Άδεια ξενοδοχεία παρά τις ελκυστικές τιμές

Στη συνήθεια του Ελληνα να τα αφήνει όλα για την… τελευταία στιγμή ελπίζουν οι ξενοδόχοι στους ορεινούς τουριστικούς προορισμούς. Δύο εβδομάδες πριν από τις γιορτές, οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, παρά τη μεγάλη μείωση των τιμών που καταγράφεται σε όλες τις περιοχές.
Η οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει αλώβητη ούτε την «παραδοσιακή» χριστουγεννιάτικη απόδραση στα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της ορεινής Ελλάδας.
Οι ξενοδόχοι από όλες τις περιοχές αναφέρουν ότι η πληρότητα των καταλυμάτων για τα τριήμερα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων είναι λίγο έως πολύ χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, παρ’ ότι και το 2010 ήταν χρονιά κρίσης.
Φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για σύγκριση με παλιότερες χρονιές, όταν στις αρχές Δεκεμβρίου ήταν δύσκολο έως αδύνατο να βρει κανείς δωμάτιο για την περίοδο των εορτών.
Οσοι έχουν τα χρήματα και τη διάθεση να περάσουν μερικές γιορτινές μέρες σε κάποιο ορεινό τουριστικό θέρετρο, πρέπει να γνωρίζουν ότι η πτώση των τιμών είναι καθολική και διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή και το κατάλυμα. Αυτό υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων από επτά ορεινούς προορισμούς, που μιλούν στην «Espresso» για την κατάσταση που επικρατεί φέτος στις περιοχές τους.
ΓιάννεναΧαμηλότερη από 50% είναι προς το παρόν η πληρότητα στα Γιάννενα και στα περίφημα χωριά της Ηπείρου, όπως τα Ζαγοροχώρια. «Υπάρχουν μόνο τα προγράμματα που κάνουν τα τουριστικά γραφεία. Πέρα τούτου δεν υπάρχει κάτι. Πολύ μικρή κινητικότητα» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Κώστας Βλάχος. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι τιμές στα ξενοδοχεία της περιοχής είναι μειωμένες κατά 25% σε σχέση με το 2010. «Και πέρυσι είχαμε μείωση το λιγότερο 15% με 20%. Συνολικά μιλάμε για ττιμές περίπου 35% κάτω σε σχέση με το 2009» σημειώνει.
Τρίκαλα«Πεσμένα πράγματα. Υπάρχει πρόβλημα» δηλώνει ο Δημήτρης Χατζηγάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Τρικάλων, που καλύπτει καθιερωμένους χριστουγεννιάτικους προορισμούς, όπως η Καλαμπάκα, η Ελάτη και το Περτούλι. Οπως σημειώνει, η πληρότητα των καταλυμάτων είναι πολύ χαμηλή, περίπου 20%-30%, ενώ υπάρχουν ακόμη ξενοδοχεία που δεν έχουν κλείσει «ούτε δωμάτιο» για τα Χριστούγεννα. Ο κ. Χατζηγάκης χαρακτηρίζει «πολύ άσχημη» την κατάσταση, αλλά εκφράζει την ελπίδα ότι η εικόνα θα αλλάξει το δεκαήμερο πριν από τις γιορτές. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, κάνει λόγο για μειώσεις της τάξης του 50%!
Καστοριά«Εδώ γίνεται αυτό που πιθανότατα γίνεται και στις υπόλοιπες ορεινές περιοχές, είμαστε πολύ κάτω. Η πληρότητα τώρα είναι γύρω στο 30% με 40%» αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Καστοριάς Ιορδάνης Μιχαηλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Καστοριά ήταν και παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός, ενώ οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν μειωθεί 10%-20% σε σχέση με πέρυσι. Ο κ. Μιχαηλίδης υπενθυμίζει ότι η Καστοριά διαφέρει από τους υπόλοιπους ορεινούς προορισμούς: «Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έχει όλη η Ελλάδα και η Ευρώπη. Καρναβάλι 6, 7 και 8 Ιανουαρίου έχει μόνο η Καστοριά. Πραγματικά ένα απίστευτο ξεφάντωμα, που ο κόσμος το έχει ανάγκη για να ξεφύγει από την καθημερινότητα».
