Πρόβα τζενεράλε ενός κουρέματος (ΙΙ)

Όσο κατηγορηματικός είμαι τώρα και σχεδόν ένα χρόνο ότι θα πρέπει να γίνει ένα κούρεμα (όχι σαν το πρόσφατα κούρεμα light αλλά πολύ μεγαλύτερο), άλλο τόσο κατηγορηματικός είμαι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε δραχμές.
Η Angela Merkel σε πρόσφατη δήλωση που έκανε στο Reuters (μέσο του Πρώτο Θέμα), είπε ότι δεν τίθεται θέμα επαναφορά της δραχμής και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή και για την Ελλάδα και για τη ζώνη του ευρώ, «μια ελληνική χρεοκοπία δεν σημαίνει και εγκατάλειψη του ευρώ και πως είναι παρερμηνεία να συνδέονται αυτά τα δύο δεδομένα»…

Είναι κάτι που έχω επανειλημμένα τονίσει πολλές φορές σε αυτό το βήμα. Τι γιατί υπάρχει τόση συσχέτιση μιας Ελληνικής αναδιάρθρωσης με την έξοδο μας από το ευρώ προσωπικά δεν μπορώ να το καταλάβω. Κατά την άποψη μου, την φασαρία την κάνουμε εμείς και όχι οι ξένοι. Για άλλη μια φορά θέλουμε να βγάλουμε τα μάτια μας.
Στα δια ταύτα ...
Έχω ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τον όρο πτώχευση που χρησιμοποιείται ευρέως εν Ελλάδι.
Συνέχεια διαβάζουμε ότι θα μας πτωχεύσουν η ότι ετοιμαζόμουν την πτώχευση μας κτλ. Θα μου επιτραπεί να διαφωνήσω με την μετάφραση. Αυτό που εννοούν στα αγγλοσαξονικά μέσα είναι ότι θα αναγκαστούμε να κάνουμε στάση πληρωμών και αναδιάρθρωση ... κοινός default. Αυτό όμως δεν σημαίνει πτώχευση με την έννοια του ότι δεν θα μείνει τίποτα όρθιο και δεν θα έχουμε να φάμε. Σημαίνει απλά αθέτηση υπόσχεση πληρωμής.
“Πτώχευση”, υπό την έννοια ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές μας έχουμε τώρα. Είμαστε ήδη ταμειακά μη βιώσιμοι και άρα “ήδη χρεοκοπημένοι”.
Τα κράτη όμως δεν εκκαθαρίζονται όπως οι επιχειρήσεις, άπλα κάνουν στάση πληρωμών. Αυτό που οι περισσότεροι στην Ελλάδα λένε πτώχευση, σημαίνει στάση πληρωμών και αθέτηση υποχρεώσεων. δεν έχει καμία σχέση με τον αντίστοιχο όρο στα αγγλικά του bankrupt.
Πτώχευση - έχω πει στο παρελθόν - θα είναι αυτό που θα πάθουμε, προσπαθώντας να εξυπηρετήσουμε ένα χρέους που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Μπορεί η κυβέρνηση να είναι ταμειακά μη βιώσιμη, αλλά το ίδιο δεν ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα και τον μέσο Έλληνα πολίτη. Ακόμα και αν το κράτος βρεθεί χωρίς ευρώ τσακιστό τον επόμενο μήνα, το ίδιο δεν ισχύει για τους κατοίκους αυτής της χώρας.
Καταρχάς να πω ότι το κούρεμα δεν θα μας λύσει όλα τα προβλήματα. Αυτό είναι σαφές. Αλλά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει. Πρέπει να γίνει διότι χωρίς αυτό, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορεί να μειωθεί το χρέος μας. Ακόμα και πρωτογενές πλεόνασμα να πετύχουμε, το χρέος θα συνεχίσει να διογκώνεται, καθώς οι τόκοι που θα πρέπει να υπερκαλυφτούν είναι περίπου 20 δις ετησίως.
Μόνο με ένα μεγάλο κούρεμα υπάρχει πιθανότητα να μπορεί να σταθεροποιηθεί το Ελληνικό χρέος. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη μέσο μιας αποπληθωριστικής πολιτικής. Πέραν αυτού, αν ο Ελληνικός λαός δει ότι μας χαρίζουν 200 δις ευρώ (περίπου τόσο υπολογίζω ότι θα χρειαστεί να διαγραφούν) τότε οι αντιδράσεις για αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας νομίζω ότι θα μετριαστούν.
Σήμερα λοιπόν θα ήθελα να συνεχίσω από το άρθρο με ημερομηνία 25-1-2011 με τίτλο : Πρόβα τζενεράλε ενός κουρέματος, που περιέγραψα του πως βλέπω ότι θα μπορούσε να εξελιχτεί μια φιλική στάση πληρωμών.
Θα έχετε παρατηρήσει ότι η λέξη κλειδί στην αρθρογραφία των τελευταίων ημερών είναι ο όρος ελεγχόμενη χρεοκοπία. Στα αγγλικά αυτό σημαίνει orderly default.
Πέραν του ότι διαφωνώ με τη χρήση της λέξης “χρεοκοπία” στη μετάφραση, κανένας δεν έχει εξηγήσει σε κανέναν τι σημαίνει αυτό το ενδεχόμενο.
Μια ωραία μετάφραση την βρίσκουμε στο wikipedia:
Σε περιόδους οξείας αφερεγγυότητας (μη βιωσιμότητας), μπορεί σκόπιμο οι ρυθμιστικές αρχές με τους δανειστές να ενορχηστρώσουν προληπτικά την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους μιας χώρας, ονομάζεται “ελεγχόμενη χρεοκοπία” ή “ελεγχόμενο default”.

