Στραβός γιαλός, στραβό αρμένισμα, σίγουρο ναυάγιο

Σοφία Βούλτεψη
Στραβός γιαλός, στραβό αρμένισμα, σίγουρο ναυάγιον μερικά επιδόματα (που όφειλαν να είχαν ενσωματωθεί στους μισθούς) ή να αντιμετωπιστούν κάποιες μισθολογικές στρεβλώσεις για να λυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.
Όλα αυτά, για να μείνει αλώβητο το άρρωστο κομμάτι του δημόσιου τομέα,
κυρίως του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου υπήρχαν και εργαζόμενοι «ενός άλλου Θεού» και οργανισμοί άχρηστοι και ευρωβόροι, που συνεχίζουν να δημιουργούν ελλείμματα και υπουργεία σκορπισμένα σε ιδιόκτητα ή νοικιασμένα από το Δημόσιο κτίρια.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ο κάθε υπουργός, αναπληρωτής υπουργός και υφυπουργός καταλαμβάνουν με τις υπηρεσίες τους (που δεν κάνουν τίποτε) από τουλάχιστον ένα κτίριο ο καθένας.

Δεν πειράχτηκε τίποτε από όλα αυτά, κόπηκαν μόνο μισθοί και συντάξεις και το σύστημα συντηρήθηκε επί δύο ολόκληρα χρόνια, συνεχίζοντας να παράγει ελλείμματα.

Και ενώ τα ελλείμματα παράγονται, η παιδεία, ένας από τους τομείς για τον οποίο αξίζει να ξοδεύει μια κυβέρνηση χρήματα, βρίσκεται σε μεγάλο αναβρασμό. Με κυρίαρχη την μεγάλη ντροπή της μη διανομής βιβλίων στα παιδιά την προσεχή Δευτέρα, αλλά και τα κλειστά σε όλη τη χώρα πανεπιστήμια – λίγες μέρες μετά την πολυδιαφημισμένη «συναίνεση».

Οι προχθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού των Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, έγιναν δεκτές με φρίκη εντός συνόρων και δυσπιστία εκτός.

Κάθε άλλο παρά τυχαία, ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, ξεκαθάρισε πως «το πρόγραμμα που εφαρμόζει η τρόικα στην Ελλάδα δεν αποδίδει και η χώρα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα»!

«Ο στόχος της βοήθειας είναι σαφής, είναι να αγοράσει χρόνο. Αυτό επιτυγχάνεται τώρα στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία αλλά όχι ακόμη στην Ελλάδα», είπε ο επικεφαλής του EFSF κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Πολιτικής.

«Η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι κάποιες χώρες θα πρέπει να ρίξουν το βιοτικό τους επίπεδο», πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ, διαπιστώνοντας πως, σε αντίθεση με την Ελλάδα,  η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βγαίνουν σταδιακά από την κρίση με τη βοήθεια των πακέτων διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ

Οπότε, έκανε την εμφάνισή του και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, για να δηλώσει  - την επομένη των ελληνικών ανακοινώσεων περί οριστικών αποφάσεων - πως κάθε άλλο παρά πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εκταμίευση της έκτης δόσης.

Συστάσεις για μεταρρυθμίσεις έκανε χθες στην Ελλάδα για άλλη μια φορά και η καγκελάριος Μέρκελ, προειδοποιώντας πως αν καταρρεύσει το ευρώ, θα καταρρεύσει και η Ευρώπη και κατηγορώντας τη χώρα μας ότι δεν έχει λάβει το 70% από τα χρήματα των διαρθρωτικών ταμείων.

«Τα χρήματα είναι εδώ», είπε χαρακτηριστικά, σε μια παράφραση του «λεφτά υπάρχουν»!

Την ίδια ώρα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε νόμιμη την παροχή πακέτου σωτηρίας προς την Ελλάδα, με τον πρόεδρο να επισημαίνει πως αυτό δεν αποτελεί λευκή επιταγή και πως στην έγκριση τέτοιων προγραμμάτων θα πρέπει να έχει ενεργότερο ρόλο το γερμανικό κοινοβούλιο.

Από την πλευρά της, η Ολλανδία ξαναχτύπησε, προτείνοντας σχέδιο εξόδου από τη ζώνη του ευρώ για τις χώρες που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Χθες ανετράπη και το επιχείρημα του κ. Βενιζέλου ότι η αποχώρηση της τρόικας ήταν προγραμματισμένη και συμφωνημένη και πως οι εκπρόσωποι της τριμερούς έφυγαν αφού «ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος» των διαβουλεύσεων.

Ο ίδιος ο Επίτροπος Όλι Ρεν είπε ξεκάθαρα την φράση «αναγκάστηκαν να διακόψουν τον έλεγχο» - και αυτό δεν υποδηλώνει ούτε κάτι το συμφωνημένο, ούτε κάτι το προγραμματισμένο. Υποδηλώνει απλώς άλλο ένα ψέμα!

Σχόλια