ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΣΟΥ ΑΣΚΕΙΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Συνεχίζεται η ένταση αυτή τη στιγμή στη θάλασσα νότια της Λεμεσσού, χωρίς όμως οι Τούρκοι να περνούν την ''κόκκινη γραμμή'' που έθεσε το Ισραήλ. Δηλώνουν παρόντες στην ευρύτερη περιοχή, και στα πλαίσια αυτά η τουρκική αεροπορία πραγματοποίησε χθες, μεταξύ 12.30 και 14.30 το μεσημέρι, άσκηση, σε εναέριο χώρο που ανήκει στο FIR Λευκωσίας και περίπου στα 45-60 χιλιόμετρα νότια της Λεμεσσού.
Εννοείται πως, κατά τη συνήθη και πάγια πρακτική της, ή Άγκυρα παραβιάζει την  διαδικασία για έκδοση νόταμ, που θα έπρεπε να εκδώσει. Ούτε φυσικά ζητήθηκε  από τη Λευκωσία να εκδώσει το νόταμ που αφορούσε στο δικό της εναέριο χώρο, κάτι που επίσης δεν έγινε. Είναι γνωστό πως η προβλεπόμενη διαδικασία αυτή δεν ακολουθείται από την Άγκυρα, ώστε να αγνοείται επιδεικτικά η Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην τουρκική άσκηση συμμετείχαν μαχητικά εροσκάφη, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου καθώς και ελικόπτερα που απογειώθηκαν από βάση στην κατεχόμενη Κύπρο, βορειοδυτικά της Λευκωσίας. Παρέμειναν στην ευρύτερη περιοχή για διάστημα δύο ωρών, αλλά δεν πλησίασαν καθόλου την πλατφόρμα της ''Noble'' στο οικόπεδο ''Αφροδίτη''.

Η άσκηση των τουρκικών μαχητικών νοτίως της Λεμεσσού θα μπορούσε να καταστεί επικίνδυνη για τα πολιτικά αεροσκάφη, δεδομένης και της πολύ μικρής προειδοποίησης που υπήρξε. Επηρεάστηκε πτήση αεροσκάφους των Κυπριακών Αερογραμμών προς το Λονδίνο, το οποίο βρισκόταν σε διαδικασία ανόδου, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Λάρνακας. Όταν ο πιλότος αντιλήφθηκε την παρουσία των τουρκικών αεροσκαφών, σταμάτησε να ανεβάζει το αεροπλάνο του, διατηρώντας το σε χαμηλό υψόμετρο, μέχρι να απομακρυνθούν τα τουρκικά μαχητικά και ακολούθως συνέχισε κανονικά την πορεία του.
Η δική μας εκτίμηση, είναι πως η Τουρκία θα συνεχίσει να δηλώνει αεροναυτικά παρούσα στην περιοχή, δίχως να τολμήσει επέμβαση καθ' οιονδήποτε τρόπο στην πλατφόρμα ή σε ισραηλινό στόχο. Αντιθέτως, παραμένει ισχυρό το ενδεχόμενο πρόκλησης ελεγχόμενου θερμού επεισοδίου επί κυπριακού εδάφους ή στο σύμπλεγμα Καστελλορίζου, στοιχείο που έχουμε επισημάνει κατ' επανάληψη τις τελευταίες εβδομάδες.

Σχόλια