Το χασμουρητό δροσίζει τον εγκέφαλο!

Το χασμουρητό δεν προκαλείται επειδή βαριόμαστε, είμαστε κουρασμένοι ή χρειαζόμαστε οξυγόνο, αλλά για να δροσίσει τον εγκέφαλο – και τα ιγμόρεια συμμετέχουν στην όλη διαδικασία, σύμφωνα με μία νέα έκθεση.
Την έκθεση, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Medical Hypotheses», υπογράφουν οι δρες Γκάρι Χέικ από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και Άντριου Γκάλαπ από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον.
«Ο εγκέφαλος είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και γι’ αυτό
πρέπει να προστατεύεται από την υπερθέρμανση», γράφουν. «Ο εγκέφαλος, όπως και ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή, λειτουργεί καλύτερα όταν είναι δροσερός».
Στη διάρκεια του χασμουρητού κάμπτονται τα τοιχώματα των ιγμορείων - των κόλπων που βρίσκονται δεξιά κι αριστερά από τη μύτη - γεγονός που διευκολύνει την αποβολή θερμότητας από τον εγκέφαλο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οι δύο ειδικοί επισημαίνουν στο άρθρο τους ότι η λειτουργία των ιγμορείων εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαμάχης στην επιστημονική κοινότητα, καθώς δεν είναι ακόμα βέβαιο σε τι ακριβώς εξυπηρετεί η ύπαρξή τους.

Η θεωρία ότι λειτουργούν ως υποστηρικτικός «θερμοστάτης» για τον εγκέφαλο, θα μπορούσε να είναι η απάντηση στις διχογνωμίες, επισημαίνουν.
«Πολύ λίγα είναι γνωστά για τα ιγμόρεια και για ακόμα λιγότερα υπάρχει ευρεία συμφωνία», δήλωσε ο δρ Χέικ. «Υπάρχουν επιστήμονες που πιστεύουν ότι δεν έχουν κανέναν απολύτως ρόλο».
Όπως και να ‘χει, οι ερευνητές τονίζουν πως υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία τα οποία υποστηρίζουν την θεωρία τους για την ρυθμιστική δράση του χασμουρητού – όπως πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη σε 160 εθελοντές και έδειξε ότι τον χειμώνα χασμουριόμαστε πολύ λιγότερο απ’ ό,τι το καλοκαίρι.
Οι δύο ειδικοί λένε πως η άποψή τους για τον ρόλο του χασμουρητού έχει ιατρικές προεκτάσεις και φέρνουν ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι πάσχοντες από επιληψία συχνά χασμουριούνται σε ακραίο βαθμό λίγο πριν παρουσιάσουν μία κρίση.
Αντίστοιχα, λένε, και οι πάσχοντες από ημικρανία συχνά χασμουριούνται ασταμάτητα πριν αρχίσει ο πόνος στο κεφάλι τους.
Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι το χασμουρητό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αφ’ ενός ως «προάγγελος» των παραπάνω κρίσεων, αφ’ ετέρου ως δείκτης για τον εντοπισμό ατόμων που πάσχουν από διαταραχές οι οποίες επηρεάζουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου.
«Το υπερβολικό χασμουρητό φαίνεται να συνιστά σύμπτωμα σε διαταραχές που αυξάνουν την θερμοκρασία του εγκεφάλου και/ή του σώματος», όπως οι βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα και η έλλειψη ύπνου», δήλωσε ο δρ Γκάλαπ.

Σχόλια