Μια έκθεση της πλάκας...


Υποβλήθηκε στην Ε.Ε η πρώτη τριμηνιαία έκθεση της ομάδας δράσης (Task Force) υπό τον Ραϊχενμπαχ.
Μιλάμε για μια 28σέλιδη αναφορά που στην ουσία δεν λέει τίποτα καινούργιο...
Μια έκθεση που θα μπορούσε να είχε συνταχθεί, από οποιοδήποτε διευθυντικό στέλεχος του υπουργείου οικονομικών..
Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα ήταν δωρεάν και από Έλληνες.

Εμείς φέραμε την Task Force και τον Ραϊχενμπαχ, μας "κατσικωθήκανε", τους χρυσοπληρώνουμε, μας κάνουν κουμάντο και δεν κάνουν στην ουσία τίποτα...
Ακολουθεί μια σύνοψη της αναφοράς της ομάδας δράσης.
Η πρώτη έκθεση της
Ομάδα Δράσης αναφέρει το πρόγραμμα εργασίας της και τα πρώτα απτά επιτεύγματά της, ιδίως σε τρεις τομείς προτεραιότητας:
Πρώτον, υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας:
Οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη βελτίωση του προγραμματισμού και στην επιτάχυνση της εκταμίευσης χρηματοδοτικής συνδρομής από την πολιτική συνοχής. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε ορισμένα από τα καθυστερημένα δημόσια έργα, που είναι σε θέση να τονώσουν τις επενδύσεις και να διατηρήσουν πολλές θέσεις εργασίας. Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση αποτελεί επίσης όλο και περισσότερο πηγή ανησυχίας για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Μέρος από τη συνδρομή που προβλέπεται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, αναδιατίθεται για τη στήριξη της τραπεζικής δανειοδότησης Μικρομεσαίων.
Δεύτερον, εξασφάλιση αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης και υγιούς διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών:
Ένα ισχυρότερο και δικαιότερο φορολογικό σύστημα θα αποτελέσει σημαντική συμβολή στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Έγινε η δρομολόγηση ενός εκτενούς προγράμματος παροχής τεχνικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του ελληνικού συστήματος φορολογικής διοίκησης και διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.
Τρίτον, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης:
Η υπερβολική γραφειοκρατία και οι διοικητικές διατυπώσεις καταπνίγουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και εμποδίζουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία απασχόλησης. Η Ομάδα Δράσης καταρτίζει ένα συνεκτικό πρόγραμμα για την τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα για να επέλθουν αποτελεσματικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις, να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον· να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα στην επίτευξη δημόσιας υγείας· και να βελτιωθεί η εκτέλεση βασικών διοικητικών λειτουργιών, όπως οι δημόσιες προμήθειες και πληρωμές.
Ο κ. Horst Reichenbach, επικεφαλής της
Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, έχει πλέον υποβάλει την πρώτη τριμηνιαία έκθεση επί των δραστηριοτήτων της στον Πρόεδρο Barroso και στην ελληνική κυβέρνηση. Η έκθεση αυτή θα τεθεί επίσης στη διάθεση των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος τώρα είναι η οριστικοποίηση, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, ενός εκτενούς χάρτη πορείας για την παροχή τεχνικής βοήθειας. Η έκθεση δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι εργασίες σε διάφορους τομείς προτεραιότητας, όπως η φορολογική διοίκηση και η διοικητική μεταρρύθμιση, προχωρούν προς το στάδιο της υλοποίησης.

Διαβάστε ολόκληρη την αναφορά ΕΔΩ

Σχόλια