Δεν παγώνουν οι μισθοί, λέει ο Παπανδρέου..

Επιμένει στο προεκλογικό πρόγραμμα και τις «μεγάλες θεσμικές αλλαγές»
Της απεσταλμένης μας στις Βρυξελλες Δωρας Aντωνιου
Τέλος στα σενάρια για λήψη έκτακτων μέτρων σε μισθούς και συντάξεις έβαλε ο πρωθυπουργός χθες από τις Βρυξέλλες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής. «Δεν θα την πληρώσει ο μισθωτός, δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές και πάγωμα μισθών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Οπως επισήμανε, η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής:
«Δεν είμαστε εκεί, αν ήμασταν θα κόβαμε μισθούς. Η προσπάθειά μας είναι να μη φτάσουμε εκεί». Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν ήρθαμε να γκρεμίσουμε το κοινωνικό κράτος, ήρθαμε να άρουμε ανισότητες» και περιέγραψε τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση ως «αλλαγές που θα πονέσουν, αλλά μόνο εκείνους που πρέπει να πονέσουν».

Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, για την οποία είπε ότι κληροδότησε τεράστιο έλλειμμα και χρέος, αλλά και έλλειμμα αξιοπιστίας. Επέμεινε δε ότι το μήνυμα που θέλησε να περάσει στους Ευρωπαίους εταίρους είναι ότι οι αιτίες της κρίσης στην ελληνική οικονομία είναι πολύ διαφορετικές από τις αιτίες της κρίσης στις οικονομίες άλλων χωρών και, ως εκ τούτου, οι συνταγές που εφαρμόσθηκαν εκεί, δεν είναι αποτελεσματικές για την ελληνική περίπτωση. «Είναι δικά μας προβλήματα, τα γνωρίζουμε και εμείς θα τα αντιμετωπίσουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν ζήτησε από τους ομολόγους του προνομιακή μεταχείριση, αλλά στήριξη και αλληλεγγύη.

Τρίπτυχο ενίσχυσης

Για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση, με στόχο μια διαφορετική αναπτυξιακή πορεία, θα κινηθεί στο τρίπτυχο ενίσχυσης και τόνωσης της οικονομίας, νοικοκυρέματος του δημοσίου τομέα και στροφής στην πράσινη ανάπτυξη. Περιέγραψε τις πολιτικές που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα ως «μεγάλες θεσμικές αλλαγές», οι οποίες θα αποδώσουν και θα συνεχίσουν να αποδίδουν σε βάθος χρόνο, σε αντίθεση με την πρόσκαιρη απόδοση των έκτακτων μέτρων. Αυτές οι θεσμικές αλλαγές, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, στοχεύουν στην πάταξη της συστηματικής διαφθοράς, η οποία αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομία και τις επενδύσεις, την αντιμετώπιση της πελατειακής νοοτροπίας, την περικοπή της σπατάλης, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι η δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο όλων των υπουργικών αποφάσεων, οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και η μετάβασή της από πέντε επίπεδα σε τρία εντός του 2010, που θα επιφέρει μείωση των θέσεων αιρετών και της γραφειοκρατίας και οι αλλαγές στη φορολόγηση, με στόχο τη διαμόρφωση μιας άλλης φορολογικής συνείδησης. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε την ανάγκη συστράτευσης των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων στη μάχη για την πάταξη της διαφθοράς.

Τέλος, αφού έκανε λόγο για «απαράδεκτες» αναλύσεις για την ελληνική οικονομία, έστειλε μήνυμα προς τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, επικαλούμενος τα λεγόμενα του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο οικονομίες χωρών να είναι έρμαια στις αξιολογήσεις διαφόρων οίκων.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_12/12/2009_383227

