Παρουσίαση από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό του Επιχειρησιακού Προγράμματος - ΕΣΠΑ Θεσσαλίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Κώστας Αγοραστός: «Ενδυναμώνουμε κάθε προσπάθεια των Θεσσαλών που δημιουργεί».
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός παρουσιάζοντας το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα - ΕΣΠΑ Θεσσαλίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Με σωστές υπηρεσίες στηρίζουμε την πρωτοβουλία του πολίτη. Με την προστασία του πολίτη, με κοινωνική αλληλεγγύη, εξυπηρετώντας το κοινωνικό σύνολο, εναντίων πρακτικών και αντιλήψεων που δημιούργησαν πρόβλημα με κανόνες διαφάνειας, για μια Θεσσαλία της ευνομίας και της δικαιοσύνης, για μια Θεσσαλία που αλλάζει. Ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι γεμάτος εμπόδια. Συγκρουόμαστε με ότι κλείνει το δρόμο για το μέλλον της Θεσσαλίας. Η μάχη για την ανατροπή δεν είναι εύκολη.
Ενδυναμώνουμε κάθε προσπάθεια των Θεσσαλών που δημιουργεί, χρωστάμε στους νέους να ορίζουν το μέλλον τους και προσπαθούμε να δώσουμε τον χώρο να αναπνεύσουν και να αναπτυχτούν. Χρειαζόμαστε απ’ όλους ένα βήμα συνεισφοράς. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη ανηφορική πορεία και μέσα σε μια ευρωπαϊκή καταιγίδα. Προσπαθούμε να εμβαθύνουμε τις συνεργασίες και θεωρούμε ότι η ανάπτυξη δεν είναι για εμάς ένα σύνθημα αλλά ούτε μια έννοια αφηρημένη. Γι’ αυτό έχουμε συγκεκριμένες στρατηγικές που οδηγούν σε μετρίσιμα αποτελέσματα. Ο καθένας μας πρέπει να σταθεί δίπλα στον άλλο και όχι απέναντι στον άλλο και για όλα αυτά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ασυμβίβαστα και ενάντια στα κακώς κείμενα».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΟ Ε.Σ.Π.Α.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας όπως εγκρίθηκε, δίνει έμφαση στα ακόλουθα :
  • Βελτίωση της προσπελασιμότητας μέσω της δημιουργίας ή/και αναβάθμισης υποδομών και δικτύων τοπικού & υπερτοπικού χαρακτήρα
  • Βιώσιμη πολιτιστική-τουριστική ανάπτυξη
  • Προστασία, βελτίωση και βιώσιμη αξιοποίηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος
  • Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, των νέων τεχνολογιών και της οικονομίας
  • Βελτίωση της απασχόλησης και της ποιότητας ζωής.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ε.Π. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Τα χρηματοδοτικά δεδομένα του εγκεκριμένου Προγράμματος της Θεσσαλίας στο Ε.Σ.Π.Α. , ως μέρος του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλία – Ήπειρος – Στερεά Ελλάδα 2007-2013» είναι :
Ποσό Κοινοτικής Συμμετοχής = 423 εκ. ευρώ
Με τα αρχικά ποσοστά συγχρηματοδότησης (80,19% στους Άξονες 1 , 4 και 10 ),
το ποσό της Εθνικής Συμμετοχής ανέρχονταν σε 106 εκ.ευρώ,
Δηλαδή: αρχικό συνολικό ποσό συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης = 529 εκ.ευρώ.

Με ποσοστό συγχρηματοδότησης 85% σε όλους τους Άξονες του Προγράμματος,
το ποσό της Εθνικής Συμμετοχής ανέρχεται πλέον σε 74,6 εκ.ευρώ,
Δηλαδή :
Συνολικό πλέον ποσό συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης = 497,6 εκ.ευρώ.

