ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΞΕΧΝΑΜΕ..

Κων/νος Γραικιώτης
Οικονομολόγος
Όταν κανείς δεν δάνειζε την Ελλάδα (Φεβρουάριος 1922)
Είναι επίκαιρη για τις μέρες μας και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση η στάση που κράτησε ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης όταν αναγκάσθηκε σαν υπουργός Οικονομικών να πάρει μέτρα για τον αναγκαστικό δανεισμό της πατρίδας μας προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του Μικρασιατικού Πολέμου.
Ο πολιτικός του αντίπαλος Ελ.Βενιζέλος δήλωνε αργότερα ότι ήταν
''ανδροπρεπής'' στάση του Πρωτοπαπαδάκη να πραγματοποιήσει, σαν υπουργός Οικονομικών, το προαναφερθέν εσωτερικό δάνειο με διχοτόμηση του χαρτονομίσματος.
Σύμφωνα μ' αυτό, ο κάθε πολίτης έπρεπε να δανείσει στο κράτος τα μισά του χρήματα, κόβοντας τα χαρτονομίσματά του στη μέση. Το ένα μισό το έδινε στο κράτος και έπαιρνε ένα αντίστοιχο κρατικό ομόλογο με καλό για την εποχή του επιτόκιο που ήταν υψηλότερο μάλιστα του επιτοκίου καταθέσεων. Το άλλο μισό το κρατούσε ο ίδιος με τη μισή του αξία.
Είναι φανερό πως η κίνηση αυτή επέφερε βαρύ πλήγμα στον λαό. Δεν υπήρξαν, όμως, σοβαρές διαμαρτυρίες, επειδή και ο ίδιος σήκωσε το βάρος μαζί με τον λαό.
Ο Πρωτοπαπαδάκης, ως υπουργός των Οικονομικών, κατείχε ελάχιστα χαρτονομίσματα, άρα η διχοτόμησή τους δεν θα του προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα. Γι' αυτό, πριν ψηφιστεί ο σχετικός Νόμος, πήρε δάνειο από την Τράπεζα, βάζοντας υποθήκη το σπίτι του. Έτσι, βρέθηκε με πολλά ολόκληρα χαρτονομίσματα, τα οποία έπρεπε να διχοτομήσει. Το δάνειο, όμως, έπρεπε να επιστραφεί στην ολόκληρη αξία του, πριν εισπράξει αυτά που εδικαιούτο από τα ομόλογα.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο λαός δέχθηκε τη θυσία αδιαμαρτύρητα. Οι λίγες αντιδράσεις που υπήρξαν, είχαν φανερά αντιπολιτευτικό χαρακτήρα, πράγμα που δεν επηρέασε τον λαό. Το παράδειγμα του ηγέτη ήταν πιο δυνατό από την κομματική προπαγάνδα.
Οι διεθνείς τοκογλύφοι, σύμφωνα πάλι με τον Ελ. Βενιζέλο, ενοχλήθηκαν από την κίνηση αυτή, επειδή είχαν ετοιμαστεί να εκμεταλλευτούν τη μεγάλη ανάγκη της Ελλάδας για χρήματα. Γι' αυτό ξεσήκωσαν λιποτάκτες αξιωματικούς και Μικρασιάτες πρόσφυγες εναντίον του. Αυτή ήταν η πραγματική αιτία της εκτέλεσής του.
Πηγές:
Εφημερίδες ΒΗΜΑ, ΠΑΡΟΝ
ΒΙΚΙΠΕΔΙΑ

Σχόλια

  1. αγαπητέ κύριε
    για να γίνει ξανά αυτό πρέπει να γυρίσωμε στη δραχμή και αφού μετατραπούν τα ευρώ σε δραχμές μπορεί να γίνει η διχοτόμηση!
    Με ένα επιπλέον όρο.
    όποιος έλληνας εισαγάγει ευρώ να εφαρμόζεται το ίδιο ενώ αν είναι αλλοδαπός να μην μπορεί να μεταβιβάσει τα περουσιακά στοιχεία που θα αποκτήσει σε τρίτους αλλά υποχρεωτικά στο κράτος που θα τα εκποιεί αποκλειστικά με δημοπρασία.
    έτσι θα γλυτώσουμε και το νέο νόμισμα αλλά και πό όσους πόνταραν στη χρεοκοπία της χώρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.