Πήλιο«Είναι νωρίς για να έχουμε εικόνα αντιπροσωπευτική, γιατί ο Ελληνας είναι τρομοκρατημένος και κλείνει 10-15 ημέρες πριν. Εχουμε πάρα πολύ ελκυστικές τιμές και στο ορεινό και στο πεδινό τμήμα του Πηλίου. Συγκριτικά με πρόπερσι οι τιμές είναι σχεδόν 20%-30% κάτω» αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Πάρης  
Κονιόρδος. Οπως σημειώνει, τα περσινά Χριστούγεννα το Πήλιο πήγε πολύ καλά, με την πληρότητα να αγγίζει το 90%-95%. «Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να έχουμε τουλάχιστον τις ίδιες κρατήσεις, ειδικά στην περιοχή μας. Μπορεί άλλες περιοχές να έχουν πτώση, το Πήλιο κρατάει ακόμα» καταλήγει ο κ. Κονιόρδος.
ΚαλάβρυταΣτο 50%-60% διαμορφώνεται η πληρότητα στα καταλύματα των Καλαβρύτων, υποστηρίζει ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων Κωνσταντίνος Δαφαλιάς. «Πέρσι τέτοια περίοδο είχαμε πάνω από 80% πληρότητα» λέει ο ίδιος, αν και εκφράζει την αισιοδοξία ότι τελικά η κάλυψη θα αγγίξει το 100% τα τριήμερα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Σε αυτό εκτιμά ότι θα βοηθήσουν και οι τιμές, που είναι από 20% έως 30% χαμηλότερες από πέρσι.
Καρπενήσι«Νομίζω ότι θα πάμε καλά, αλλά ο κόσμος δεν κάνει κρατήσεις όπως παλιά, περιμένει την τελευταία στιγμή» δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας Παναγιώτης Μαντζούφας. Προς το παρόν οι κρατήσεις στο Καρπενήσι και τα χωριά της Ευρυτανίας καλύπτουν το 50%-60% των κλινών, αλλά ο κ. Μαντζούφας εκτιμά ότι τις επόμενες ημέρες το ποσοστό θα ανέβει. «Πέρυσι αγγίξαμε το 100% αλλά με μειωμένες τιμές. Ομως και φέτος οι τιμές είναι μειωμένες 20% σε σχέση με πέρυσι» υπογραμμίζει ο ίδιος.
Αράχοβα«Οι κρατήσεις για τις μέρες των Χριστουγέννων είναι στο 70% αυτή τη στιγμή. Ευελπιστούμε ότι θα πιάσουμε το 90%, σε σχέση με το 100% που είχαμε πέρυσι» δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αράχοβας Ιωάννης Γεωργακός. Σύμφωνα με τον ίδιο, στα πλεονεκτήματα της περιοχής συμπεριλαμβάνονται η εγγύτητα προς την Αττική, αλλά και οι τιμές των καταλυμάτων που παρουσιάζουν μείωση 20%-40% σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.
ΤΟΥΣ «ΚΑΙΕΙ» ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Εκτός από τη μειωμένη ζήτηση, οι ξενοδόχοι έχουν να αντιμετωπίσουν και το αυξημένο κόστος που προκαλεί η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, που εκτόξευσε την τιμή από τα 0,8 ευρώ/λίτρο σε 1,5 ευρώ/λίτρο. «Αυτό είναι το τεράστιο πρόβλημα, το κόστος έχει διπλασιαστεί από πέρυσι. Και αυτό είναι άδικο, γιατί το χρεώνονται μόνο οι ξενοδοχειακές εταιρείες και όχι τα φυσικά πρόσωπα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μαντζούφας. Ολοι οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων κάνουν λόγο για ένα δυσβάσταχτο μέτρο, που είναι αδύνατο να μετακυλιστεί στον καταναλωτή και θέτει θέμα επιβίωσης για πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ορεινών περιοχών.
ΣTAΘΗΣ ΔEΛHΓΙΩPΓHΣ
espresso

Σχόλια