Από το ποσό αυτό, έχει εκχωρηθεί για διαχείριση στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Θεσσαλίας , ποσό κοινοτικής συμμετοχής 341,52 εκ.ευρώ που αντιστοιχεί (με 85% ποσοστό συγχρηματοδότησης) σε 401,8 εκ.ευρώ συγχρηματοδοτούμενη Δημόσια Δαπάνη.
Οι υπόλοιποι πόροι του Προγράμματος διαχειρίζονται από άλλους Ενδιάμεσους Φορείς Διαχείρισης : Τράπεζες, Γενική Διεύθυνση Επενδύσεων Υπουργείου, Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφέρειας.

Η πρόοδος με στοιχεία 31/08/2011 είναι :

Διαχειριστική Αρχή Θεσσαλίας
Ποσοστό
(επί ποσού εκχώρησης)
Όλοι οι Φορείς Διαχείρισης
Ποσοστό
(επί ποσού εκχώρησης)
Προσκλήσεις
449.987.727,97

104,15%

569.138.069

107,94%
Εντάξεις
426.076.491,67

98,62%

550.375.313,69

104,38%

Συμβάσεις
212.909.394,47

49,28%

337.208.216,49

63,95%

Δαπάνες
87.964.553,06

20,36%

138.973.085,55

26,36%



ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ

Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα πλήρης ενεργοποίηση όλου του Προγράμματος.

Α.
Κάναμε έλεγχο όλων των ενταγμένων έργων για εντοπισμό «νεκρών» έργων. Διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχουν έργα που μπορούν να χαρακτηριστούν «νεκρά» άρα δεν συζητάμε για «Απεντάξεις» έργων στην τρέχουσα περίοδο.
Διαπιστώνουμε όμως υπάρχουν έργα που καθυστέρησαν σημαντικά να προχωρήσουν σε υπογραφή Συμβάσεων για έναρξη υλοποίησής τους, για λόγους που τους έχουμε καταγράψει αναλυτικά για το καθένα από αυτά.
Οι καθυστερήσεις εντοπίζονται κυρίως σε εγκρίσεις που απαιτούνται πριν τη Δημοπράτησή τους (αφορά σε έργα «προμήθειες»), σε διαδικασίες ενστάσεων και προσφυγών κατά τους Διαγωνισμούς των έργων ή και σε προβλήματα οικονομικής φύσης Αναδόχων που δεν τους επιτρέπουν να προσκομίσουν εγγυητικές επιστολές που απαιτούνται για τη σύναψη των Συμβάσεων.
Βρισκόμαστε σε πλήρη συνεργασία με τους Δικαιούχους τους και τις Υπηρεσίες των Υπουργείων όπου απαιτείται, ώστε να απορροφηθούν το συντομότερο δυνατόν οι καθυστερήσεις .

Β.
Στόχος απορρόφησης δαπανών για το έτος 2011 έχει τεθεί στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Θεσσαλίας ποσό ύψους 40 εκ.ευρώ σε όρους Συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης. Σήμερα οι δαπάνες έχουν ανέλθει σε ποσό τάξης 12 εκ.ευρώ, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πρόσθετες δαπάνες που καταχωρούνται στην τρέχουσα περίοδο.
Η εκτίμησή μας είναι ότι θα επιτευχθεί ο στόχος, εφόσον δεν υπάρξουν πρόσθετες καθυστερήσεις σε έργα στα οποία βασιζόμασταν για δαπάνες εντός του έτους (οδικά έργα που καθυστέρησαν να συμβασιοποιηθούν, έργα προμηθειών Πανεπιστημίου που καθυστερούν για ανάθεση, έργα προμηθειών υγείας που καθυστέρησαν σημαντικά στους διαγωνισμούς τους). Οι λοιποί λόγοι καθυστέρησης, π.χ. ζητήματα που προέκυψαν κατά τη μετάβαση φορέων με τον Νόμο του Καλλικράτη, διαδικασίες χρηματοδοτήσεων, έχουν πλέον επιλυθεί. Παρακολουθούμε συστηματικά τις απορροφήσεις και σε κάθε περίπτωση δεν θα υπάρξει απώλεια πόρων .

