Το ΔΝΤ εγκρίνει την 6η δόση, αλλά ανησυχεί για αποτυχία του PSI

Το Δ.Σ. του ΔΝΤ συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα εγκρίνει την εκταμίευση της 6ης δόσης. Σοβαρές ανησυχίες εκφράζονται για αποτυχία του PSI.
Ταυτόχρονα, ως απόρροια της έκθεσης που έλαβαν από τον επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Πόουλ Τόμσεν, αρκετά μέλη του ΔΣ αναμένεται να εγείρουν ζήτημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους καθώς στην έκθεση εκφράζεται ανησυχία για πιθανή αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες
πιστωτές στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) και γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η Ελλάδα ουσιαστικά σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
Η έκθεση κάνει λόγο για σημαντικούς κινδύνους που απορρέουν από την αβεβαιότητα που παρατηρείται στην ευρωζώνη. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, μεταβαίνει εσπευσμένα στην Ευρώπη με στόχο να κρούσει για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου και σύμφωνα με τις θέσεις που εκφράζει η κυβέρνηση Ομπάμα, να ασκήσει πιέσεις για ενεργότερο ρόλο της ΕΚΤ, ώστε να αποφευχθεί πιστωτική έκρηξη.
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το ΔΝΤ
Η έκθεση του κ. Τόμσεν τονίζει σαφώς ότι η Ελλάδα καλείται να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις μέσα σε ένα πιο δύσκολο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, ενώ επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει σχεδόν πλήρης συμμετοχή (universal participation) των ιδιωτών πιστωτών στο ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους για να αποβεί αυτό αποτελεσματικό.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15578697,00.html

Σχόλια