Σχόλια

  1. ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΕΙ ΑΥΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΓΙΟΥΧΑΙΣΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΩΜΑ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΟΑΝΕΙΣ ΤΑ ΑΡΧ.....ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την ώρα που η χώρα ετοιμάζεται για στάση πληρωμών, που τα Μνημόνια έχουν διαλύσει τους πολίτες και που άλλοτε αξιοπρεπείς άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια ή ζητιανεύουν ένα κομμάτι ψωμί, οι εθνοπατέρες μας ζητούν ένα σκασμό λεφτά και μάλιστα αναδρομικά. Δεν αισχύνονται μάλιστα καθώς ζητούν και αποζημίωση για ηθική βλάβη ύψους 10-15 χιλ. ευρώ επειδή το Δημόσιο δεν τους έδωσε την αύξηση στις συντάξεις τους.
    Μεταξύ των βουλευτών που έχουν και απαιτήσεις γιατί… υπηρέτησαν την πατρίδα είναι και ονόματα κάποιων που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα ή που πλήγωσαν την παράταξη που τους ανέδειξε. Για παράδειγμα οι Ακης Τσοχατζόπουλος, Τάσος Μαντέλης, Πέτρ. Δούκας
    Από τους 117 , οι 62 είναι πρώην βουλευτές της ΝΔ και 52 πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ .
    Οι 52 πρώην και συνταξιούχοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν αγωγές και διεκδικούν αναδρομικά διαφορές αποδοχών είναι: Αλ. Ακριβάκης, Ιωάν. Ανθόπουλος, Ελένη Ανουσάκη, Παν. Αντωνακόπουλος, Γεωργ. Ανωμερίτης, Μαρία Αρσένη, Ιωαν. Βαθειάς, Ιωάν. Βαίνας, Βασ. Βασιλακάκης, Ηλ. Βλαχόπουλος, Χρ. Βοσνάκης, Αλέξ. Βούλγαρης, Δημ. Γεωργακόπουλος, Ιωάν. Γιαννακόπουλος, Μόσχος Γικόνογλου, Γκαλήπ Γκαλήπ, Ζορμπά (ευρωβουλευτής), Χρήστος Θεοδώρου, Ιωαν. Θωμόπουλος, Λάμπρος Κανελλόπουλος, Θεόδ. Κατσανέβας, Ελεονώρα – Νόρα Κατσέλη – Καλογεροπούλου, Ιωάν. Καψής, Θεόδ. Κολιοπάνος, Ευτ. Κοντομάρης, Βασ. Κοντογιαννόπουλος (1974-1993 ΝΔ και 1996-2000 ΠΑΣΟΚ), Σωκρ. Κοσμίδης, Θεόδ. Κοτσώνης, Δημ. Κουλουριάνος (ευρωβουλευτής), Φλώρος Κωνσταντίνου, Εμμ. Λουκάκης, Αναστ. Μαντέλης, Αλεξ. Μπαλτάς, Αθαν. Μπάτσος, Φραγκ. Παπαδέλλης, Ελισάβετ Παπαζώη, Ηλ. Παπαηλίας, Βασ. Παπανικόλας, Χρ. Σμυρλής – Λιακατάς, Ιωάνν. Σουλαδάκης, Σωτ. Στολίδης, Λεων. Τζανής, Ιωάνν. Τσακλίδης, Παντ. Τσερτικίδης, Βασ. Τσιλίκας, Αποστ. Τσοχατζόπουλος, Παν. Φωτιάδης, Αλεξ. Χρυσανθακόπουλος και Αναστ. Χωρέμης.
    Από την πλευρά της ΝΔ οι 62 πρώην βουλευτές που κατέθεσαν αγωγές είναι: Νικ. Αγγελόπουλος, Παν. Αδρακτάς, Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, Απ. Ανδρεουλάκος, Ιωαν. Βαληνάκης, Δημ. Γαλαμάτης, Σταυρ. Δαϊλάκης, Γεωργ. Δεικτάκης, Θεοφ. Δημοσχάκης, Πέτρ. Δούκας, Ελεύθ. Ζαγορίτης, Σοφία Καλαντζάκου, Ηλ. Καλλιώρας, Γεώργ. Καλός, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Αναστ. Καραμάριος, Αντ. Καρπούζας, Θεόδ. Κασίμης, Νικ. Κατσαρός, Θεόδ. Κατσίκης, Σταυρ. Κελέτσης, Κεφαλογιάννης, Αθηνά Κόρκα – Κώνστα, Βασ. Κορκολόπουλος, Ιωάν. Κοσμίδης, (ευρωβουλευτής), Ανδρ. Κουτσούμπας, Γεώργ. Κωνσταντόπουλος, Θεόφ. Λεονταρίδης, Μιχ. Λιάπης, Αναστ. Λιάσκος, Λεων. Λυμπερακίδης, ‘Αρια Μανούσου-Μπινοπούλου, Πέτρ. Μαντούβαλος, Παν. Μελάς, Αντων. Μπέζας, Μιχ. Μπεκίρης, Νικ. Νικολόπουλος, Γεώργ. Ορφανός, Βασ. Παππάς, Αριστ. Παυλίδης, Ιωάνν. Πλακιωτάκης, Αδάμ Ρεγκούζας, Γεώργ. Σαλαγκούδης, Δημ. Σαμπαζιώτης, Παν. Σκανδαλάκης, Θεοδ. Σολδάτος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Αριστ. Σταθάκης, Νικ. Σταυρογιάννης, Αποστ. Σταύρου, Πέτρ. Τατούλης, Ιορδ. Τζαμτζής, Νικ. Τσιαρτσιώνης, Κων. Τσιπλάκης, Αριστ. Τσιπλάκος, Σάββας Τσιτουρίδης, Γεώργ. Τσούρνος, Παρθένα Φουντουκίδου – Θεοδωρίδου, Αντ. Φούσας, Χρ. Φώλιας, Ηλ. Φωτιάδης και Ευγέν. Χαϊτίδης.
    Παραιτήθηκαν από τις αγωγές οι Μ. Λιάπης (ΝΔ), Λ. Τζανής (ΠΑΣΟΚ), η χήρα Π. Κοσιώνη (ΣΥΝ, ΚΚΕ). Στο ΕΣ προσέφυγαν, μεταξύ άλλων, οι Α. Αγγελούσης, Β. Μπρακατσούλας, Μ. Θεοδωράκης, οι κληρονόμοι Ι. Σκουλαρίκη κ.λπ. ενώ γνωστοποιήθηκε ότι παραιτήθηκε των διεκδικήσεων η χήρα Πλασκοβίτη, ο Στ. Παναγούλης και επρόκειτο να υποβάλουν κι άλλοι παραιτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.