φρίντριχ Χάουν, είχε ρωτήσει τον τότε υπουργό Άμυνας τί θα πρέπει να κάνει για να «εξουδετερώσει» γαλλική ανταγωνιστή προσφορά και του δόθηκε τo όνομα ενός μεσάζοντος.
Και ο Τσοχατζόπουλος
Συνολικά 36 εκατομ. ευρώ έρευσαν στην Ελλάδα για την αγορά γερμανικών υποβρυχίων, δύο εκατομμύρια πήγαν στον τότε πορτογάλο επίτιμο πρόξενο στο Μόναχο.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας την περασμένη Πέμπτη (15.12), η οποία διήρκησε μόνο λίγες ώρες, οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι δεν ήξεραν ποιοι καρπούνταν τις μίζες, αλλά και επίτηδες δεν ενδιαφέρθηκαν να το μάθουν. Τα χρήματα διακινήθηκαν μέσω ενός κυκλώματος μεσαζόντων προς υψηλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Όπως αναφέρει το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, ανάμεσά τους ανήκει και ο πρώην Έλληνας υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος όμως δεν διώκεται δικαστικά στην Ελλάδα. Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει εδώ. Εκπρόσωπος της Εισαγγελίας I του Μονάχου δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ανακρίσεις σε βάρος 40 ατόμων που φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο δωροδοκίας.
Η υπόθεση είχε προκαλέσει το 2009 διαμάχη διαρκείας μεταξύ της μητρικής τότε εταιρείας ΜΑΝ και του αραβικού επενδυτικού ομίλου IPIC, που ήθελε να εξαγοράσει τη Ferrostaal, αλλά στη συνέχεια απέσυρε το ενδιαφέρον της και τα λεφτά της. Στο μεταξύ η εταιρεία έχει πουληθεί στον εμπορικό όμιλο MPC με έδρα το Αμβούργο.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15616236,00.html
Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpad
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου

Σχόλια