ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ…ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ…!!!

Του Γιώργου Νούτσου
Τελικά, δεν θέλει και πολύ για να αποδειχτεί άνθρακας, ο θησαυρός ! Αρκούν λίγοι μόνο μήνες ενασχόλησης με θέματα τρέχοντα και αρκούντως σοβαρά – σοβαρά τουλάχιστον για εμάς τους «ιθαγενείς», που επιλέξαμε να βιώσουμε την καθημερινότητά μας εδώ – για να καταδειχτεί με ένταση, ότι ο βασιλιάς είναι παντελώς γυμνός. Απ την ασφάλεια και την «άνεση» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης λοιπόν, στα ταπεινά και δύσκολα μετερίζια του Δήμου Γρεβενών !!!

Ένα χρόνο τώρα, μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, ζήσαμε στιγμές απίστευτου κάλλους. Επαναλαμβανόμενο ανάθεμα στο παρελθόν, υποσχέσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα, αναβλητικότητα και ερασιτεχνισμός συνθέτουν την εικόνα της αυτοδιοίκησης στον τόπο μας.
Ο στόχος να αρθούν πάνω απ τα προβλήματα δεν δείχνει να επιτυγχάνεται. Ο κόσμος έχει συναίσθηση του τι γίνεται. Τι έχει και τι μπορεί να περιμένει. Δεν χάσκει με το στόμα ανοικτό, να καταναλώσει ότι αμάσητο του σερβίρεται μέσα από τηλεόραση, εφημερίδες, bloggs και ιστοσελίδες, με απανωτές ανούσιες συνεντεύξεις και καλλωπισμένα δελτία τύπου. Αντίθετα, κριτικά, τοποθετείται και αξιολογεί.

Σύμμαχος του ο χρόνος, που στο διάβα του, του αποκαλύπτει με καθαρότητα την ειλικρίνεια ή μη των προθέσεων, το βάσιμο ή μη των επιχειρημάτων, το υπαρκτό ή ανύπαρκτο των πρακτικών πρωτοβουλιών υλοποίησης, τη διάθεση και την ικανότητα τελικά, για παραγωγή χρήσιμου έργου για τον τόπο.
Αυτό το χρόνο είδαμε και ακούσαμε πολλά. Έργο δεν είδαμε. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο όπως πάντα η δήθεν κάθαρση. Από ποιους; Από αυτούς που προσπαθούν να αμβλύνουν και την πολιτική τους ανυπαρξία και το πέρασμά τους λίγο καιρό πριν, από κάποιες άλλες καίριες θέσεις ευθύνης (;;;). Πολιτικό (ή προσωπικό) μένος εναντίον όλων, καταλογισμός ευθυνών σε όλους, καθαρτήρια ρομφαία προς κάθε κατεύθυνση, ευθύνη όλων των άλλων, εκτός βέβαια από δική τους !!!
Το απύθμενο θράσος με το οποίο απευθύνονται στους Γρεβενιώτες, δυο πράγματα δείχνει…Ή έχουν χάσει παντελώς την αίσθηση της πραγματικότητας, αδυνατώντας να την κατανοήσουν ή θεωρούν, πως, εφαρμόζοντας με συνέπεια το δόγμα που λέει, πως «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», θα βγουν στο τέλος της πορείας τους αλώβητοι και κερδισμένοι. Πλανώνται φίλοι μου. Το θράσος χαρακτηρίζει διαχρονικά ή τους πολύ ικανούς και σίγουρους για τον εαυτό τους ή τους παντελώς αδαείς και αντικειμενικά αδυνατούντες να συνειδητοποιήσουν τι τεκταίνεται γύρω τους. Ήδη η κρίση αρχίζει και σχηματοποιείται. Ήδη ο κόσμος αρχίζει και παίρνει αποστάσεις !!!
Η κοινή λογική επιβάλλει, όταν βάλλεις κατά κάποιου και κακολογείς τις πολιτικές του, εσύ να ακολουθείς έναν άλλο δρόμο…πιο συνετό, πιο ειλικρινή, πιο έντιμο και φυσικά περισσότερο αποτελεσματικό.
