Μέρκελ - Σαρκοζί: Προτάσεις για αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών

Το ενημερωτικό γεύμα εργασίας Μέρκελ – Σαρκοζί - Μόντι στο Στρασβούργο εξελίχθηκε τελικά και μετά τις χθεσινές προτάσεις της Κομισιόν σε τριμερή συνάντηση για το μέλλον της ευρωζώνης και την κρίση χρέους.
Στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν Μέρκελ, Σαρκοζί και Μόντι διακήρυξαν την κοινή τους θέση για αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών με στόχο την εποπτεία των ελλειμμάτων στην ευρωζώνη και την γρήγορη επιβολή κυρώσεων στις χώρες-παραβάτες του πλαφόν του 3%.
Επίσης και οι τρεις ηγέτες διατράνωσαν την εμπιστοσύνη τους στην ΕΚΤ και διαβεβαίωσαν δια στόματος Σαρκοζί πως δεν πρόκειται να προβάλουν οποιεσδήποτε «θετικές ή αρνητικές απαιτήσεις» προς την ΕΚΤ.
Οι Μέρκελ και Σαρκοζί εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση Μόντι και ο Ιταλός πρωθυπουργός επικρότησε τις αυτόματες κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης του 3%. Ας σημειωθεί ότι μέχρι τώρα το πλαφόν που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει παραβιαστεί πάνω από 60 φορές χωρίς να υπάρξουν κυρώσεις.
Οι κ.κ. Μέρκελ και Σαρκοζί δήλωσαν επίσης ότι θα καταθέσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με τις προτάσεις τους για την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών πριν από τη σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.
Τι σημαίνει αλλαγή ευρωπαϊκών συνθηκών για τα ευρωομόλογα;
Ο κ. Σαρκοζί είπε ότι «προσπαθεί να κατανοήσει τις γερμανικές ‘κόκκινες γραμμές’», γι’ αυτό «θα πρέπει και η Γερμανία να επιδείξει κατανόηση για τις γαλλικές κόκκινες γραμμές».
Την ίδια ώρα η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε την πρόταση που διατύπωσε ο κ. Σόιμπλε για δημιουργία ‘δημοσιονομικής ένωσης’ και υπογράμμισε για πολλοστή φορά την αναγκαιότητα ενός μηχανισμού εποπτείας και κυρώσεων, αλλά και την «ανεξαρτησία της ΕΚΤ».
Τέλος η κ. Μέρκελ επανήλθε και στα ευρωομόλογα αποσαφηνίζοντας ότι αυτή τη στιγμή συνιστούν το «λάθος μήνυμα» προς τις αγορές και την ευρωζώνη και επισήμανε πως πρωταρχικής σημασίας είναι η αντιμετώπιση των δομικών λαθών και των θεσμικών αδυναμιών της ευρωζώνης.

Φαίνεται ότι οι Μέρκελ και Σαρκοζί συγκλίνουν στο θέμα της αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών και την βελτίωση της εποπτείας των δημοσιονομικών των εθνικών κρατών. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι στο πεδίο αυτό ενδέχεται να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός: Εάν δηλαδή η Γαλλία αποδεχθεί η αλλαγή των συνθηκών να προβλέπει αυστηρότερα κριτήρια, εποπτεία και κυρώσεις, μπορεί να υποχωρήσει η Γερμανία στο ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων.
Η αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών συνιστά όμως ένα ζήτημα για το οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία.
Ενδεικτική είναι η επιστολή προς την Γερμανίδα καγκελάριο του υπΕξ του Λουξεμβούργου Ζαν Άελμπορν στην σημερινή οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, με την οποία απορρίπτεται η ιδέα της αλλαγής των συνθηκών. Διότι «η αλλαγή της συνθήκης επί της ουσίας της ενέχει τη δική της δυναμική» και «είναι ουτοπικό να πιστεύουμε πως θα τεθούν προς αναθεώρηση μόνον τα συγκεκριμένα άρθρα». Έτσι σε μια τέτοια συζήτηση, γράφει ο κ. Άσελμπορν, θα μπορούσε π.χ. η Βρετανία να θέσει εντελώς διαφορετικές ‘προτεραιότητες’ από τη Γερμανία.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15555591,00.html

Σχόλια