Γ.
Συνεργαστήκαμε με όλους τους Φορείς στη Θεσσαλία και καταγράψαμε και αξιολογήσαμε με συγκεκριμένη μεθοδολογία τις προτάσεις Νέων Έργων τους που κρίνονται επιλέξιμα για συγχρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α. Η εργασία αυτή αποτελεί βάση για τον σχεδιασμό της Αναθεώρησης του Προγράμματός μας , παράλληλα δε δεξαμενή δυνητικά ώριμων έργων για διεκδίκηση πρόσθετων πόρων στη Θεσσαλία. Η Διαχειριστική Αρχή της Θεσσαλίας συνεχίζει τον έλεγχο των έργων αυτών και την υποστήριξη των Φορέων τους ώστε να λυθούν όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν σε αυτά.

Δ.
Το διαθέσιμο πλέον ποσό του Προγράμματος της Θεσσαλίας, ύψους περίπου 65 εκ.ευρώ (με υπολογισμό εκτίμησης εκπτώσεων στους διαγωνισμούς των ενταγμένων έργων), δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες αυτές. Συνεργαζόμαστε λοιπόν για τον σχεδιασμό του βέλτιστου σχεδίου Αναθεώρησης του Προγράμματος Θεσσαλίας και με τα Τομεακά Προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α. ευελπιστώντας στην κάλυψη έργων και από αυτά.

Ε.
Στο πλαίσιο της Αναπτυξιακής πολιτικής της Περιφέρειας, εντοπίσαμε τα μεγάλα έργα «σημαία» για την Περιφέρειά μας , που εντάσσονται στους Τομείς :
οδικές συνδέσεις ενδοπεριφερειακές και διαπεριφερειακές
έργα διαχείρισης απορριμμάτων
έργα ανάπτυξης λιμένων και αλιευτικών καταφυγίων
έργα ανάπτυξης Θεσσαλικού Σιδηροδρόμου (εξετάζεται μέσω Jessica)
περιβαλλοντικά έργα
έργα διαχείρισης επιφανειακών και υπογείων υδάτων
Μέρος αυτών, σε αριθμό 28 , εμπίπτουν στις προτεραιότητες και επιλεξιμότητα του Ε.Σ.Π.Α., ορισμένα είναι ήδη ενταγμένα στο Πρόγραμμα της Θεσσαλίας ή σε Τομεακά Προγράμματα, ενώ άλλα είναι σε φάση ωρίμανσης.

Ως σημαντικά – εμβληματικά έργα του Προγράμματος της Θεσσαλίας σημαντικού Προϋπολογισμού, ΗΔΗ ενταγμένα, τα οποία θα υποστηρίξουν και την επιτάχυνση του Ε.Σ.Π.Α. στο αμέσως προσεχές διάστημα, κρίνουμε τα ακόλουθα :

1. Ε.Ο. ΛΑΡΙΣΑ – ΤΡΙΚΑΛΑ
2. Ε.Ο. ΛΑΡΙΣΑ – ΚΑΡΔΙΤΣΑ
3. ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΟΔΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
4. ΟΔΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΗΛΙΟΥ : ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΒΕΛΤΊΩΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΆ ΤΜΗΜΑΤΑ
5. ΒΕΛΤΙΩΣΗ Ε.Ο. ΜΟΥΡΓΚΑΝΙ – ΓΡΕΒΕΝΑ
6. Ε.Ο. ΤΡΙΚΑΛΑ – ΑΡΤΑ
7. Ε.Ο. ΤΡΙΚΑΛΑ – ΚΑΡΔΙΤΣΑ
8. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΑΡΑΚΑΜΨΕΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
9. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΙΟΑΠΟΔΟΜΗΣΙΜΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
10. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
11. ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΟΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
12. Ε.Ο. ΛΑΡΙΣΑ – ΚΟΖΑΝΗ
13. Ε.Ο. ΛΑΡΙΣΑ – ΦΑΡΣΑΛΑ
14. ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΒΟΛΟΥ και ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΑΓΡΙΑΣ
15. ΕΡΓΑ ΚΑΡΛΑΣ
16. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΚΙΑΘΟΥ
17. JESSICA
18. ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΠΕΡΙΞ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
19. ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΠΕΡΙΞ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
20. ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ Ε.Ε.Λ. ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ
21. ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΟΥ
22. ΛΙΜΑΝΙ ΠΑΤΗΡΗΡΙ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ
(Γ΄ Φάση: ολοκλήρωση)
23. ΛΙΜΑΝΙ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΗΛΙΟΥ
24. ΒΕΛΤΙΩΣΗ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΠΗΛΙΟΥ
25. ΛΙΜΑΝΙ ΣΚΙΑΘΟΥ
- Νέα επιβατική προβλήτα
- Επέκταση προσήνεμου μώλου
- Επέκταση προβλήτας τοπικής εμπορευματικής κίνησης
26. ΛΙΜΑΝΙ ΒΟΛΟΥ (ολοκλήρωση 3ου προβλήτα λιμένος Βόλου: προμήθεια και εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού)
27. ΒΕΛΤΙΩΣΗ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΛΙΜΑΝΙ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
28. ΛΙΜΝΗ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗΣ


