Πάρτι με εκατομμύρια (ερωτήματα)


Την ώρα που μισθωτοί και συνταξιούχοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα...
Την ώρα που οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν φτάσει στο σημείο μηδέν, την ώρα που ψάχνουν εναγωνίως πώς θα τα βγάλουν πέρα με την έκτακτη εισφορά, την ώρα που η ΔΕΗ τούς απειλεί ότι θα τους κόψει το ρεύμα αν δεν πληρώσουν το νέο χαράτσι, πολλά ερωτήματα εγείρονται από το συνεχιζόμενο «χρυσό» πάρτι σε διάφορα υπουργεία που -αν μη τι άλλο- προκαλεί το δημόσιο αίσθημα.

Ενα πάρτι με παχυλούς μισθούς, μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, που περιέργως αυξάνονται, υπερωρίες χιλιάδων ευρώ, προσλήψεις εταιρειών security και άλλα πολλά που σοκάρουν, με πρωταγωνιστές υπουργούς και γενικούς γραμματείς στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού.
Και ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγάλει στην εφεδρεία χιλιάδες άλλους δημοσίους υπαλλήλους τους επόμενους μήνες, αποδεικνύεται, όπως καταγγέλλει ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης, ότι με τη δημιουργία εβδομήντα νέων κρατικών δομών προσλήφθηκαν τον προηγούμενο χρόνο 30.000 νέοι υπάλληλοι, ενώ αυξήθηκαν και οι μετακλητοί υπάλληλοι στα γραφεία των υπουργών!
Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και το νέο σοκ από τις καταγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών. Με βάση, λοιπόν, τα έγγραφα του ΥΠΕΞ, το 2009 τα απόρρητα κονδύλιά του αυξήθηκαν κατά 210% (!) και από 18,5 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν περίπου 57 εκατομμύρια ευρώ!
Το 2010 η αύξηση έφθασε το 270%, αφού από τα 18 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν συνολικά 68 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, η κατάσταση αυτή, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το 2011 έγινε το πρωτοφανές: οι απόρρητες δαπάνες αυξάννονται ήδη κατά 90% και από 18 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν ήδη τα 43 εκατομμύρια και αναμένεται να υπερβούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Και όλα αυτά την ώρα που δεν υπάρχουν λεφτά από το ΥΠΕΞ, και κλείνουν προξενεία και υπηρεσίες του υπουργείου, και δεν υπάρχουν λεφτά για τα Ελληνόπουλα του εξωτερικού που έχουν μείνει χωρίς ελληνόφωνο σχολείο.
Και αν νομίζετε ότι το πάρτι σταματά, είστε γελασμένοι. Η «Espresso» έχει στα χέρια της και δημοσιεύει σήμερα, έπειτα από καταγγελίες, τις απίστευτες σπατάλες στη Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στη Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, που υπάγονται στο Μαξίμου.
Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι συνεχίζεται να δίνεται σε υπαλλήλους που εργάζονται σε γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας του εξωτερικού επίδομα αλλοδαπής που ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ μηνιαίως! Φυσικά, για τη χορήγηση του επιδόματος αλλοδαπής ενήμεροι είναι ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος και οι δύο γενικοί γραμματείς Γιώργος Πετρουλάκης (Ενημέρωσης και Επικοινωνίας) και Δημήτρης Στεφάνου (Μέσων Ενημέρωσης).
Συγκεκριμένα, ενενήντα υπάλληλοι, μόνιμοι αλλά και συμβασιούχοι αορίστου χρόνου, των δύο Γενικών Γραμματειών έλαβαν νομίμως για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, δηλαδή τους «κολασμένους μήνες» κατά τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, και για την ακρίβεια 1.015.000 ευρώ. Δηλαδή, από 5.000 ευρώ μηνιαίως. Το ποσό αυτό είναι πρόσθετη παροχή που δίνεται επί πολλά χρόνια στους εργαζόμενους στο εξωτερικό πέραν των βασικών μηνιαίων αποδοχών που λαμβάνουν.
Δηλαδή, υπουργοί και γενικοί γραμματείς εις γνώση του πρωθυπουργού μισθοδοτούν, σε εποχή επερχόμενης χρεοκοπίας, δημοσίους υπαλλήλους με το ποσό των 7.000 ευρώ μηνιαίως τη στιγμή που τόση είναι η σύνταξη που λαμβάνουν ετησίως χιλιάδες συνταξιούχοι; Το ΕΥΑ (Επίδομα Υπηρεσίας Αλλοδαπής) δίνεται γιατί η διαβίωση στο εξωτερικό είναι ακριβή. Υπενθυμίζουμε, όμως, ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες η Αθήνα είναι η πιο ακριβή πόλη.
Υπερωρίες αντί προσλήψεων άνεργων δημοσιογράφων
Επίσης, αποδεικνύεται ότι οι υπερωρίες ανά μήνα υπερβαίνουν μηνιαίως τα 5.000 ευρώ και αφορούν σχεδόν πάντα (τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες) είκοσι τρεις δημοσιογράφους. Για τις υπερωρίες δεν έχει δοθεί καμία απάντηση.
Μήπως θα ήταν οικονομικότερη επιλογή η πρόσληψη άνεργων δημοσιογράφων, μελών της ΕΣΗΕΑ; Η Ενωση Συντακτών τι έχει να πει γι' αυτό, από τη στιγμή που οι εργασίες στις Γενικές Γραμματείες είναι τόσες που για τη διεκπεραίωσή τους απαιτούνται υπερωρίες; Επίσης, για ποιο λόγο η απομαγνητοφώνηση ομιλιών ή συνεντεύξεων διεκπεραιώθηκε από ιδιωτική εταιρεία στην οποία δόθηκε το ποσό των 740 ευρώ; Ή γιατί οι Γενικές Γραμματείες έχουν εγκρίνει δαπάνη ύψους 45.000 ευρώ τον χρόνο για να έχουν τις ειδήσεις από το ΑΠΕ-ΜΠΕ που ανήκει στο Δημόσιο;
Και το πιο ωραίο; Την ώρα που όλοι αγκομαχούν για να τα βγάλουν πέρα, με απόφαση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Γιώργου Πετρουλάκη «εγκρίθηκε η διενέργεια επαναληπτικού ανοιχτού διαγωνισμού για την ασφάλεια και φύλαξη του κτιρίου στέγασης της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης, για ένα έτος, με κριτήριο την κατακύρωση της πλέον συμφέρουσας από οικονομικής άποψης προσφοράς, κατόπιν δημοσίευσης σχετικής προκήρυξης». Η σχετική προϋπολογισθείσα ετήσια δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 91.000 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, οπότε θα ξεπεράσει τα 100.000 ευρώ!
Τα αποκαλυπτικά έγγραφα στην "Espresso"που κυκλοφορεί.ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

Σχόλια