Η αναπηρική ζωή… στην εφεδρεία

Ναούμης Νικόλαος
Πολιτικός επιστήμονας
Μέσα στον πανικό πλέον που διακατέχει την παρούσα κυβέρνηση, περνάει στα ψιλά, το πλήρες ξερίζωμα του λεγόμενου κράτους πρόνοιας, καθώς, από τα βάρβαρα μέτρα που λαμβάνονται για την… δημοσιονομική εξυγίανση των οικονομικών της χώρας, δεν εξαιρούνται ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και υποστηρικτικές δομές αυτών. Όλοι, υπέθεταν για παράδειγμα ότι από το μέτρο της λεγόμενης εργασιακής εφεδρείας, θα γλύτωναν τουλάχιστον οι ανάπηροι εργαζόμενοι της χώρας η ακόμα και φορείς που είναι επιφορτισμένοι, είτε με την φροντίδα τους, είτε την εκπαίδευσή τους, είτε και ακόμα φορείς, που σαν στόχο έχουν, να μεριμνούν για την ομαλή ένταξη ατόμων προερχόμενων από τις λεγόμενες ευπαθείς αυτές ομάδες.

Με την τελευταία όμως εγκύκλιο της Ειδικής Γραμματείας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΕΓ_ΕΚΟ 1597/12-9-2011), όχι μόνο δεν εξαιρούνται εργαζόμενοι που ανήκουν στην ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, όπως είχε ζητήσει λίγες μέρες νωρίτερα η Συνομοσπονδία ΑμεΑ, αλλά η εγκύκλιος αυτή αποστέλλεται σε δεκάδες φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες. Ζητείται δηλαδή από φορείς, που την τελευταία περίοδο στέλνουν απελπιστικές κραυγές αγωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, που στο πλείστο των περιπτώσεων είναι υποστελεχωμένες ή το προσωπικό τους εργάζεται για μήνες απλήρωτο, να προβεί σε μία κατ’ αρχήν αποτίμηση πλεονάζοντος προσωπικού!

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων οργανισμών με ανεκτίμητη προσφορά στον χώρο των ΑμεΑ που έχουν ενταχτεί στο πρόγραμμα της εργασιακής εφεδρείας, είναι τα ακόλουθα:

- Ελληνική Εταιρεία Προστασίας & Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων Αθηνών

- Εργαστήρι ΑμεΑ "Παναγία Ελεούσα" Αιτωλοακαρνανίας

- Εταιρεία Σπαστικών Β. Ελλάδος

- Ίδρυμα Πρόνοιας & Εκπαιδεύσεως Κωφών & Βαρήκοων Ελλάδας,

- Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών Β. Ελλάδας,

Το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας αποτελεί πλέον ειδεχθές έγκλημα για το χώρο των ατόμων με αναπηρία, από τη στιγμή μάλιστα που συμπεριλαμβάνει υποστηρικτικούς προνοιακούς φορείς για την αναπηρία. Επιτέλους κύριοι της κυβέρνησης, πότε θα καταλάβετε ότι δεν είναι όλα σ’ αυτή την χώρα αριθμοί και λογιστικά στοιχεία; Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτοί οι φορείς δεν απασχολούν προσωπικό αντιπαραγωγικό, για να χρησιμοποιήσω και μια δική σας έκφραση. Όλοι αυτοί οι φορείς, χρόνια τώρα, υποστηρίζουν τον Έλληνα ανάπηρο. Τον προστατεύουν και τον κάνουν να νιώθει ότι δεν είναι σκουπίδι. Τον μαθαίνουν ν’ αγαπάει την διαφορετική ζωή που η φύση του επιφύλαξε. Τον μαθαίνουν να αισθάνεται χρήσιμος και να μην μισεί την αναπηρία του αλλά να ζει μαζί της και να δημιουργεί, νιώθοντας ευγνωμοσύνη για ένα χαμόγελο που καθημερινά εισπράττει από τους εργαζόμενους τέτοιων φορέων. Τον μαθαίνουν ν’ αγαπάει το υπέρτατο αγαθό της ζωής και να βρίσκει το κουράγιο, ναι, να παλέψει κι αυτός για ένα καλύτερο αύριο. Τον προετοιμάζουν να βγει στην αγορά εργασίας, παρέχοντάς του υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, που σε τίποτα δεν έχει να διαφέρει από εκείνη που όλοι οι αρτιμελείς συνάνθρωποί του λαμβάνουν. Τον προετοιμάζουν και τον συνδράμουν, ακόμα και οικογένεια να δημιουργεί. Δεν θα σωθεί η οικονομία μας κύριοι, αν στείλετε στα σπίτια τους εκατό η διακόσιους εργαζόμενους με αναπηρία. Ούτε διαλύοντας φορείς που φροντίζουν και συνδράμουν… ειδικά παιδιά, όπως ο πρωθυπουργός σας τα είχε αποκαλέσει...

Όλα τα παραπάνω, δεν φαίνεται να συγκινούν κανένα στην ανάλγητη κυβέρνηση των μνημονίων. Πέρα από το ξεπούλημα κάθε τι του ελληνικού και την πλήρη υποβάθμιση της ζωής εκατομμυρίων συμπατριωτών μας, οι κυβερνώντες, έχουν την σαδιστική επιθυμία, να ξαναζωντανέψουν εικόνες ενός σύγχρονου Καιάδα, είτε εικόνες ενός πιο κοντινού παρελθόντος, με χιλιάδες αναπήρους στον δρόμο της ζητιανιάς.

Πότε και πόσο θα διαρκέσει αυτός ο χωρίς έλεος κατήφορος; Πότε θα μπει επιτέλους φρένο στην αναλγησία και την απανθρωπιά; Είναι άραγε σε θέση κανείς κύριοι της κυβέρνησης να μας απαντήσει επιτέλους…;

www.naoumis-nikos.gr

Σχόλια