Τα σχέδια για το διευρυμένο EFSF

«Σύμφωνο-πλαίσιο» για τον τρόπο λειτουργίας του διευρυμένου Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φέρεται να επεξεργάστηκε ο υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Handelsblatt

Πρόκειται για 'κείμενο εργασίας' 41 σελίδων το οποίο επεξεργάστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τους Ευρωπαίους ομολόγους του και το οποίο απέστειλε την περασμένη Κυριακή σε πέντε κορυφαίους Γερμανούς πολιτικούς (σύμφωνα με το Reuters στους επικεφαλής των πέντε κ.ο. του γερμανικού κοινοβουλίου).
Με το απόρρητο αυτό έγγραφο η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου παίρνει μορφή νόμου, προκειμένου να νομιμοποιηθεί ο ρόλος του ταμείου ως «υπερ-αρχής» για τη διάσωση κρατών. Ουσιαστικά το EFSF εξελίσσεται σε έναν από τους ισχυρότερους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Τα νέα εργαλεία
O EFSF εξελίσσεται σε έναν από τους ισχυρότερους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το ταμείο θα έχει στη διάθεσή του τρία νέα εργαλεία: 1. θα μπορεί να διασώζει τράπεζες. Η ανακεφαλαιοποίηση θα επιτυγχάνεται εμμέσως, μέσω της χορήγησης δανείου σε χώρα που πλήττεται από τραπεζική κρίση, 2. θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών, τόσο στην πρωτογενή, όσο και στη δευτερογενή αγορά και τα οποία θα μπορούν να διατηρούνται έως το τέλος της διάρκειάς τους ή να πωλούνται νωρίτερα και 3. σε περίπτωση που μια χώρα δέχεται πιέσεις στις χρηματαγορές, το ταμείο θα μπορεί να βοηθά με ένα «προληπτικό δάνειο».
Σημαντική καινοτομία: τα νέα εργαλεία του EFSF δεν συνδέονται πλέον με αυστηρούς οικονομικούς και δημοσιονομικούς όρους, σύμφωνα πάντα με την Handelsblatt.
Σημαντικές αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει το σημείο που ορίζει ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα κληθεί απλά να εγκρίνει το σύμφωνο-πλαίσιο, παρέχοντας, τρόπον τινά στον μηχανισμό μια «γενική εξουσιοδότηση».
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μετά την έγκρισή του, η βουλή δεν μπορεί πλέον να επηρεάζει τις αποφάσεις του ταμείου, να εμποδίσει για παράδειγμα την αγορά κρατικών ομολόγων. Το EFSF θα είναι σε θέση να κάνει χρήση των νέων του εργαλείων χωρίς να χρειάζεται να ζητά κάθε φορά τη συγκατάθεση των κοινοβουλίων. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνει η εφημερίδα, οι βουλευτές θα πρέπει να περιοριστούν στο ρόλο του θεατή.
Αντιδράσεις
Ο Λάμερτ αποκλείει το ενδεχόμενο Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον πρόεδρο του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας «γενικής εξουσιοδότησης» προς το ταμείο. Το κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα πρέπει να αποφασίζει για κάθε νέα βοήθεια ξεχωριστά και να αποφασίζει εκ των προτέρων, πριν μια απόφαση γίνει δεσμευτική».
Εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε πάντως διέψευσε τις πληροφορίες περί της «γενικής εξουσιοδότησης» και πρόσθεσε ότι στο έγγραφο αυτό αποτυπώνεται η πορεία των συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και όχι οι θέσεις του υπουργού. Διευκρίνισε δε ότι το ίδιο το κοινοβούλιο θα αποφασίσει για το δικαίωμα συμμετοχής του σε μελλοντικές αποφάσεις του EFSF και όχι η κυβέρνηση.
Κώστας Συμεωνίδης / Handelsblatt / RTRD
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15341403,00.html

Σχόλια