Κύπρος : «Έχουμε περισσότερο πετρέλαιο από το Ισραήλ»

«Έχουμε περισσότερο πετρέλαιο από το Ισραήλ»
Κοιτάσματα πετρελαίου μεγαλύτερα από αυτά του Ισραήλ διαθέτει εντός της ΑΟΖ της η Κύπρος, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χιούστον, Μιχάλη Οικονομίδη.
Μιλώντας στις «Τομές στα Γεγονότα» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Οικονομίδης ανέφερε ότι στο υπέδαφος της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου που υπολογίζονται στα 3,7 δις βαρέλια.


Ο κ. Οικονομίδης υπογράμμισε πως το πετρέλαιο είναι πιο σημαντικό σε πρώτο στάδιο, γιατί αφενός είναι πιο εύκολο να τύχει εκμετάλλευσης και αφετέρου έχει μεγάλη ζήτηση από τις αγορές.
Εισηγήθηκε παράλληλα τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής Πετρελαίου, η οποία θα διαχειρίζεται τα θέματα ενέργειας, ενώ τόνισε πως πρώτη απόφαση της εν λόγω επιτροπής θα πρέπει να είναι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και στη συνέχεια η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.
Στα 18 δις δολάρια τα άμεσα οφέλη
Τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια μπορούν να φτάσουν τα άμεσα οφέλη από την πιθανή εξεύρεση φυσικού αερίου στην Κύπρο, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εξεύρεσης φυσικού αερίου και σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, ανέφερε ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πάνος Παπαναστασίου.
Ο κ. Παπαναστασίου σε διάλεξη στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Αμμοχώστου στη Λεμεσό, χαρακτήρισε το φυσικό αέριο ως το καύσιμο του αιώνα και είπε ότι η υγροποίησή του είναι η καλύτερη λύση.

Σχόλια