Arrivederci, Roma

Tουλάχιστον 50.000 Ιταλοί μεταναστεύουν στην Αυστραλία για ένα καλύτερο αύριο
Μια φορά και έναν καιρό ήταν η Αμερική. Πλέον όμως η σύγχρονη γη της επαγγελίας βρέχεται από τον Ειρηνικό. Κάθε χρόνο περισσότεροι από 50.000 Ιταλοί δραπετεύουν για Σίδνεϊ και Μελβούρνη. Στην πλειονότητά τους νέοι πτυχιούχοι, εξειδικευμένοι επαγγελματίες και νέα ζευγάρια· με εισιτήριο δίχως επιστροφή και με την ελπίδα να μη χρειαστεί να γυρίσουν πίσω στη χώρα της αβεβαιότητας.
«Αντίο, Ιταλία» σιγοψιθυρίζουν μεταξύ τους.
Ηδη κατοικούν στο «αυστραλιανό όνειρο», το οποίο δείχνει να έχει λάβει επάξια τη σκυτάλη από το ξεθωριασμένο πια «american dream».

Ο μέσος όρος ηλικίας των εμιγκρέδων κυμαίνεται ανάμεσα στα 20 και τα 29 έτη ζωής. Οι βασικοί λόγοι μετανάστευσης είναι η ανεργία (28,3%) και ο φόβος του προσωρινού (44%). Το 70% εξ αυτών κατέχει πτυχίο πανεπιστημίου. «Κάποτε ο θείος από την Καλιφόρνια, που είχε κάνει περιουσία στην Αμερική, ήταν ένας ζωντανός θρύλος. Τα χρόνια όμως άλλαξαν και εγώ επέλεξα το Σίδνεϊ, όπως τόσοι άλλοι συνομήλικοί μου» λέει ο 23χρονος πτυχιούχος οικονομίας Νίκολα Πασόνι.

Η Ιταλία δεν είναι η μοναδική χώρα του ευρωπαϊκού Νότου που αποστέλλει μαζικά μετανάστες σε μακρινούς τόπους.

Οι κάτοικοι της ιβηρικής χερσονήσου γίνονται μετανάστες ξανά. Στην Ισπανία έχει διαγραφεί ήδη κύκλος 180 μοιρών, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των Ισπανών που αποδημεί ξεπερνά τον αριθμό των μεταναστών που δέχονται οι μεσόγειες χώρες ως χώρες υποδοχής!

Η Ιστορία μοιάζει να κάνει κύκλους για άλλη μια φορά και τα κράτη της γηραιάς ηπείρου αλλάζουν πάλι ρόλο: Από οικοδεσπότες, ξανά επισκέπτες...

Δήμητρα Αθανασοπούλου 
Εφημερίδα "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"

Σχόλια

  1. Μη φεύγετε πάρτε και μένα.Μη μ΄αφήνετε παρέα με λαμόγια που ρήμαξαν το τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.