Έλα στον Μπαμπά...


GREG KELLER
Κάννες, Γαλλία - Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πέταξε στο κομψό γαλλικό θέρετρο των Καννών την Τετάρτη, να εξηγήσει στους έξαλλους ευρωπαίους συναδέλφους του, γιατί ανακοίνωσε δημοψήφισμα για μια συμφωνία διάσωσης που τους πήρε μήνες για να την διαμορφώσουν.
Η δέσμευση του Παπανδρέου να οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε δημοψήφισμα, ενόχλησε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και απειλεί να εκτροχιάσει ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο κρίσης του χρέους που δεν είναι καν μια εβδομάδας.

Αλλά ένα «όχι» στο δημοψήφισμα θα είχε τεράστιες συνέπειες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία, να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, να ανατρέψει πολλές ευάλωτες ευρωπαϊκές τράπεζες και να στείλει την παγκόσμια οικονομία πίσω στην ύφεση.
Με αυτό κατά νου, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώθηκαν στο Palais des Festivals, αίθουσα του διάσημου φεστιβάλ των Κανών », για ιδιωτικές συνομιλίες, προ της συνάντησής τους με τον Παπανδρέου.
"Εάν αυτές οι μεταρρυθμίσεις τίθεται τώρα υπό αμφισβήτηση, το Δεκέμβριο από το δημοψήφισμα, τότε έχουμε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», είπε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Σχόλια