Η Ρωσία έδωσε σε Κύπρο 2,5 δισ. ευρώ

Υπογράφτηκε σήμερα, στη Μόσχα, η διακρατική συμφωνία δανείου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Η πρώτη δόση, περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ, θα καταβληθεί έως το τέλος του έτους. Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν από κυπριακής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών της Δημοκρατίας, Κίκης Καζαμίας και από ρωσικής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Σεργκέι Στορτσάκ.

"Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φιλικό κατά τη συνάντηση με τους Ρώσους ομολόγους μας και κρίνω ότι η συμφωνία αυτή είναι μια σαφής ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας, η οποία θα βοηθήσει πολύ την Κύπρο να αντιμετωπίσει κάποιες από τις συνέπειες της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης", δήλωσε ο κ. Καζαμίας, λίγο μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Σ. Στορτσάκ.
Ερωτηθείς σχετικά με πληροφορίες, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας ότι ενδεχομένως και να μην δινόταν το δάνειο, ο κ. Καζαμίας δήλωσε ότι "όλα αυτά ήταν εικασίες και ανακρίβειες, ενδεχομένως και να εξυπηρετούσαν αλλότριους σκοπούς, γιατί ουδέποτε τέθηκε θέμα αναβολής, απλώς μεσολάβησε ένας εύλογος χρόνος τριών μηνών από τη στιγμή του αρχικού προσύμφωνου στα τέλη Αυγούστου έως και σήμερα, που έδωσε περιθώρια στις εικοτολογίες".
"Μερικοί από τους αμφισβητίες της αρχικής απόφασής μας και της επιτυχίας της είναι αυτοί, που σήμερα απευθύνονται για χρηματοπιστωτική βοήθεια στη Ρωσία", κατέληξε ο κ. Καζαμίας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Όπως αναφέρεται στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, το ρωσικό δάνειο θα παραχωρηθεί σε τρεις δόσεις, εκ των οποίων η δεύτερη υπολογίζεται να αποσταλεί τον Φεβρουάριο. Το δάνειο παραχωρείται με προνομιακούς, όπως χαρακτηρίζονται, όρους, έχει διάρκεια 4,5 χρόνια και επιτόκιο 4,5 % και μπορεί να αποπληρωθεί οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς άλλες επιβαρύνσεις.

Σχόλια