Η "Βίβλος" του αυτοελέγχου

Οι υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας εν όψει νέας χρονιάς πάντα είναι ότι θα σταματήσουμε κακές συνήθειες, όπως η υποταγή στις λιγούρες μας, το αποτέλεσμα των οποίων μας κάνει να νιώθουμε άσχημα. Το «κλειδί» για να γίνει φέτος η πρόθεσή μας πράξη είναι ο αυτοέλεγχος και η νέα «Βίβλος» που γράφτηκε γι' αυτόν, με τίτλο «Maximum Willpower».
Σε αυτό το βιβλίο, η Αμερικανίδα ψυχολόγος Κέλι ΜακΓκόνιγκαλ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ έχει συγκεντρώσει όλα τα τελευταία ερευνητικά συμπεράσματα στον τομέα του αυτοελέγχου και εξηγεί πώς είναι εφικτό να σταματήσουμε βλαβερές συνήθειες υιοθετώντας παράλληλα νέες και πιο επωφελείς.


Οι πηγές άντλησης δύναμης για τον αυτοέλεγχο μπορεί να είναι πολύ απλά πράγματα! Ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου Macquarie του Σίδνεϊ στην Αυστραλία έδειξαν ότι η άσκηση, ακόμη και όταν γίνεται μόνο τρεις φορές την εβδομάδα, βελτιώνει πολύ τη συνέπεια του ασκούμενου στον υγιεινό τρόπο ζωής. Επιπλέον, οι καθημερινές ασκήσεις αυτοελέγχου, ακόμη και για μικρά και ασήμαντα ζητήματα, όπως το να στρώνουμε το κρεβάτι μας, μπορεί να μας χαλυβδώσουν ώστε να κατορθώσουμε να είμαστε συνεπείς σε μεγαλύτερους στόχους αυτοβελτίωσης.

Και ο έλεγχος του στρες όμως αποδεικνύεται κομβικό σημείο στην προσπάθεια του αυτοελέγχου. Για να αντιμετωπίσουμε το στρες, συνήθως πέφτουμε με τα μούτρα σε συνήθειες που ενεργοποιούν το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου, όπως το φαγητό. Δυστυχώς, όταν χάνουμε το μέτρο στις ανακουφιστικές μας διεξόδους, αυτές τείνουν να γίνουν βλαβερές αναγκάζοντάς μας έτσι να ανοίξουμε νέα μέτωπα αυτοελέγχου.

Τέλος, στο βιβλίο «Maximum Willpower» τονίζεται ότι πρέπει να χειριζόμαστε έξυπνα την αποτυχία μας να επιδείξουμε αυτοέλεγχο. Οταν λοιπόν αποτύχετε να μείνετε συνεπής στον στόχο σας, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να εστιάσετε στα αισθήματά σας και να αναρωτηθείτε μήπως είστε υπερβολικά επικριτικός με τον εαυτό σας.

Σκεφτείτε ανθρώπους που σέβεστε πολύ. Θα διαπιστώσετε ότι και αυτοί δεν είναι τέλειοι σε όλα. Τέλος, σκεφτείτε τι θα λέγατε σε έναν φίλο σας που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με εσάς για να τον παρηγορήσετε. Αυτή η οπτική θα σας βοηθήσει να συγχωρήσετε τον εαυτό σας, ώστε να επανέλθει δριμύτερος στη μάχη της αυτοβελτίωσής του.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Σχόλια