Κ. Αγοραστός: Δημιουργούμε πλατφόρμα προϊόντων απ’ όλη τη Θεσσαλία με αντικαρκινική δράση

Συνεργασία Περιφέρειας Θεσσαλίας με το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για δημιουργία «Θεσσαλικού Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων» με ευεργετικά αποτελέσματα για τον ανθρώπινο οργανισμό
Ιδιαίτερη βαρύτητα στον αγροδιατροφικό τομέα δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία σε συνεργασία με το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δημιουργούν τοπικό «Θεσσαλικό Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων» με ευεργετικά αποτελέσματα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, συνεργαστήκαμε στενά με το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσπαθώντας να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα θεσσαλικά προϊόντα. Στο σχεδιασμό και τη στρατηγική μας υπάρχει από την πρώτη στιγμή η προώθηση των προϊόντων με την πιστοποίηση “ThessAgro”, μέσα από μια διαδικασία στην οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοπορεί. Μετά από έρευνα που έκανε το εργαστήριο του καθηγητή κ. Δημήτρη Κουρέτα σε 100 περίπου αγροτικά προϊόντα κατέληξε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι πολλά θεσσαλικά προϊόντα έχουν, σε σχέση με άλλα, περισσότερες ευεργετικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, έχουν αντιοξειδωτική δράση και αποτελούν «ασπίδα» κατά ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, κ.α. Συνεπώς αυτό μας δίνει ένα ακόμη πλεονέκτημα στη διαδικασία πιστοποίησης των θεσσαλικών προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά είναι το αμύγδαλο Συκουρίου, τα κρασοστάφυλα μαύρο μεσενικόλα Καρδίτσας, ξινόμαυρο Ραψάνης και μπαντίκι Τυρνάβου, φασόλια-φακές-ρεβίθια Φαρσάλων, τα κάστανα Μελιβοίας, τα μήλα Αγιάς-Ζαγοράς, τα ρόδια, τα αχλάδια Τυρνάβου, μυζήθρες-ανθότυρα-φέτα και γενικά προϊόντα προερχόμενα απ’ το τυρόγαλα, κ.α.».
Απ’ την πλευρά του ο καθηγητής κ. Δημήτρης Κουρέτας ανέφερε: «Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες με συντονιστή την Περιφέρεια και προσωπικά τον περιφερειάρχη και σε συνεργασία με το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν παρόμοια προϊόντα που καλλιεργούνται σε διάφορες περιοχές της χώρα μας. Οι βιολογικές τους δράσεις όμως δεν είναι ίδιες. Έτσι λοιπόν αναλύσαμε πάνω από 100 προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα και ταξινομήσαμε τις βιολογικές τους δράσεις με βάση κάποια στάνταρτ. Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι περίπου 10 τοπικά προϊόντα έχουν πολύ ισχυρές αντικαρκινικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες καθώς και αντιγηραντικές. Πιστεύουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία σε αυτά προϊόντα της Θεσσαλίας τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό».

Σχόλια