Δεν θα επέβαλε για παράδειγμα, η πολιτική εντιμότητα, η σημερινή δημοτική αρχή να τακτοποιήσει εκκρεμότητες μισθοδοσίας της προηγούμενης, πριν καταβάλλει τα δεδουλευμένα της δικής της περιόδου; Μπορεί να μέμφεται τους πρώην για τη μη καταβολή μισθών δυο ή τριών μηνών και να φτάνει επί ημερών της να οφείλει μισθούς για πολλαπλάσιο χρόνο; Μπορεί πολύ περισσότερο να ισχυρίζεται το καινοφανές αλλά και αστείο συνάμα, πως για τα παλιά χρέη φταίνε οι προηγούμενοι, ενώ για τα δικά τους, φταίει η Κεντρική Διοίκηση; Αυτοί δηλαδή, ποιο ρόλο επιτελούν. Απλά προΐστανται, αλλά δεν διοικούν; Κι αν δεν διοικούν, άρα δεν αναλαμβάνουν ευθύνες, ποιόν λόγο ύπαρξης έχουν;
Και δυστυχώς δεν σταματούν εκεί. Σαν παλαιάς κοπής πολιτικοί, τάζουν αλλά δεν υλοποιούν. Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι βαρύγδουπες δηλώσεις του κου Κουπτσίδη, με την ανάληψη των καθηκόντων του, πως μέχρι τον Ιούνιο του 2011 το Δημοτικό Στάδιο θα διαθέτει ταρτάν. Ακόμα οι εργαζόμενοι σε όλες τις Δομές εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι. Η φιλαρμονική στα πρόθυρα της διάλυσης, ενώ το Κέντρο Πολιτισμού, έχει πάρει την κατιούσα, με εμφανείς τις επιπτώσεις της εγκατάλειψης και του ερασιτεχνισμού. Ίδια, εξ όσων πληροφορούμαι και η εικόνα στα Δημοτικά Σφαγεία, που η βιωσιμότητα τους, ίσως αρχίζει να κλονίζεται, πράγμα που διακαώς απεύχομαι.
Κι εκεί, που δεν μπορούν να μην αναγνωρίσουν, κάνουν κάτι άλλο…απαξιώνουν, γκριζάρουν. Υπερτονίζοντας ελλείψεις και διαστρεβλώνοντας γεγονότα. Χαρακτηριστικό και πρόσφατο το παράδειγμα, του έργου του Ασύρματου Δικτύου Ίντερνετ, που αφού επί ένα χρόνο το κακολόγησαν και το απομείωσαν στη συνείδηση των πολιτών, έρχονται τώρα και το σερβίρουν ξαναζεσταμένο σαν χαρούμενα μικρά παιδιά. Ενώ δεν έκαναν τίποτα παραπάνω, από το να επιλύσουν εκκρεμότητες που προέκυψαν και τις οποίες η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, γνώριζε απ την αρχή μέχρι το τέλος, πολύ καλά.
Η λεπτομέρεια όμως, την οποία τεχνηέντως ξεχνούν να τονίσουν, είναι, πως και το Ασύρματο Δίκτυο της πόλης των Γρεβενών, όπως και το έργο της Ανάπλασης του Δημαρχείου, της Αναπαλαίωσης του Ρολογιού, των Δεξαμενών και των μικρών Βιολογικών Καθαρισμών στα χωριά, του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, των Αναπλάσεων και τα καινούργιων Πάρκων στην πόλη και στα χωριά, των Γηπέδων ποδοσφαίρου αλλά και των γηπέδων 5Χ5, αποτελούν κι αυτά , όπως και δεκάδες άλλα, δικά μας έργα !!! Αρκεί μια μόνο ματιά στην ιστοσελίδα μου (www.noutsosgeorgios.gr) για να αντιληφθεί κανείς σε όλη της την κλίμακα, την προσπάθεια που καταβάλαμε και το σημαντικό έργο που δημιουργήσαμε. Ο κόσμος το βλέπει και το αναγνωρίζει…Μόνο οι ίδιοι εξακολουθούν να εθελοτυφλούν, μιμούμενοι με ιδιαίτερη ομολογουμένως μαεστρία τη συμπαθέστατη στρουθοκάμηλο…!!!
