Το ΠΑΣΟΚ έχει εκλογές. Τι προβλέπει το καταστατικό του

Σε τέσσερις μέρες συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, στην αναμέτρηση με τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Κώστα Σκανδαλίδη.
Του Δημήτρη Συρμάτση
Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, οι εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, με την...

 προκήρυξη τους να την κάνει το Εθνικό Συμβούλιο όπως και να ορίζει τη διαδικασία εκλογής. Μετά την προκήρυξη οι εκλογές πρέπει να γίνουν εντός 30 ημερών.

Από τις 11 Νοεμβρίου και μετά ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται πότε θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου στο κίνημα.

Η νέα πολιτική πραγματικότητα στη χώρα και τα νέα δεδομένα, μπορούν να φέρουν το ΠΑΣΟΚ κατά την διάρκεια της θητείας της συγκυβέρνησης να πραγματοποιήσει την εσωτερική διαδικασία εκλογής και να πάει στις επόμενες εκλογές με νέο πρόεδρο που θα έχει λάβει πρόσφατα την εντολή από τα μέλη και τους φίλους του κινήματος.

Το σχετικό άρθρο του Καταστατικού

Άρθρο 41 Πρόεδρος

1. Ο Πρόεδρος του Κινήματος εκφράζει και εκπροσωπεί το Κίνημα σε όλες του τις εκδηλώσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Προεδρεύει στο Πολιτικό Συμβούλιο, εισηγείται σε αυτό καθώς και στο Εθνικό Συμβούλιο και στο Συνέδριο πάνω στις ιδεολογικές και πολιτικές κατευθύνσεις του Κινήματος. Όταν η έγκαιρη σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι δύσκολη, παίρνει θέση σε επείγοντα ή επίκαιρα θέματα.

2. Ο Πρόεδρος ασκεί τις αρμοδιότητές του στα πλαίσια των αποφάσεων του Συνεδρίου και του Εθνικού και του Πολιτικού Συμβουλίου.

3. Ο Πρόεδρος εκλέγεται άμεσα από τα Μέλη και από τους Φίλους του Κινήματος κάθε τέσσερα (4) χρόνια και ένα τουλάχιστον μήνα πριν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Η διαδικασία εκλογής ρυθμίζεται με Κανονισμό του Εθνικού Συμβουλίου.

4. Η προκήρυξη της εκλογής του Προέδρου γίνεται με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, που αποφασίζει και για την κατάρτιση της λίστας των υποψηφίων Προέδρων και τη διενέργεια της εκλογής εντός 30 ημερών.

5. Υποψήφιος Πρόεδρος αναδεικνύεται όποιος προταθεί από το 1/4 τουλάχιστον των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ή το 1/3 των Περιφερειακών Επιτροπών του Κινήματος ή το 10% τουλάχιστον του συνόλου των Μελών του Κινήματος. Κάθε Μέλος προτείνει μόνον έναν (1) υποψήφιο.

6. Για την εκλογή του Προέδρου απαιτείται κατά την πρώτη ψηφοφορία το ½ + 1 των εγκύρων ψηφοδελτίων. Στα έγκυρα ψηφοδέλτια υπολογίζονται και τα λευκά. Σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου κατά την πρώτη ψηφοφορία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων. Στην περίπτωση αυτή εκλέγεται Πρόεδρος ο πρώτος σε ψήφους.

7. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι μόνο δύο, γίνεται μία μόνο ψηφοφορία και ο πρώτος σε ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος. Σε περίπτωση που υποψήφιος είναι μόνος ένας, εκλέγεται εφόσον λάβει το 50%+1 των εγκύρων ψηφοδελτίων.
  Πηγή

http://taxalia.blogspot.com/2011/11/blog-post_7109.html

Σχόλια

  1. Ευτυχώς που μου το είπατε. Εδώ ο κόσμος καίγεται και άρχισαν και τα Blogs να πετούν την μπάλα στην κερκίδα.
    Ξυπνήστε Ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.