«Η αξία του ελληνικού μελιού και των άλλων προϊόντων της μέλισσας στη διατροφή και στην υγεία του ανθρώπου»


Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Η αξία του ελληνικού μελιού και των άλλων προϊόντων της μέλισσας στη διατροφή και στην υγεία του ανθρώπου» διοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Μελισσοκομικό Σύλλογο Ν. Λάρισας την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011, στις 7:00 στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.
Η ενημερωτική ημερίδα αφορά τους εμπλεκόμενους φορείς της Περιφέρειας, τους μελισσοκόμους και τους καταναλωτές, με σκοπό να ενημερωθούν για τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού και για το τι θα πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές όταν προμηθεύονται μέλι.

Κατά τη συνέντευξη τύπου που έγινε σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε: «Το μέλι είναι ένας πραγματικός θησαυρός υγείας και δύναμης. Είναι ένα βιοενεργητικό προϊόν απαραίτητο για τη διατροφή μας. Σε ολόκληρη τη Θεσσαλία δυο χιλιάδες άνθρωποι περίπου ασχολούνται με τη μελισσοκομία, η παραγωγή υπολογίζεται σε 2.500 τόνους και αποτελεί ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδος της αγροτικής παραγωγής. Για το λόγο αυτό διεκδικούμε σαν Περιφέρεια Θεσσαλίας τη ίδρυση Σχολής Μελισσοκόμων στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή και έχω θέσει το θέμα στον κ. Σκανδαλίδη υπενθυμίζοντας στον Υπουργό τη δέσμευση που ανέλαβε κατά την τελευταία επίσκεψή του στη Λάρισα». Κλείνοντας ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, πραγματοποιούν ελέγχους με στόχο την αντιμετώπιση της νοθείας στο μέλι.
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης κ. Καραλαριώτου σημείωσε ότι: «Στην Περ. Ενοτ. Λάρισας υπάρχουν οι περισσότεροι εγγεγραμμένοι μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας, περί τους 800, με παραγωγή 900 τόνους μέλι. Η ημερίδα έχει σαν στόχο να ενημερώσει αλλά και να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού μελιού και τις ευεργετικές επιπτώσεις στη ανθρώπινη υγεία».
Απ’ την πλευρά του ο επίτιμος πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Λάρισας κ. Γεράσιμος Κράγιας δήλωσε: « Το μέλι αποτελεί τη μεγαλύτερη καθημερινή φυσική πηγή ενέργειας, δύναμης και τόνωσης του ανθρώπινου οργανισμού. Και ενώ το ελληνικό μέλι είναι αρίστης ποιότητας, κάποιοι εισάγουν φτηνό υποβαθμισμένο μέλι ή το νοθεύουν και το προωθούν ως ελληνικό, που ενδεχομένως να περιέχει ακατάλληλες ουσίες για την ανθρώπινη υγεία. Το καταναλωτικό κοινό θα πρέπει να αγοράζει μέλι από εγκεκριμένα σημεία πώλησης και από αναγνωρισμένους μελισσοκόμους».
Το πρόγραμμα της ενημερωτικής εκδήλωσης περιλαμβάνει :
19.00 - 19.30 Προσέλευση – Προβολή βίντεο
19.30 - 19.45 Χαιρετισμοί
19.45 - 20.00 «Η μελισσοκομία στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας» Αλέξανδρος Μεσημέρης – Τεχνολόγος Γεωπόνος στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Περ. Ενότητας Λάρισας – Υπεύθυνος κλάδου Μελισσοκομίας – Μελισσοκόμος.
20.00 - 20.40 «Ποιότητα του Ελληνικού Μελιού» Ανδρέας Θρασυμβούλου – Καθηγητής Εργαστηρίου Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας Α.Π.Θ.
20.40 - 20.55 Διάλειμμα
20.55 – 21:30 «Η αξία του ελληνικού μελιού στη διατροφή και την υγεία του ανθρώπου» Τανανάκη Χρυσούλα – Λέκτορας Εργαστηρίου Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας Α.Π.Θ.
21:30 Συζήτηση

Σχόλια