Πέρασαν τρία χρόνια από τον θάνατο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Γεννημένος το 1934 άφησε την τελευταία του πνοή στις 12 Δεκεμβρίου 2008.
Η Κύπρος, οι απανταχού Έλληνες, αλλά και όλος ο κόσμος, θυμάται με σεβασμό και εκτίμηση έναν γενναίο και αγνό πατριώτη. Έναν σύγχρονο ‘’ Άτλαντα’’ που αντιστάθηκε στους ισχυρούς της γης, σηκώνοντας στην πλάτη του την ιστορική απόφαση του ΟΧΙ στο σχέδιο του τότε Γ.Γ. του ΟΗΕ κ Κόφι Ανάν, για την..
επίλυση του Κυπριακού. Τον Έλληνα με την τρεμάμενη φωνή και την ατσάλινη ψυχή, που εναντιώθηκε στους γίγαντες και κράτησε όρθιο το Κυπριακό κράτος .
- Ο Τάσσος (Ευστάθιος) Παπαδόπουλος είναι ο 5ος πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας. Εκλέγεται το 2003 (από τον πρώτο γύρο) έως το 2008 χρονικό διάστημα στο οποίο προχωρεί η οριοθέτηση της Κυπριακής ΑΟΖ και η πρώτη φάση προκηρύξεων εκμετάλλευσης θαλάσσιων οικοπέδων.
- Στις 16-4-2003 στο Ζάππειο υπογράφει την επικύρωση της ένταξης της Κύπρου (μαζί με άλλες 9 χώρες) στην Ε.Ε.
- Στις 24-4-2004 γίνεται το δημοψήφισμα στην Κύπρο για το σχέδιο Ανάν.
- Στις 1-5-2004 υπογράφει την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.
Οι πιέσεις για την αποδοχή του σχεδίου Ανάν ήταν πολύπλευρες και αφόρητες. Οι Μπους & Τζέινη (πρόεδρος & αντιπρόεδρος των ΗΠΑ) μαζί με τους ομογάλακτους του Λονδίνου, τους <<κατακτημένους>> γραφειοκράτες των Βρυξελλών και τις <<Φιλιππινέζες>> των Αθηνών, έζωσαν ασφυκτικά τον Τάσσο Παπαδόπουλο και τους Ελληνοκύπριους για να τους κάνουν αυτόχειρες.
Αξίζει ν’ αναφερθεί μόνο ότι στο ‘’πρόσθετο πρωτόκολλο στη συνθήκη εγκαθίδρυσης’’ του σχεδίου Ανάν η Κύπρος, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, παραχωρεί ΑΟΖ στις Βρετανικές βάσεις, με τη δέσμευση να μη θέσει ποτέ θέμα ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου για οποιαδήποτε διεκδίκηση και δέχεται ‘’πρόσωπο’’ διορισμένο από την Βρετανία που θα καθορίσει τα ‘’νέα σύνορα’’.
Μετέπειτα αποχαρακτηρισμένα μυστικά έγγραφα, κάνουν αναφορά για τη δραστηριότητα των πρεσβειών των ΗΠΑ σε Αθήνα, Λευκωσία & Άγκυρα και την παράδοση 1.331 συμβολαίων επιχορηγήσεων (grants) με δεκάδες χιλ. δολάρια, σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, οργανώσεις κλπ, κυρίως κατά την επίμαχη περίοδο της προετοιμασίας του σχεδίου Ανάν. Τα ονόματα των παραληπτών είναι σβησμένα.
Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κάτω από ασφυκτικές πιέσεις(δημόσια) δήλωνε: <<Η Κύπρος αποφασίζει η Ελλάδα συμπαρίσταται>>.
Φανατικός υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγορεί την κυβέρνηση Καραμανλή για τη δημόσια θέση της, για την αρνητική της στάση πριν ένα χρόνο στις διαπραγματεύσεις της Λουκέρνης και για την αδράνειά της ν’ αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες. Συντονισμένος με την κ Ντόρα Μπακογιάννη ο ΓΑΠ προσπαθεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις των Κυπριακών κομμάτων υπέρ του σχεδίου. Η ευθύνη όμως βαρύνει και τους πολιτικούς που γνώριζαν και σιώπησαν.
Την μεγάλη Τετάρτη 7 Απριλίου 2004 με ένα διάγγελμα-ύμνο προς τον Κυπριακό λαό, για την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατία, ο Τάσσος Παπαδόπουλος τον καλεί να απορρίψει το σχέδιο Ανάν και να υπερασπιστεί την διεθνή αναγνώρισή του, το δίκαιο και την αξιοπρέπεια. ‘’Παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα’’ είπε.
Οι Ελληνοκύπριοι δικαίωσαν τον μεγάλο πρόεδρό τους με ένα ηχηρό (76%) ΟΧΙ στο ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ.
Ακόμα και ο στρατηγός Κόλιν Πάουελ ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αναγνώρισε τότε το σθένος των 500 χιλ. Ελληνοκυπρίων, που αντιστάθηκαν στις ΗΠΑ.
Το σχέδιο Ανάν ήταν ένα μνημόνιο σαν τα σημερινά, που έδινε επιπλέον και όλα τα δικαιώματα συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου σε Βρετανούς, Τούρκους και δεν συμμαζεύεται ….
Τιμούμε την μνήμη του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου. Για την παλικαριά, την ακεραιότητα , την αγάπη και την προσφορά του στην Κύπρο και στον Ελληνισμό, είναι βέβαιο ότι η ιστορία θα του απονείμει τους αληθινούς τίτλους και τις τιμές που του πρέπουν.
Μιχάλης Ραμπίδης
ΑΞΙΟΣ-ΑΞΙΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφή