Ν. Νικολόπουλος: Όνειρο η απελευθέρωση του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας

Παρά την δέσμευση του πρωθυπουργού και την υπογραφή του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, όλο και απομακρύνεται το όνειρο της απελευθέρωσης του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας, επισημαίνει με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, ο βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. Νίκος Νικολόπουλος.
Ο κ. Νικολόπουλος τονίζει ότι και με το θαλάσσιο μέτωπο, συμβαίνει ότι συνέβη και με το έλος της Αγυιάς, το οποίο ναι μεν παραχωρήθηκε κάποτε στην πόλη, αλλά παραμένει ανεκμετάλλευτο, καθώς ποτέ δεν βρέθηκε η φόρμουλα αξιοποίησης του χώρου.

Και όλα αυτά συμβαίνουν, υπογραμμίζει ο κ. Νικολόπουλος, την ίδια στιγμή που τα έργα στο θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, εκτελούνται ήδη, αφού είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ.
Ο κ. Νικολόπουλος ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς τα εξής:
«Κατόπιν των ανωτέρω και βέβαιος όντας πως και εσείς γνωρίζετε την σπουδαιότητα του ζητήματος για την τοπική κοινωνία αλλά και την ανάγκη για πλήρη διαφάνεια και αλήθεια, ερωτάστε οι αρμόδιοι Υπουργοί:
  • Γιατί δεν έχει υλοποιηθεί το πρωτόκολλο; Ισχύει ή όχι ή δέσμευση του Πρωθυπουργού; Γιατί δεν ενεργεί τα δέοντα ο ΟΛΠΑ εφόσον έχει συνυπογράψει τη συμφωνία; Υπάρχει ενδεχόμενο το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας να συμπεριληφθεί στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης με στόχο την άντληση πόρων; Κατά ποιόν τρόπο και πότε; Το ζήτημα, όντως παρουσιάζει εμπλοκή στο Υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή τον ένα και μοναδικό μέτοχο της ΟΛΠΑ ΑΕ; Αν ναι, τι είδους εμπλοκή και πως και πότε θα ξεπεραστεί;
  • Η ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου και η απελευθέρωση των χώρων που δεν χρησιμοποιούνται πια από το παλιό λιμάνι λόγω μεταφοράς του στο νέο λιμάνι δεν θα γίνει; Επίσης θα παρακαλούσα να πληροφορηθώ αν στο διάστημα που μεσολάβησε από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου (τον περασμένο Δεκέμβριο) έως σήμερα, υπήρξαν σχετικές διαβουλεύσεις και αλληλογραφία με τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και Ναυτιλίας), ποια είναι η άποψη των υπουργείων επί του θέματος, καθώς επίσης και των νομικών υπηρεσιών των υπουργείων αλλά και του Οργανισμού Λιμένος Πατρών. Έχει ζητηθεί σχετική γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και αν ναι, ποια είναι η άποψη που έχει εκφράσει, καθώς και κάθε άλλη πιθανή άποψη, εξέλιξη, διαβούλευση, που έχει υπάρξει.
  • Οι αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης του ΟΛΠΑ ΑΕ για τη λειτουργία μαρίνας με αξιοποίηση των παλαιών υποδομών – από Αγίου Νικολάου έως Καρόλου – για την αξιοποίηση των πρώην εγκαταστάσεων της Πειραϊκής – Πατραϊκής έχουν ακυρωθεί, έχουν μεταβληθεί;
  • Ποιες είναι οι ενέργειες της διοίκησης του ΟΛΠΑ για την εκμετάλλευση αυτών των σπουδαίων ανεκμετάλλευτων υποδομών;


Σχόλια