Οι ειδικοί που υποστηρίζουν αυτή την προσέγγιση, με σκοπό την επίλυση μιας κρίση χρέους, υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση ενός ελεγχόμενο default , θα πλήξει τους δανειστές και τις γειτονικές χώρες ακόμα περισσότερο.
Εν ολίγοις, ένα ελεγχόμενο default θα έπρεπε να γίνει όταν άρχισε αυτή η κρίση όπως υποστηρίζω εγώ και πολλοί άλλοι. Το πρόσφατο κούρεμα light που είναι σε εξέλιξη είναι ένα είδος orderly default. Η διαδικασία την οποία περιέγραψα στο πρώτο άρθρο της σειράς στο link πιο πάνω είναι επίσης ένα είδος orderly default.
Ας δούμε ορισμένες δηλώσεις των ημερών:
Όλες οι χώρες πρέπει να εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να επιλύσουν το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Reinhold Mitterlehner. Πρέπει να εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου του χρεοκοπίας, χωρίς αυτό όμως να αποτελεί την επιθυμητή λύση, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας της Αυστρίας, σύμφωνα με το Reuters. Τα σχόλια του Mitterlehner ακολούθησαν εκείνα του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Philipp Roesler, που ανέφερε πως για να σταθεροποιηθεί το ευρώ «δεν πρέπει να υπάρχουν πλέον ταμπού», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Όταν αναφέρουν ότι “όλα τα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να επιλύσουν το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας” εννοούν αυτό ακριβώς που φωνάζω τόσο καιρό. Το ότι δηλαδή, δεν μπορεί η Ευρώπη πλέον να μην έχει σαν επιλογή την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους (το οποία γράφτηκε σαν χρεοκοπία). Όταν επικαλούνται σαν λύση τη “ελεγχόμενη χρεοκοπία” εννοούν ένα κούρεμα αγαπητέ αναγνώστη. Δεν σημαίνει τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Ένα κούρεμα όμως όπου, το τραπεζικό σύστημα πρώτα θα έχει θωρακιστεί έτσι ώστε να μην δημιουργήσει προβλήματα όταν τα assets γίνουν mark-to-market την ήμερα που θα ανακοινωθεί ότι αποφασίστηκε να διαγραφεί ένα μεγάλο μέρους του Ελληνικού χρέους από την Ευρώπη.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα να πάει σε μια «ανεξέλεγκτη χρεοκοπία», εξαιτίας του ρίσκου μετάδοσης στις άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Κορυφαία προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία καθώς δεν θα πλήξει μόνο την Ελλάδα, και ο κίνδυνος να μας πλήξει όλους ή τουλάχιστον κάποιες από τις άλλες χώρες, είναι μεγάλος», δήλωσε η Merkel σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο Indoradio.
Αυτό που εννοεί η καλή καγκελάριος είναι ότι πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος, έτσι ώστε οι τράπεζες αλλά και το Ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών να μπορεί να αντέξει την είδηση ενός Ελληνικού default.
Η ορολογία των ήμερων (για αυτούς που μπορούν να κάνουν σωστή ερμηνεία) κάνει λόγο ότι προετοιμάζεται το έδαφος για μια γενικότερη αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους με σκοπό η Ελλάδα να καταστεί βιώσιμη. Άσχετα αν ακούμε διάφορους να λένε διάφορα, όπως για επιστροφή στη δραχμή κτλ, αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι της Ευρώπης έχουν αποφασίσει να μας μειώσουν το χρέος, διότι όπως έχω πει άπειρες φορές, δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Αυτή τουλάχιστον είναι η δική μου ερμηνεία. Επενδυτικά το μόνο που μας ενδιαφέρει από εκεί και πέρα είναι το πως θα θωρακιστεί το τραπεζικοί σύστημα με σκοπό να μην έχουμε προβλήματα.
Κατά τα άλλα, όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, εκτιμώ ότι θα πάρουμε μεγάλη ανάσα και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, το επενδυτικό κλίμα θα έχει κάνει στροφή 180 μοιρών.

Γιώργος Καισάριος

georgek@market-talk.net

http://www.market-talk.net/index.php/id/10462

Σχόλια