Πέντε μικροί "Κοπέρνικοι" επέστρεψαν θριαμβευτές!

Πέντε Ελληνόπουλα διέπρεψαν στην 5η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής παίρνοντας μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις. Με δύο χάλκινα μετάλλια και τρεις τιμητικές διακρίσεις στις αποσκευές τους επέστρεψαν από την Κρακοβία της Πολωνίας όπου έγινε η 5η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής οι πέντε Ελληνες μαθητές.
Πρόκειται για τη Δέσποινα Παζούλη από τη Δράμα (3ο ΓΕΛ) και τον Γιώργο Λιούτα από τα Τρίκαλα (1ο ΓΕΛ) που φόρεσαν στο στήθος το χάλκινο μετάλλιο, τον Μάνο Βουρλιώτη από την Αθήνα (26ο ΓΕΛ), τον Στέφανο Τύρο από την Καλαμάτα (Ιδιωτικό Λύκειο «Μπουγά») και τον Πάρη Τζιτζιμπάση από τη Δράμα (ΓΕΛ Δοξάτου) που απέσπασαν τιμητικές διακρίσεις.

«Ο πρώτος χρυσός μαθητής, από την Τσεχία, επέλυσε μόλις το 77% των θεμάτων, ενώ ο περσινός χρυσός μαθητής είχε καταφέρει να λύσει το 90%» παρατήρησε ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής και καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Γιάννης Σειραδάκης θέλοντας να καταδείξει τη σημασία του επιτεύγματος της ελληνικής ομάδας.

Μεγάλο ρόλο στην επιτυχία της αποστολής έπαιξε η προετοιμασία, που έγινε στον Ταξιάρχη του νομού Χαλκιδικής. Την «προπόνηση» των μαθητών πραγματοποίησαν καθηγητές ή ειδικοί από το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος που εδρεύει στον Βόλο.

Την αποστολή συνόδευσαν στη Κρακοβία ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης ως επικεφαλής της ομάδας, ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Λουκάς Ζαχείλας και η Μαρία Κονταξή ως παρατηρήτρια.

Οι διαγωνιστικές εξετάσεις έγιναν μέσα σε πέντε μέρες στην πόλη Κατοβίτσε όπου δεν υπήρχε δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των καθηγητών και των πέντε μαθητών, όπως ορίζουν οι σχετικοί όροι
ι συμμετοχής. Τα μέλη της ελληνικής ομάδας επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 120 μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν στις εξετάσεις των τεσσάρων φάσεων της προκριματικής εγχώριας διαδικασίας.

Σημαντική βοήθεια στην προετοιμασία της ομάδας προσέφεραν οι φοιτητές Χρύσα Αβδελλίδου, Γιώργος Βαλογιάννης, Παναγιώτης Ιωαννίδης και Αγγελος Τσιάρας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Ορφέας Βουτυράς και Νίκος Φλεμοτόμος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, Αλέξανδρος Φιλοθόδωρος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και ο ερασιτέχνης αστρονόμος Αριστείδης Βούλγαρης.

Το υπουργείο Παιδείας είχε αναλάβει τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής της ομάδας, ενώ ένα πολύ μεγάλο τμήμα των εξόδων της προετοιμασίας των μαθητών ανέλαβαν το Ιδρυμα Ι. Λάτση και το υπουργείο Πολιτισμού.

ΝΙΚΟΣ ΜΟΣΧΟΒΟΣ
espresso

Σχόλια