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πιστεύουμε ότι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών και εντέλει του Προγράμματος.

Κρίνουμε ότι απαιτείται υποστήριξη τόσο των Δικαιούχων του Προγράμματος όσο και των εν δυνάμει Δικαιούχων για έγκαιρη ωρίμανση σημαντικών έργων τους. Κρίνουμε σκόπιμη την υποστήριξη ενταγμένων έργων αλλά και προς ένταξη και των Δικαιούχων τους, για την επιτάχυνση υλοποίησης του Προγράμματος, ειδικά των μικρών Δικαιούχων αλλά και των μεγάλων έργων «σημαία» για την Περιφέρεια, αυτών που για την υλοποίησή τους εμπλέκονται κεντρικοί φορείς (υγεία, εκπαίδευση κ.α.) και των μεγάλων Δικαιούχων του Προγράμματος. Η υποστήριξη μπορεί να γίνει μέσω της Τεχνικής Βοήθειας του Προγράμματός μας, της ΜΟΔ μετά από συνεννόησή μας, αλλά και με πόρους του Τομεακού Προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας.
Κρίνουμε σκόπιμη την επανεξέταση σημείων της εθνικής νομοθεσίας περί υλοποίησης δημοσίων έργων, π.χ. εγγυήσεις αναδόχων για ανάληψη έργων κ.α. όπως και επανεξέταση της νομοθεσίας περί απαλλοτριώσεων
Κρίνουμε ότι πρέπει η Περιφέρεια να έχει πλήρη γνώση του συνόλου των πόρων του Προγράμματός της, όπως άλλωστε αποφάσισε και το ίδιο το Υπουργείο . Επομένως, να υπάρχει ενημέρωση για την πορεία των πόρων που διαχειρίζονται οι άλλοι Ενδιάμεσοι Φορείς (Τράπεζες, Δ/νση Επενδύσεων ΥΠΑΑΝ) αλλά και των προβλημάτων – καθυστερήσεων που τυχόν αυτά εμφανίζουν. Αντίστοιχα, κρίνουμε ότι πρέπει να υπάρχει ενημέρωσή μας και για το σύνολο των έργων που υλοποιούνται στην Περιφέρειά μας από Τομεακά Προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α. καθόσον τα έργα αυτά αφορούν άμεσα τον σχεδιασμό μας αλλά και την ανάπτυξη της περιοχής.
Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ανάγκη εκτέλεσης έργων σημαντικών που ωστόσο δεν μπορούν να καλυφθούν από τους διαθέσιμους πλέον πόρους του Προγράμματος. Για το λόγο αυτό κρίνουμε ότι απαιτείται ενίσχυση με πόρους Τομεακών Προγραμμάτων, με δεδομένη εκτός των άλλων και την ωριμότητα πολλών έργων , ακόμα και με μεταφορά ενταγμένων έργων (π.χ. οδικά για Προσπελασιμότητα).



Σχόλια