ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ "ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ"

Υπό Φαραντάτου Αναστασίου, αποστράτου <55 ετών
Οι πολιτικές διεργασίες και εξελίξεις των τελευταίων ημερών, δηλαδή αυτές που ακολούθησαν τις δεσμεύσεις της 26ης Οκτ, σηματοδοτούν πλέον και επισήμως, την πτώση όλων των πιθανών προπύργιων αντίστασης, που ενδεχομένως να υπήρχαν μέσα στα κομματικά φρούρια.
Τώρα όλοι μαζί αγκαλιασμένοι, πρώην αντίπαλοι και νυν συνεργάτες, πρώην τουρίστες και νυν δημόσιοι εργάτες, έχουν αποφασίσει να «σώσουν» επιτέλους τη χώρα!!

Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάμε με την πολιτική κωμωδία των προηγουμένων ημερών ή να κλαίμε με την εθνική τραγωδία που θα ακολουθήσει.
Οι συντελεστές πάντα οι ίδιοι ταλαντούχοι ηθοποιοί του πολιτικού δράματος, που παρακολουθεί ολόκληρη η χώρα. Ενός δράματος που το έγραψαν οι σεναριογράφοι του παγκόσμιου χρήματος, το σκηνοθέτησαν οι ισχυροί της Ευρώπης και το αποδίδουν με μοναδική δεξιότητα οι Έλληνες θιασάρχες και ηθοποιοί της πολιτικής πρόζας.
Για τη θέση του νέου πρωθυπουργού της κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας»
πολλά ονόματα είχαν ακουστεί, το ψάξιμο έδινε και έπαιρνε στα τηλεοπτικά παράθυρα, όπου οι γνωστοί σαλτιμπάγκοι προσπαθούσαν με μια καλά σκηνοθετημένη αγωνία στα μάτια και στη φωνή, να μας πείσουν ότι η χώρα από στιγμή σε στιγμή θα χαθεί αν δεν τα βρούνε οι κομματικές αγέλες στο μοίρασμα της εξουσίας.
Παρατηρώντας τις εξελίξεις πολλές φορές γελούσα, γιατί μου ερχόταν στο μυαλό μια εικόνα που είχα «διαβάσει» μικρός, για ένα περιστατικό που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας. Λέγει λοιπόν ο γίγαντας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του:

«Εσυνάχθημεν την άλλην ημέραν έπειτα από την εκλογήν του Καποδίστρια ν’
αποφασίσωμεν πρόεδρον του Βουλευτικού, να ψηφηφορηθούν τα άτομα δια την προεδρίαν. Επετάονταν στην Συνέλευσιν το όνομα του Ζαΐμη, την άλλην ημέρα το όνοματου Μπαρλά, άλλος τον Κουντουριώτη, άλλος τον Πρασά από την Ανδρούσα, και έγεινε χασμωδία. Την άλλην ημέρα πάλιν το ίδιο, είκοσι να ψηφηφορήσουν, την άλλη 16
Είδα την χασμωδίαν και το παράξενο του κόσμου. Εσηκώθηκα ολόρθος: Σεβαστή Συνέλευσις, ημείς καθήμεσθε και φιλονεικούμεν διά Πρόεδρον του Βουλευτικού, και η πατρίς μας κινδυνεύει να χαθή, και έχομεν συνέλευσιν επτά μήνες, και πρόεδρος εις την Ανατολικήν Ελλάδα είναι ο Κιουταχής, και πρόεδρος της Πελοποννήσου ο Ιμπραΐμης, και ημείς καθήμεθα και φιλονεικούμεν, και τώρα ήλθεν ο Μάϊς, και η Αθήνα κινδυνεύει, και η Πελοπόννησος κινδυνεύει. Εχάθηκεν ένας από τόσους Έλληνας πληρεξουσίους να κάμωμεν πρόεδρον; όμως καθήμεθα και φιλονεικούμεν! Εκύτταξα τριγύρω μου και είδα ένα γεροντάκι και εκάθετο με τους Κρητικούς, αλλ’ ούτε το όνομά του εγνώριζα ού-
τε τον είδα, και πηδάω μέσα από την συνέλευσι, και τον αρπάχνω, και τον πηγαίνω εις το κάθισμα του Προέδρου Σισίνη, και τον κάθισα στο σκαμνί. Είπα, τούτος δεν είναι άξιος; και όλη η Συνέλευσις έβαλε την φωνήν, Άξιος, άξιος, και εχειροκρότησε, και ετελείωσε. Τον πατέρα μου συγχωρούσαν. Ο Ρενιέρης σαν να εφοβήθηκε. Έτζι διελύθηκε
η συνέλευσις»
Κάπως έτσι φθάσαμε στο σημερινό μας πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, μόνο που σήμερα η Ελλάδα έχει την ατυχία να μην έχει και έναν Κολοκοτρώνη.

Ο νέος πρωθυπουργός έχει ένα πλουσιότατο βιογραφικό από το οποίο κράτησα με περισσό ενδιαφέρον:
«Η ακαδημαϊκή του καριέρα ξεκίνησε από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, όπου κατά την περίοδο 1975-1984 κατείχε θέση επίκουρου και στη συνέχεια αναπληρωτή καθηγητή»
Δεν μπορώ εγώ, ένας μικρός και ασήμαντος εν αποστρατεία συνταγματάρχης και μάλιστα που έπινα το αίμα του φορολογούμενου, αφού είμαι συνταξιούχος κάτω των 55 ετών, να ασκήσω κριτική στο νέο πρωθυπουργό, αν και κάποια πράγματα έχουν γραφτεί για την περίοδο που ήταν Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, επί κυβερνήσεως Σημίτη. Μπορώ όμως να του υπενθυμίσω κάποιες αρχές, που θα πρέπει
να έχει στο μυαλό του όταν θα λαμβάνει (αν λαμβάνει) αποφάσεις, που αφορούν στο μέλλον μας.
Ρήσεις σοφών ανθρώπων, αυτών που τα ονόματά τους τα έβλεπε επί εννέα έτη και είναι χαραγμένα στη μετώπη της βιβλιοθήκης Nicholas Murray Butler του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
Του τις αφιερώνω με τη δική μου σειρά:
ΗΡΟΔΟΤΟΣ: «Από όλες τις δυστυχίες του ανθρώπου η πιο πικρή είναι να είσαι σο-
φός και να μην έχεις καμιά επιρροή»
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ: «Το πιο δύσκολο από όλα είναι να αρέσεις στους πολλούς»
ΠΛΑΤΩΝ: «Μέτρο του λόγου δεν είναι αυτός που μιλάει, αλλά αυτός που ακούει»
ΒΙΡΓΙΛΙΟΣ: «Άλλες μεν οι βουλές των ανθρώπων, άλλα δε ο Θεός κελεύει»
ΚΙΚΕΡΩΝ: «Η ασφάλεια του λαού είναι ο υπέρτατος νόμος»
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: «Η φτώχεια είναι ο γονιός της επανάστασης και του εγκλήματος»
ΣΟΦΟΚΛΗΣ: «Η αγάπη προς την πατρίδα είναι ισχυρότερη και από τη λογική»
ΟΜΗΡΟΣ: «Έσσεται ήμαρ»

Σχόλια