Θα ήταν χρήσιμο νομίζω στο σημείο αυτό, να τους δίναμε μια κόλλα χαρτί και να τους ζητούσαμε να μας απαριθμήσουν το δικό τους έργο, αυτού του πρώτου χρόνου…Πόσες αράδες θεωρείτε, πως θα μπορούσαν να καταγράψουν ;
Ευλόγως λοιπόν, από τα παραπάνω συνάγεται, πως δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται πολιτικά έντιμοι. Είναι τουλάχιστον, πολιτικά γενναίοι, ώστε να αναγνωρίζουν τα έστω λίγα ή και πολλά, μικρά ή μεγάλα έργα, που μπορεί εμείς να τους κληροδοτήσαμε; Γιατί βέβαιον είναι, πως πέρα από προβλήματα, τους κληροδοτήσαμε κι ένα σημαντικότατο έργο. Αυτό, που εντέχνως παρουσιάζουν στις κάμερες και εξαγγέλλουν με στόμφο. Μόνο που το παρουσιάζουν χωρίς ταυτότητα !!! Λες και αυτό το έργο, με το πάτημα ενός κουμπιού βρέθηκε στα χέρια τους !!! Δεν υπάρχουν no name έργα φίλοι μου. Κάθε έργο, μικρό ή μεγάλο, κρύβει πίσω του κόπο, χρόνο, χρήμα, πείσμα, ενδιαφέρον, συνεχή προσπάθεια. Κάθε έργο έχει ταυτότητα που το ακολουθεί. Ακούσατε άραγε εσείς, όλο αυτό το διάστημα τίποτα γι αυτό;
Γνωρίζετε, πως το μεγάλο έργο της Ύδρευσης προϋπολογισμού 12.000.000 ευρώ, το ξεκίνησε ο προκάτοχός μου Αθανάσιος Ζιώγας, αναθέτοντας την προμελέτη και το ολοκληρώσαμε εμείς, ωριμάζοντας το πλήρως, βρίσκοντας τα χρήματα, εντάσσοντας το στο ΕΣΠΑ και προκηρύσσοντας τον απαιτούμενο Διεθνή Διαγωνισμό; Το ίδιο ακριβώς δεν συνέβη και με το άλλο μεγάλο έργο των Αστικών Αναπλάσεων, ύψους 8.000.000 ευρώ, που οσονούπω θα ενταχθεί κι αυτό στο ΕΣΠΑ; Το ίδιο δεν θα συμβεί και με όλες τις άλλες απόλυτα ώριμες μελέτες, που τους παραδώσαμε και σύντομα αν οι συνθήκες βοηθήσουν, θα μπορέσουν να μετασχηματίσουν σε έργο;
Οι συνεργάτες μου κι εγώ, δεν επιθυμούσαμε ευχολόγια και ευχαριστίες. Μια απλή αναγνώριση θέλαμε, που δυστυχώς δεν υπήρξε…απλά, γιατί εξέλειψε παντελώς η πολιτική γενναιότητα, που είναι γνωστό, πως είναι χαρακτηριστικό μόνο των «μεγάλων» πολιτικών ανδρών…!!!
Η κοινωνία μας, μια κοινωνία μικρή γι αυτό και ιδιαίτερα ευαίσθητη και απαιτητική, έχει πλέον την δυνατότητα να κρίνει και να συγκρίνει. Να συγκρίνει τις πολιτικές, τους τρόπους υλοποίησης, την ομάδα διαχείρισης, το αποτέλεσμα. Αυτό όμως, που κυρίως αντιλαμβάνεται, εύκολα συγκρίνει και αναλόγως, επικρίνει ή επιδοκιμάζει, είναι το ήθος και το ύφος της εξουσίας. Τον καισαρισμό απέναντι στη μετριοπάθεια, το ψέμα απέναντι στην αλήθεια, την αγένεια απέναντι στην ευγένεια, την υποκρισία απέναντι στην ειλικρίνεια, τον «αέρα» απέναντι στην «ουσία» της πολιτικής. Χειροπιαστά κριτήρια, εύκολα διαχειρίσιμα, που χωρίς δυσκολία μπορούν και οδηγούν τους πολίτες σε ανάλογες κρίσεις και συμπεράσματα (!!!)
Πριν κλείσω την παρέμβασή μου, επιτρέψτε μου κάποιες αναγκαίες διευκρινήσεις.
Πιστός στη βασική αρχή, πως «το ψάρι βρωμάει απ το κεφάλι», με κανένα τρόπο δεν καταλογίζω ευθύνες για το παραπάνω σκηνικό στους συνεργάτες του κου Κουπτσίδη. Κι αν κάτι περισώζει ακόμα την κατάσταση, είναι η ανιδιοτέλεια, το ενδιαφέρον και η συνεχής προσπάθεια κάποιων από αυτούς, που στο πλαίσιο των καθηκόντων και των δυνατοτήτων που τους έχουν παρασχεθεί, πραγματικά πασχίζουν…Κατά δεύτερον, είναι βέβαιο, πως τα πράγματα θα ήταν σε καλύτερη μοίρα, αν μια σφύζουσα, συγκροτημένη και με γνώση των πραγμάτων αντιπολίτευση, ασκούσε με επάρκεια το αντιπολιτευτικό της έργο !!! Δυστυχώς δεν το πράττει και καθίσταται εκ των πραγμάτων συνυπεύθυνη για την ανεξέλεγκτη, αναποτελεσματική και αυθαδιάζουσα πολιτική πρακτική και συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής.
Να λοιπόν, που ο κος Κουπτσίδης, για μια ακόμα φορά, είναι τυχερός. Μέσα στα όσα προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει, έχει και την ιδιότυπη «αντιπολιτευτική συμμαχία» της μείζονος αντιπολίτευσης !!! Ο καιρός όμως που η «τύχες» καθορίζουν τη μοίρα μας, τείνει να εκπνεύσει…Κι αυτό θα πρέπει ίσως, να το βάλλει καλά στο μυαλό του…!!!


Σχόλια